Malmö stad fortsätter med dyra mellanhänder
Malmö stad skapade ett eget system och betalade mångdubblade hyror för lägenheter i åratal. Det har Hem & Hyra tidigare avslöjat i vår granskning Bostad till varje pris. Från kommunens sida har beskedet varit tydligt: systemet är dåligt och måste stoppas. Nu kommer lösningen – allt fortsätter som tidigare. För en fyrarummare kan hyran sluta på drygt 40 000 kronor för en månad. Det står klart när den upphandling som annonserades redan förra sommaren nu är färdig.
Totalt sett omfattar upphandlingen boendeplatser för hemlösa för över 90 miljoner kronor per år och miljonrullningen med skattepengar till mellanhänder fortsätter trots att Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd, lovat att sluta med den här typen av lösningar.
– Jag står fast vid det jag har sagt tidigare men vi sitter i en rävsax där vi måste ordna boende akut till de som står utan tak över huvudet. Då får vi använda boenden som är för dyra egentligen. Jag är inte glad över prisnivåerna men upphandlingen är gjord enligt de regler som finns, säger Sedat Arif.
Men du har till och med efterlyst lagändring för att komma bort från systemet med mellanhänder. Hur kan ni då välja att fortsätta på samma sätt?
– Jag vill att vi hittar andra lösningar och jag ligger på nationellt för att få till en ändring. Det som är viktigt för oss är att hitta hållbara lösningar för familjerna det handlar om. Men vi måste ta ett omtag om bostadsfrågan i hela staden och det är på gång.
Du har själv kallat systemet för ”galet”.
– Ja, det är ju galet egentligen. Men vad ska vi göra med de familjer som söker sig till socialtjänsten och inte har någonstans att bo? Jag vill egentligen illa kvickt lämna det här systemet med dyra lösningar, säger Sedat Arif.
Du har har sagt att det handlar om ockerhyror. Hur kan ni lägga skattepengar på hyror långt över förhandlad nivå?
– Jag hade helst sluppit mellanhänderna och boende till de här kostnaderna. Men nu är upphandlingen gjord enligt gällande regler. Det viktigaste är att ge tak över huvudet men jag tar inte tillbaka det jag har sagt tidigare.
Varför löser inte Malmö stad det här själv utan fördyrande mellanhänder?
– Jag har sagt till förvaltningen att vi ska skanna av marknaden och hitta egna boendeplatser. Och det görs idag. I den mån vi har kunnat så löser vi det i egen regi.
Det har varit en segdragen process att avsluta upphandlingen efter att de sista anbuden lämnades i mitten av september i fjor. Ett par företag uppfyller inte kraven som Malmö stad ställt men totalt kommer tretton företag att anlitas för placering av bostadslösa i lägenheter ”utan stöd”. Förutom lägenheter gäller upphandlingen även boende på hotell och vandrarhem.
– Det är första gången vi gör den här typen av boendeupphandling. Det är få andra upphandlande myndigheter i landet som har gjort det. En del av de företag som lämnat anbud är ovana vid anbudsförfarande. Vi har bland annat fått begära in kompletteringar och förtydliganden av uppgifter i efterhand, säger Anna Bassmann, upphandlare i Malmö stad, om varför upphandlingen dragit ut på tiden.
Ett flertal av företagen är så kallade mellanhänder. De har med andra ord inga egna lägenheter utan hyr bostäder av fastighetsägare som de sedan hyr vidare. Mellanskillnaden behåller företagen. APTS förvaltning AB var det företag som anlitades allra mest av Malmö stad förra året. Då slutade notan på 36,5 miljoner kronor. Och enligt upphandlingen kan APTS fortsätta tjäna pengar på systemet.
För en möblerad trerummare kommer hyran hos APTS nu att ligga på 1 200 kronor per dygn eller 36 000 kronor i månaden, långt över de hyresnivåer som gäller när hyran är förhandlad mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen. För enrumslägenheter ligger APTS i det dyrare spannet med 990 kronor per dygn eller 29 700 kronor på en månad. Det är nästan dubbla hyran jämfört med exempelvis Tamira Malmö AB som också ingår i upphandlingen. Hyr Malmö stad alla APTS lägenheter enligt upphandlingen, som finns hos både privata hyresvärdar och i deras egna fastigheter, handlar det om totalt 22 miljoner kronor per år.
– Bara för att man har gjort en upphandling innebär inte det att priset blir lägre utan det är marknaden som styr och det här är marknadsläget. Det är så det ser ut. Det handlar om tillgång. Hur många lägenheter kan uppbådas rent fysiskt och vilka aktörer är intresserade av att ge sig in på den marknaden? säger Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad.
Är det rimligt att det här fortsätter?
– Man kan undra vad det här är för hyresnivåer. Hade det inte varit billigare att de här människorna haft vanliga hyreskontrakt? Och så klart hade det varit det. Det hade varit den bästa lösningen för alla. Det behöver skapas lägenheter för den här gruppen. Sedan är det många som har bott i de här lösningarna under lång tid som ni har skrivit om men det finns också de som bor enstaka veckor eller bara några dygn. Det fungera som akuta lösningar.
Att upphandlingen är färdig innebär att Malmö stad för första gången har skrivna avtal med företagen som hyr ut boende. Tidigare har man betraktat varje bokningsbekräftelse som tillräcklig dokumentation. Liksom tidigare kommer Malmö stad att hyra lägenheterna per dygn. Att platserna nu är upphandlade innebär dock inte att Malmö stad abonnerar på lägenheterna utan dessa bokas efter behov enligt en rangordningslista. Behöver staden boka fler boendeplatser än så gäller direktupphandling, liksom tidigare.
Skulle alla lägenheter samt upphandlade hotellrum utnyttjas blir det en total kostnad på drygt 90 miljoner på ett år, om man räknar samman alla boendeplatser och priser per dygn som listas i upphandlingen. I fjor slutade motsvarande kostnader på rekordhöga 160 miljoner kronor. På lägenhetslistan finns nu totalt 128 lägenheter och på listan med rum i lägenhet finns 38 ettor och tvåor. Dessutom tillkommer flertalet rum på hotell och vandrarhem.
– Uppdraget har varit att upphandla 500 boendeplatser totalt, säger Anna Bassmann, upphandlare i Malmö stad.
Hem & Hyras granskning av mellanhandsföretagen i Bostad till varje pris visade att trots att det handlade om dygnshyra kunde bostadslösa bo betydligt längre tid lägenheterna. Det handlade både om veckor, månader och år.
Flera av de företag som vunnit upphandlingen ingår i miljöförvaltningens nya specialsatsning som riktar sig till just mellanhänder som hyr ut lägenheter i villor och hyresfastigheter. Syftet är att upptäcka bland annat mögel, brandfara eller olovliga byggen. När det gäller boenden i upphandlingen har alla kontrollerats enligt gällande brandskyddsregler och alla som lämnat in anbud har fått visa att det finns bygglov.
Resultatet av upphandlingen kan överklagas fram till den 7 augusti.
Patrik Persson, vd för APTS, har avböjt att kommentera upphandlingen.
- Förenade Care AB
- APTS förvaltning AB
- Vindilen AB
- Tamira Malmö AB
- Ghasri förvaltning AB
- Svea Living AB
- Siems-GH AB
- Rut & Annas fastighetsförvaltning AB
- Kurera stöd och boende AB
- Jomec Syd AB (som hyr lägenheter i den skandalomgärdade bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö, som Sydsvenskan skrivit om).
- Amium AB
- E & M Palats 1 AB
- Förra året landade slutnotan från APTS till Malmö stad på 36,5 miljoner kronor.
- Totalt betalade Malmö stad 160 miljoner kronor i fjor för akutplatser till hemlösa på hotell och liknande, utan vare sig avtal eller upphandling.
- På tre år har Malmö stads kostnader för hotell och liknande boendelösningar ökat med 200 procent.
- Under tio år har Malmö stad köpt den här typen av boende för 616 miljoner kronor – utan upphandling eller skriftliga avtal.
Hem & Hyra har granskat Malmö stads lägenhetsaffärer: När kommunen löser situationen för hemlösa kan hyran för en trea stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000. Det visade vår granskning. För de boende ska det vara tillfälliga lösningar men det varar i veckor, månader och till och med år. Det har skett helt utan skrivna avtal eller kontrakt för Malmö stads del och i vissa fall har fastighetsägarna inte ens känt till upplägget.
- Uppdraget var att upphandla 500 boendeplatser för akutboende till hemlösa utan stöd. Det handlar med andra ord om akuta boendelösningar till dem som är drabbade av den strukturella bostadslösheten och inte behöver något annat stöd i sitt boende.
- Malmö stad har upphandlat platser både på hotell, vandrarhem, campingar, bed and breakfast och i vanliga hyreslägenheter.
- I pengar sett är den största delen lägenheter.
- Rummen enligt upphandlingen är fördelade på: 64 rum på vandrarhem, camping och bed and breakfast, 4 hotellrum, 146 lägenheter, 38 lägenhetskollektiv.