Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga
Hem & Hyra har tidigare berättat om Familjebostäders planer på en omfattande badrumsrenovering på Siriusgatan i Göteborg. 1 200 hushåll i stadsdelen, där den genomsnittliga inkomsten nästan bara är hälften av den för hela staden, står därmed inför ännu en upprustning som höjer hyran rejält.
Den kommunala hyresvärden har just genomfört en stor yttre renovering av fasader och fönster. Under arbetet upptäcktes fuktproblem som måste åtgärdas betydligt tidigare än Familjebostäder hade räknat med. Därför tvingas hyresgästerna till dubbla hyreshöjningar, utöver de årliga hyreshöjningar som just nu ligger på rekordnivåer.
Nyligen kom dock ett oväntat besked från Hyres- och arrendenämnden i Göteborg. 35 hushåll i den kommande renoveringens första etapp har vägrat godkänna värdens planer för deras badrum, med hänvisning till att de inte har råd att betala. 15 av dem har uppgett att de skulle behöva lämna sina hem.
I ett unikt beslut får de rätt av en enig hyresnämnd. Familjebostäder får därför inte lov att sätta in kakel och klinker i de aktuella badrummen, utan måste nöja sig med våtrumstapet och plastmatta.
Politiker tar beslut i januari
Politikerna i Familjebostäders styrelse har ännu inte bestämt om de vill driva ärendet vidare eller ej. För att ge styrelsen mer betänketid lämnar det kommunala bostadsbolaget därför in en formell överklagan till hovrätten.
Enligt kommunikationschef Katrin Amgarth handlar det om formalia för att behålla möjligheten att kunna driva den juridiska processen vidare, om styrelsen skulle välja att gå den vägen.
– I morgon kommer bolaget att skicka in vad man kallar för en blank överklagan. Vi har egentligen inte speciellt mycket information i den, därför att vi helt enkelt inte hinner det. Men det innebär i praktiken att vi får lite mer tid, säger hon.
– Vi kommer informera våra hyresgäster om detta under dagen i dag, så att de vet om det.
Under de närmaste veckorna ska politikerna i Familjebostäders styrelse nu sätta sig in i ärendet och fundera över hur man som kommunal hyresvärd bör ställa sig till situationen som uppstått. Det är alltså ännu inte klart om bolaget kommer att gå vidare med överklagandet eller dra tillbaka det.
– Vi gör så här för att ge styrelsen en bra möjlighet att verkligen sätta sig in i ärendet och överväga det man behöver överväga för att ta ett sådant beslut, säger Katrin Amgarth.
Är det ett svårt beslut?
– Ja, för det är klart att man kan se det här i ett litet perspektiv, att det handlar om det här projektet under de här omständigheterna. Men man kan också se det som en större principiell fråga. Och det är det samtalet som styrelsen behöver ha.
Enligt planen fattar Familjebostäders styrelse beslut i frågan vid ett möte den 18 januari.
Omfattar 1 200 hushåll på Siriusgatan i Bergsjön, Göteborg. Husen är byggda i början av 1970-talet och har inte renoverats invändigt sedan dess, förutom nya ytskikt på 1990-talet.
Första etappen gäller 140 lägenheter på Siriusgatan 54–58 och 66–70, varav 35 hushåll nu slipper helkaklade väggar och golvklinkers som driver upp hyran.
I övrigt får Familjebostäder klartecken till att ta bort alla badkar och sätta in dusch, sänka badrumstaket för ny belysning, bredda dörrar, sätta in nya blandare i badrummen samt ändra planlösningen i tre- och fyrarumslägenheterna. Lägenheterna får ny elcentral, nya vattenlås och blandare i köken samt nytt värmesystem.
Själva stambytet räknas som rent underhåll, höjer inte hyran och kräver inget godkännande. Detsamma gäller ommålning av trapphusen samt el- och ledningsarbeten i husen. Familjebostäder ersätter de gamla badrumsskåpen med nya som har eluttag, utan att ta ut någon hyreshöjning.
Enligt Familjebostäder har man begränsat åtgärder som kostar extra. Bland annat har man avstått handdukstorkar, och lagt flera standardhöjande åtgärder som möjliga tillval.
För de lägenheter som renoveras enligt ursprungsplanen, med kakel och klinker, räknar Familjebostäder med att höja hyrorna så här:
- Ettor och tvåor: 750 kronor per månad
- Treor: 850 kronor per månad
- Fyror: 825 kronor per månad
Hyreshöjningen ska fasas in under flera år. Under renoveringen ska alla hyresgäster evakueras, fyra månader per hushåll.