Annons

Uppgörelse klar på Långströmsgatan

Göteborg UPPDATERAD. Protesterna har varit stora mot Balders planerade totalrenovering på Långströmsgatan. Nu har bolaget och Hyresgästföreningen nått en överenskommelse. Hyresgästerna får välja på tre olika renoveringsnivåer och får upp till sex års rabatt på hyreshöjningarna.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
En rad kortsiktiga ägare har gjort minsta möjliga åt underhållet. Idag finns stora renoveringsbehov på Långströmgatan. Utöver själva lägenheterna kommer också fasader, trapphus, balkonger, entréer och tvättstugor att rustas upp.

Exakt hur mycket hyran kommer att höjas beror på skicket hos de individuella lägenheterna. Men väljer man lägsta renoveringsnivån så blir höjningen i snitt 800 kronor för en etta, 1 050 kronor för en trea och 1 400 kronor för en femma.

Då ingår totalrenovering av badrummet med insättning av kakel, klinkers, golvvärme, handdukstork samt nytt porslin och övrig utrustning. Alla lägenheter får dessutom säkerhetsdörrar, och saknas det fläkt i köket installeras en kolfilterfläkt.

Läs ocksåIlska blandas med lättnad bland boende på Långströmsgatan

Dessa förändringar, i kombination med stambyte, är obligatoriska för alla boende. Sedan finns ytterligare två renoveringsnivåer upp till totalrenovering. Dessutom kan olika tillval göras.

Hyreshöjningarna kommer att fasas in, med mellan fyra och sex års rabatt.

Det var förra året som Balder aviserade sina planer på totalrenovering av det slitna miljonprogramsområdet Långströmsgatan i östra Biskopsgården. Vid de första informationstillfällena pratades om hyreshöjningar på över 70 procent, vilket väckte mycket upprörda känslor hos de boende.

Läs ocksåNu rustar Långströmsgatan för kamp mot chockhöjda hyror

Gruppen Stå upp för Långströmsgatan bildades och började arbeta parallellt med den lokala hyresgästföreningen, med demonstrationer, flygbladsutdelning och opinionsbildning. Stå upp för Långströmsgatans uttalade mål har varit att få Balder att erbjuda ett nollalternativ, det vill säga en lägstanivå på renovering som inte skulle innebära någon hyreshöjning alls.

Så blir inte fallet nu. Den lägsta renoveringsnivån innebär mellan 15 och 20 procents hyreshöjning för en trea, även om det tar sex år innan hyresgästen får betala det fulla beloppet.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlingsledare Tommy Dunerstrand har förhandlingarna varit både långa och stundtals tuffa. Balders inställning från början var totalrenovering som enda alternativ. Det var först efter både hyresgästprotester och åtskilliga förhandlingar som bolaget valde att erbjuda fler alternativ.

Annons
Läs ocksåBalder: ”Ingen lyxrenovering”

– Utgångspunkten har hela tiden varit att människor ska kunna bo kvar efter renoveringen och därför är uppgörelsen med ett lägsta alternativ ett steg i rätt riktning. Nu finns också möjlighet för de som vill välja mer omfattande renoveringar, vilket vi vet att hyresgäster efterfrågar, säger Tommy Dunerstrand.

När det gäller kravet på ett nollalternativ så säger Tommy Dunerstrand att det är ”svårt att realisera” när lagstiftning och regelverk ser ut som de gör.

– Den enkla förklaringen är att görs det en prövning i hyresnämnden så kommer fastighetsägaren att få igenom sina krav. Det har vi velat undvika. Nu har ändå hyresgästerna fått möjlighet att välja på flera alternativ, säger Tommy Dunerstrand.

Han menar att frågan om nollalternativ i grunden är politisk.

–  Ett nollalternativ skulle kräva lagändring om inte initiativet kommer från fastighetsägaren själv. Här är fortsatt opinion i frågan oerhört viktig, säger Tommy Dunerstrand.

Sandra Nilsson, marknadsansvarig på Balder, instämmer i att förhandlingarna varit intensiva.

– Ja, intensiva och utdragna. Att nu kunna ge ett klart besked till våra hyresgäster som väntat så länge känns skönt.

Annons

Kommer ni att ta med er några erfarenheter av det här?

– Ja, det har varit en utdragen process och vi tar verkligen med oss vikten av att informera och träffa hyresgästerna även om vi inte har något nytt att informera om. Varje projekt är helt unikt men självklart är dialog, information och tidsperspektiv alltid mycket viktiga aspekter.

Vad händer nu?

– Idag har vi öppet hus på bokontoret på Långströmsgatan och vi vill uppmana alla hyresgäster med frågor och/eller synpunkter att komma förbi och prata med oss. Det går även bra att boka ett personligt möte med någon av oss på Balder. I april kommer vi att bjuda in till ett nytt informationsmöte för att träffa hyresgästerna och sedan kommer vi att boka individuella möten för att inventera varje hyresgästs lägenhet. Samtidigt fortskrider planeringen i stort gällande upphandling av entreprenör, färdigställande av tidplan med mera.

LÄS MER: Ilska blandas med lättnad bland boende på Långströmsgatan

Fakta: Byggplaner på Långströmsgatan

Bostadsområdet Långströmsgatan är byggt i slutet av 1960-talet och omfattar 570 lägenheter. Det är beläget längs gatan med samma namn, på gränsen mellan Biskopsgården och Svartedalen.

Balder köpte området 2012 och planerar nu omfattande renoveringar. Förutom stambyte anser bolaget att renoveringar av såväl fasader och allmänna utrymmen som inne i själva lägenheterna behöver genomföras.

Dessutom planerar Balder att uppföra 450 nya bostäder i området, huvusakligen bostadsrätter.

Nybygget är en del av Göteborgs satsning inför stadens 400-årsjubileum 2021.

I projektet ingår att trafiken leds om och området förtätas. Nya hus byggs insprängda bland de gamla och på det som idag är vägbana.

Läs också Protester sätter press på Balder Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.