Kommunal hyresvärd stämmer byggbolag på 151 miljoner
– Om man beställer en Mercedes och så åker man till bilfirman och så står det en Skoda där. Då blir man besviken. Vi har inte fått det vi beställt, säger vd:n Ann Hermansson Alm.
Det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus har varit oense med byggbolaget Serneke sedan i november 2017. Inget av de nya husen på Bagarvägen och Målarvägen blev godkända i slutbesiktningen. Hyresgästerna kunde börja flytta in först i april 2019.
Problemen har lett till en långdragen process som pågått i över två år. En överbesiktningsnämnd gav Upplands-Brohus till största delen rätt 2019. Nämnden ansåg att det var rätt att underkänna lägenheterna, men utlåtandet var endast vägledande. Fortfarande skulle saker åtgärdas och göras upp ekonomiskt.
Förhandlingar mellan bostadsbolaget och byggbolaget har pågått sedan dess men har inte lett till någon lösning.
– Under ett och ett halvt år har vi försökt att få en uppgörelse. Vi har inte kunnat komma vidare. Därför vänder vi oss till tingsrätten, säger Ann Hermansson Alm.
Hela projektet omfattar 230 miljoner kronor och sedan tillkommer tilläggsarbeten på flera miljoner med alla ändringar.
– De har utan vårt godkännande bytt ut till billigare material. De har inte byggt vad vi beställt, säger Ann Hermansson Alm.
Vid slutbesiktningen hade inte Serneke installerat vitvaror i lägenheternas kök. Det fanns hål vid gavelspetsarna efter takbryggor. De nyinstallerade diskbänkarna var repiga och en billigare variant av klinker hade använts. Balkongerna hade inte glasats in. Det fanns skador på väggar längs trappor. Byggbolaget hade satt in en billigare modell WC-stolar. Stödmurar utanför husen hade sprickor.
Upplands-Brohus stämmer Serneke på drygt 141 miljoner kronor för förseningen och 10 miljoner kronor för bristerna.
Hem & Hyra har sökt Sernekes vd Ola Serneke för en kommentar, men han har inte återkommit.
Sernekes kommunikationschef Johan Live svarar i stället.
”Vi kan, trots dialog i frågan, konstatera att vi har olika syn i frågan. Det tycker vi är olyckligt,” skriver han i ett mejl.
Enligt Ann Hermansson Alm har Serneke försökt att åtgärda saker med större eller mindre framgång.
– En del går inte att göra något åt. Man har lagt in ett billigare parkettgolv. Men vi vill inte betala för det dyrare då. Vi anser att vi har rätt till ekonomisk kompensation för det.
Allt som varit en fara för hyresgästernas hälsa har Serneke varit tvungna att åtgärda.
– Om man inte isolerat varmvattenledningar hade det kunnat orsaka problem med legionella, förklarar Ann Hermansson Alm.
Hon säger att bostadsbolaget har rätt till vite för förseningar när det gäller de nio husen. Ett visst belopp tickar på för varje vecka projektet försenats.
– Det är det som utgör huvuddelen i vår stämningsansökan. Vi har haft ett stort tålamod och försökt lösa det här. Jag beklagar att vi inte lyckats enas.