Annons

Unika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Göteborg Hyresgästföreningen lämnar hyresförhandlingarna för 28 000 lägenheter i Göteborg. Syftet är paradoxalt: att tvinga motparten att fortsätta förhandla. Hyresgästföreningen vill stoppa Fastighetsägarna från att vända sig till skiljeman. Men frågan är om det går.
Foto: Sofia Sabel / Emelie Asplund
Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna GFR, och Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

– Fastighetsägarna GFR har inte förhandlat på det sätt som måste ske. De har bara suttit av tiden, säger Sofi Bringsoniou, Hyresgästföreningens förhandlingschef i Göteborg.

Rikard Ljunggren är vd för Fastighetsägarna GFR. Han anser att Hyresgästföreningens agerande är ”beklagligt, oseriöst och märkligt”.

Läs ocksåHalvtid i hyresförhandlingarna – här är värdarna som höjer mest

– Det är oerhört förvånande. Hyresgästföreningen väljer att lämna det kollektiva hyresförhandlingssystemet som man ändå säger sig värna, säger Rikard Ljunggren.

Inget vanligt år

I vanliga fall brukar det vara fastighetsägarsidan som strandar. Men det här är inte ett vanligt förhandlingsår.

I fjol infördes en ny möjlighet när privatvärdars hyresförhandlingar kör fast: att vända sig till oberoende skiljeman.

Läs ocksåHyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad"Moa Arnberg Herbhus

Skiljemännen utses av hyresnämnderna och är tänkta som en sista utväg. Men hyresvärdar runtom i landet skickade närmare 150 000 hushålls hyror till skiljeman. Något som hyresnämnderna inte alls var beredda på.

“Vill inte ha förhandlingar”

Fastighetsägarna var särskilt flitiga att gå till skiljeman.

Sofi Bringsoniou hävdar att de privata hyresvärdarnas organisation använder tvistelösningen systematiskt.

Läs ocksåSkiljemän utsedda – de bestämmer hyran för 70 000 lägenheter i Stockholms län och GotlandHyreshus i Stockholm

– Förra året tog Fastighetsägarna GFR samtliga förhandlingar i vår region (från Varberg till Stenungsund/Hem & Hyras anmärkning) till skiljeman. De obstruerar av politiska skäl. De vill inte ha förhandlingar, de vill ha marknadshyra, säger Sofi Bringsoniou.

Högre höjningar

Hem & Hyras kartläggning har visat att skiljemännens beslutade hyreshöjningar hittills har blivit högre än de förhandlade höjningarna.

I juni i år kom så nästa överraskning. Fastighetsägarna i regionerna GFR och Syd påkallade hyresförhandlingar i nästan hela Götaland – tre månader innan de normalt brukar starta.

I Göteborg har Fastighetsägarna krävt att privatvärdarna som de företräder ska få höja hyran med 15 procent.

Syftet med den tidiga starten är att hinna bli färdig till nyår, enligt Fastighetsägarna. Varken hyresgäster eller hyresvärdar vill ha retroaktiva hyreshöjningar.

Annons

Men Hyresgästföreningen hävdar att målet med den tidiga starten enbart är att sätta i gång nedräkningen till skiljeman så fort som möjligt.

Tajmad strandning

Nu lämnar Hyresgästföreningen bordet precis när det gått tre månader sedan starten på förhandlingarna. Det är nu och en månad framåt som det finns möjlighet att vända sig till oberoende skiljeman.

Är Fastighetsägarna förhindrade att gå till skiljeman nu?

– Det vet vi inte riktigt. Det är ett oklart rättsläge.

Vad hoppas ni uppnå med detta?

– Vi hoppas att GFR inser det orimliga i sitt agerande och kommer till förhandlingsbordet. Vi är öppna för att gå tillbaka dit om de vill det.

Fastighetsägarna GFR anser inte att förhandlingarna är avbrutna. Vad tänker du om det?

– De har inte hört av sig till oss och sagt att de vill förhandla. Så det är lite konstigt. Vi menar att förhandlingarna är avslutade enligt 18:e paragrafen i hyresförhandlingslagen, säger Sofi Bringsoniou.

”Kommer att agera”

Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna GFR vill inte heller spekulera i rättsläget.

– Men grundinställningen är att Hyresgästföreningen inte har möjlighet att frånträda förhandlingen i syfte att undkomma tvistelösningen.

Ärligt talat, var ni inte på väg att begära skiljeman själva?

– Parterna står en bit ifrån varandra. Efter tre månader öppnar sig det här fönstret. Det är fördelen med den här lagstiftningen, att det finns en bortre gräns för hur länge man ska sitta och träta.

Annons

Avfärdar anklagelser

Rikard Ljunggren hävdar att Fastighetsägarna GFR har skött sin del av förhandlingarna. Enligt honom har Hyresgästföreningen satt ett tak runt 4 procent, utifrån de fleråriga avtal som tecknats med kommunala Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder. Sofi Bringsoniou säger å sin sida att parterna står ”flera procentenheter” ifrån varandra.

Nu återstår att se när och hur hyresgästerna i Göteborg får besked om sina nya hyror. Enligt Rikard Ljunggren är parterna överens om att vara restriktiva med att använda skiljeman.

Anser du att tvistelösningen användes restriktivt förra året?

– Nej, det kan man nog inte säga. Prövningen var alldeles för omfattande. Jag tycker att det är lite av ett underbetyg när man investerat en hel del tid i att ta fram en partsgemensam modell. Enligt vårt synsätt är det bara Fastighetsägarna som försöker göra en seriös ansats att förhålla sig till den.

Men det är ändå ni som har gått till hyresnämnderna i samtliga fall. Hur ser du på ert ansvar för att det inte ska bli ett nytt sådant förhandlingsår?

– Vi har motstående intressen, där en part vill höja hyrorna och en annan part inte vill det. Då är det kanske rimligt att det är vi som känner att förhandlingarna inte når hela vägen fram. Men det är ingen stridsförklaring att gå till skiljemannen.

Så vad händer nu?

– Vi får se. Vi har ett antal olika handlingsmöjligheter. Men exakt vad vill jag inte gå in på här.

 

Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Tvärvändningen – här ”slipper” hyresgästerna plötsligt hyreshöjning: ”Ljusare moln på himlen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.