Annons

Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: ”En stor seger”

Göteborg Kommunala Familjebostäder tvingas välja bort kakel och golvklinker när 1 200 lägenheter renoveras i Bergsjön. Hyresnämndens ovanliga beslut tar hänsyn till att hyresgästerna redan fått flera saftiga hyreshöjningar på raken.
Mohamed Rage hör till de hyresgäster vars badrumsrenovering nu blir lite mindre dyr. Hyresgästerna på Siriusgatan har länge protesterat mot de kraftiga hyreshöjningar som följer när hyresvärden Familjebostäder rustar upp deras hus. Bild från ett fackeltåg i området i november förra året.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Linn Bergbrant
Mohamed Rage hör till de hyresgäster vars badrumsrenovering nu blir lite mindre dyr. Hyresgästerna på Siriusgatan har länge protesterat mot de kraftiga hyreshöjningar som följer när hyresvärden Familjebostäder rustar upp deras hus. Bilden till höger är från ett fackeltåg i området i november förra året.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur hyresgästerna på Siriusgatan i Bergsjön fått höjd hyra efter en omfattande fasadrenovering. Under arbetet har hyresvärden Familjebostäder upptäckt nya fuktproblem inuti lägenheterna.

Därför planerar det kommunala bostadsbolaget ännu en jätterenovering som berör 1 200 hushåll i området. I en första etapp ska 140 lägenheter få nya badrum. 35 av de berörda hushållen har vägrat godkänna åtgärderna. Motståndet har tvingat Familjebostäder att vända sig till hyresnämnden för klartecken.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Men i ett mycket ovanligt beslut sätter hyresnämnden nu stopp för helkaklade badrumsväggar och klinkergolv. I stället ska hyresvärden använda våtrumstapet och plastmatta i de aktuella lägenheterna.

”Inte bara hyrorna som blivit dyrare”

Mohamed Rage är en av de hyresgäster som omfattas av beslutet. Han har varit aktiv i protesterna under lång tid, både som boende och som förtroendevald i områdets lokala hyresgästförening.

– Det var en stor seger, och skönt att höra. Det har varit riktigt tufft. Nu ska vi fira på söndag, och bjuda in hela området och alla hyresgäster.

Läs ocksåHär har hyrorna höjts mest i Göteborg – kärvt för den som måste bo billigtI sydvästra Göteborg har omfattande nyproduktion bidragit till att driva upp hyresnivåerna mest i hela staden. Bergsjön ligger inte långt efter. På Siriusgatan protesterar hyresgästerna mot ännu en standard- och hyreshöjande renovering. Här är medianinkomsten 171 500 kronor – nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, som är 335 300 kronor. Nora Abubakr jobbar som städerska men oroar sig för att inte ha råd med högre hyra. Ubah Hussein är ensamstående och måste klara hyran själv på sin undersköterskelön.

Att begränsa renoveringen var nödvändigt, anser han.

– Det var ett riktigt beslut, det är bra att de förstår att folk inte har råd med det. Många var emot. Det är inte bara hyrorna som har blivit dyrare. Det har blivit problem med mat, med allt. De flesta har låga inkomster här.

Mohamed Rage bor själv i en fyra med sin familj. Hans hyra kommer att klättra upp till närmare 9 400 kronor i månaden när hyresrabatten är helt borta efter fasadupprustningen. Då återstår badrumsrenoveringen, och återkommande årliga hyreshöjningar som just nu ligger på rekordnivåer.

Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

Hotet om ständiga hyreshöjningar har ryckt undan vardagstryggheten för många som bor i området, menar han.

– Vi är människor som har svårt att leva redan, med både ekonomin och allt som händer i världen. Den enda säkra platsen var vårt boende. Och där är det ett hot nu. Folk har inte råd att betala.

Ovanlig begränsning av badrumsrenovering

I sitt beslut resonerar hyresnämnden kring just dessa ”speciella omständigheter”, som man kallar det. Helkaklade badrum med klinkergolv brukar godkännas i liknande prövningar runt om i landet.

Annons

Men hyresgästerna på Siriusgatan har tvingats acceptera flera rejäla hyreshöjningar på rad. Därför anser hyresnämnden att det just i detta fall finns anledning att göra en annorlunda bedömning – i synnerhet som 15 hushåll uttryckligen sagt att de kommer att behöva lämna sina hem om hyresvärdens badrumsrenovering blir av i full omfattning.

– Hyreslagen är en skyddslagstiftning. Det är inte rimligt att hyresgästerna, som den svagare parten, ska få en standardhöjning påtvingad som man ekonomiskt inte mäktar med, skriver en enig hyresnämnd i sitt beslut.

Hyresnämnden ifrågasätter också om det är just kakel och klinker som gör ett våtrum tätare och säkrare när det egentligen handlar om tätskiktet under. Det finns heller ingen statistik eller vetenskapliga belägg för att vattenskadorna är fler i plastmattor än i klinkergolv.

Två olika besked om badrumsrenovering i samma område

Familjebostäder har ännu inte bestämt hur bolaget ska hantera det överraskande beskedet.

– Det är ett ovanligt beslut, så vi behöver fundera på vad det innebär för oss och för våra hyresgäster. I branschen är det ändå standard att renovera badrum med kakel och klinker. Vi har fortfarande inte beslutat om vi ska överklaga, säger kommunikationschef Katrin Amgarth.

För Familjebostäder är hyresnämndens avgörande paradoxalt på mer än ett sätt. Nyligen fick bolaget klartecken till en liknande badrumsrenovering på Rymdtorget i samma område. Även det vägs in när bostadsbolaget nu bestämmer om man ska slåss för en utökad renovering även på Siriusgatan.

– Det här är påfrestande på många sätt för våra hyresgäster, och det är vi väl medvetna om. Men samtidigt är vi måna om att det ska vara bra bostäder och hus. Vi tycker också att det är en jämlikhetsfråga, att det ska vara lika bra att bo där som någon annanstans i Göteborg.

Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder i Göteborg
Katrin Amgarth.

Ni säger själva att underhållet har varit eftersatt sedan 1990-talet. Finns det en självförvållad faktor i det här?

– Vi har inte känt till att de här skadorna fanns. Det kom fram i samband med att vi renoverade fasaderna. Hade vi vetat det tidigare så hade vi agerat, säger Katrin Amgarth.

– Men det är olyckligt att det blev så här. Det handlar om ett stort område med totalt 1 200 lägenheter. Vi tog klimatskalet först, för vi såg att behoven var störst där. Men när vi såg det här så fick vi tänka om, och planera för invändiga åtgärder. Vi trodde att det skulle gå ett antal år däremellan.

Annons

Upphandlingen klar trots brist på godkännande

Hyresnämnden är också kritisk till att Familjebostäder har avslutat hela upphandlingen innan deras badrumsrenovering fått godkänt av hyresgästerna eller hyresnämnden.

– Det samråd och den intresseavvägning som ska ske mellan parternas motstående intressen enligt lagstiftarens intentioner kommer ju då endast att bli ett spel för galleriet, skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Oron är stor bland många hyresgäster på Siriusgatan inför hyresvärdens badrumsrenovering. Familjebostäder säger att de boende har fått chans till inflytande genom samråd, men hyresgästerna håller inte med.
Oron är stor bland många hyresgäster på Siriusgatan. Familjebostäder säger att de boende har fått chans till inflytande genom samråd, men hyresgästerna håller inte med.

Familjebostäder avböjer i dagsläget att kommentera upphandlingsfrågan.

– Jag kan inte detaljerna kring det. Det vill jag gärna återkomma till, säger kommunikationschef Katrin Amgarth.

Efterlyser större lyhördhet hos hyresvärden

Mohamed Rage tror att en bättre dialog skulle gynna alla parter, även fastighetsägaren. Hyresvärden är inte fienden, poängterar han.

– De är välkomna att fixa. Men samtidigt kan de inte bara höja hur de vill. De är ansvariga, och vi bor här. Vi kan samtala. Varför ska vi vara i domstol när vi kan hantera det själva?

– Tyvärr är det någon som inte har en aning om hur folk lever som bestämmer saker, utan att prata med oss. Det är dumt, tycker jag.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till efter jul.

LÄS MER: Finns det en gräns för hur mycket hyran kan höjas efter en renovering?

Fakta: Badrumsrenoveringen på Siriusgatan

Omfattar 1 200 hushåll på Siriusgatan i Bergsjön, Göteborg. Husen är byggda i början av 1970-talet och har inte renoverats invändigt sedan dess, förutom nya ytskikt på 1990-talet.

Första etappen gäller 140 lägenheter på Siriusgatan 54–58 och 66–70, varav 35 hushåll nu slipper helkaklade väggar och golvklinkers som driver upp hyran.

I övrigt får Familjebostäder klartecken till att ta bort alla badkar och sätta in dusch, sänka badrumstaket för ny belysning, bredda dörrar, sätta in nya blandare i badrummen samt ändra planlösningen i tre- och fyrarumslägenheterna. Lägenheterna får ny elcentral, nya vattenlås och blandare i köken samt nytt värmesystem.

Själva stambytet räknas som rent underhåll, höjer inte hyran och kräver inget godkännande. Detsamma gäller ommålning av trapphusen samt el- och ledningsarbeten i husen. Familjebostäder ersätter de gamla badrumsskåpen med nya som har eluttag, utan att ta ut någon hyreshöjning.

Enligt Familjebostäder har man begränsat åtgärder som kostar extra. Bland annat har man avstått handdukstorkar, och lagt flera standardhöjande åtgärder som möjliga tillval.

För de lägenheter som renoveras enligt ursprungsplanen, med kakel och klinker, räknar Familjebostäder med att höja hyrorna så här:

  • Ettor och tvåor: 750 kronor per månad
  • Treor: 850 kronor per månad
  • Fyror: 825 kronor per månad

Hyreshöjningen ska fasas in under flera år. Under renoveringen ska alla hyresgäster evakueras, fyra månader per hushåll.

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.