Annons

Uppdrag – hitta bostäder

Växjö Bostadsfinnare. Det är Bengt Sandins yrkestitel. Hans roll är att vaska fram hem till nyanlända i Växjö kommun genom projektet Växjöbo.
Foto: Annika Wallsson
Bostadsfinnare. Bengt Sandin.

Hallå där Bengt Sandin, vad gör en bostadsfinnare egentligen?

– Jadu, jag gillar inte riktigt titeln men den har inte jag bestämt (skratt). Det är så att vi i den ekonomiska föreningen Äppelkärnan är med i ett projekt som drivs av Växjö kommun, Växjöbostäder och Vidingehem. Projektet handlar om att underlätta för nyanlända att komma in i samhället och att få bostad, berättar Bengt Sandin och fortsätter:

Läs också25 procent av hyresrätterna öronmärks för nyanlända

– Enligt bostadsanvisningslagen är kommunen skyldig att ta emot ett visst antal nyanlända. I Växjö måste vi skaffa bostad till 68 familjer under 2018 men vi vet inte hur många som kommer eller om de kommer. Kommunen tyckte inte att de första de ska möta är socialtjänsten så de lyfte över ansvaret på de kommunala bostadsbolagen och startade projektet Växjöbo. Att Äppelkärnan är med beror på att vi har jobbat mycket med integration. Boendet är en stor del av det.

Vad är din roll i det hela?

Annons

– Man kan säga att jag finkammar kommunen efter lediga hus och lägenheter. Jag har intervjuat några hos Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Mitt uppdrag är att ta reda på om det finns hinder hos de privata fastighetsägarna, förutom fördomar, som gör att de inte hyr ut. Jag har skickat ut en enkät till majoriteten av fastighetsägarna, 136 stycken, där jag bland annat frågar vad de ser för hinder. En fastighetsägare som jag pratade med i går hade inte en enda invandrare. Jag frågade varför och han svarade att ingen invandrare har sökt hos honom så det kan finnas många olika skäl. Att söka bostad är lite som att söka jobb, det är bra att ha kontakter. När enkäten är klar ska jag göra djupintervjuer. Och fram till årsskiftet ska jag hitta rutiner för hur vi kan samarbeta för att tillsammans lösa situationen.

Läs ocksåBoskola en del i att bli svensk

Vilka lösningar ser du?

– Det kan vara att när vi hittat bostad så ger vi garanti att hyresgästen genomgått en boskola innan de flyttar in. Vi kan även vara en garant för hyran genom att vi hyr i första hand. I Äppelkärnan har vi börjat hyra, men även köpa loss, hus på landsbygden som vi sedan hyr ut. Här finns det ju tomma hus och lägenheter. Vi väljer bara orter som har bra kommunikationer. Det ska vara enkelt att bo där. Vi har även en tanke att familjen som flyttar in så småningom ska kunna köpa fastigheten.

Annons

Tjänar ni pengar på detta?

Läs ocksåKritik mot boskola för flyktingar

– Nej, vi är ett socialt företag med kristna värderingar. Det är en ekonomisk förening och en eventuell vinst går tillbaka till verksamheten. Och Äppelkärnan är neutral, vi är ingen myndighet. Vi kan även hjälpa till socialt, vi har till exempel hittat möbler till en familj genom att vi har ett bra samarbete med flera olika organisationer.

Fakta: Bengt Sandin

Ålder: 66 år.
Bor: I lägenhet i Sävsjö.
Familj: Fru, tre utflugna barn och fyra barnbarn.
Gör: Bostadsfinnare på halvtid hos den diakonala ekonomiska föreningen Äppelkärnan i Lammhult.
Fritid: Hängiven amatörfotograf och ordförande i fotoklubben Linsen i Sävsjö. Är en föreningsmänniska. Läser mycket, både fakta och skönlitterärt.

Läs också Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.