Unika fynd äventyrar bostadsprojekt
Kvarnhöjden är en bergshöjd direkt norr om Jörlanda samhälle, mellan Kungälv och Stenungsund. Här arbetar Stenungsunds kommun med en detaljplan över ett nytt bostadsområde. Målet är att bygga 250-270 bostäder samt en förskola. Tanken är att det ska bli både villor och flerbostadshus uppe på berget.
Nu har dock planarbetet tagit en oväntad vändning, efter att arkeologer från Västarvet hittat en unik fyndplats på bergets södra sida, ovanför branten ner mot Jörlanda.
– Vi hade sett redan innan att det fanns något där. Men när vi började gräva insåg vi snabbt att det här var större och mer vetenskapligt intressant än vi någonsin kunnat tro, säger Magnus Rolöf, arkeolog.
Det rör sig om en plats som använts kontinuerligt under en nästan ofattbart lång tid, från bondestenåldern fram till medeltiden.
– Det handlar alltså om 5_000 eller 6_000 år. Under den äldsta tiden har det kanske varit en boplats, men sedan har den använts till något annat. Det har varit en mötesplats för en stor bygd, absolut inte bara för de närboende. Man kan till och med spekulera i att det kommit långväga besökare hit, säger Magnus Rolöf.
”Mötesplats” skulle kunna betyda både kultplats, tingsplats och handelsplats, förmodligen alla tre på en gång. I anslutning till Kvarnhöjden har det funnits en bra naturlig hamn, vilket gjort platsen lätt att nå.
– Handeln har vi inte kunnat belägga genom fynd, men det har definitivt varit en kultplats. Högre upp på berget har vi hittat gravar som vi daterar till vikingatid, säger Magnus Rolöf.
Han och hans kollegor har som hypotes att platsen har varit i bruk ändå fram till Digerdöden i mitten av 1300-talet. Då dog en stor del av befolkningen i pesten, vilket ledde till att folkminnen och traditioner föll i glömska och att stora delar av Bohuslän övergavs.
–Platsen är väldigt besöksvärd än idag. Det är lätt att föreställa sig hur det var, så den har hög pedagogisk potential, säger Magnus Rolöf.
Nu är frågan vad fynden betyder för det planerade bostadsområdet. Det är länsstyrelsen som bestämmer, och de ska träffa representanter för Stenungsunds kommun under kommande vecka.
Magnus Rolöf säger att fornminnena knappast kommer att stoppa hela projektet. Men de kan definitivt påverka.
– Av vad jag sett av detaljplanen är det bara 1,5 byggnad som direkt krockar med vårt undersökningsområde. Men ska man kunna uppleva platsen ordentligt så får man inte bygga bom an, speciellt inte med höga hus. Lämningarna behöver en skyddszon runt sig och diskussionen kommer säkert att röra hur stor den ska vara, säger Magnus Rolöf.
Skulle man mot förmodan bestämma sig för att bygga direkt på fyndplatsen väntar en annan huvudvärk för Stenungsunds kommun.
– Då får kommunen bekosta utgrävningarna och det kan bli väldigt dyrt.