Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen
I höstas beslutade Botkyrkabyggen att avsluta sin satsning på att ombilda hyresrätter till andelslägenheter, en lightvariant av bostadsrätter.
Bolaget erbjöd sig samtidigt att köpa tillbaka lägenheterna för det pris som hyresgästerna betalade när de köpte lägenheterna. Ett alldeles för lågt pris menar 22 andelsägare som kräver mer pengar av bolaget.
En av andelsägarna som tagit strid mot Botkyrkabyggen är Fredrik Martinsson på Skarpbrunnavägen i Norsborg som köpte sin lägenhet 2014 för 87 000 kronor. Botkyrkabyggen erbjuder sig nu att köpa tillbaka lägenheten för denna summa. Men han kräver cirka 1,1 miljoner av bolaget, ett pris som baseras på vad Botkyrkabyggen själva värderat lägenheten till.
Han tycker att Botkyrkabyggens agerande är amatörmässigt och anser att bolaget har lurat de som köpt sin lägenhet. Skälet är att Botkyrkabyggen erbjuder sig att köpa tillbaka lägenheterna för ett pris som är mycket lägre än de miljonbelopp som lägenheter såldes för bara någon månad tidigare.
– Det är som att du köper en bostadsrätt för 1 miljon och efter 6 år har den gått upp till 2 miljoner, då kommer föreningen och säger att det bara var ett försöksprojekt och spärrar din försäljning och erbjuder 1 miljon. Det är skandalöst att bete sig så här, säger han.
Han och 21 andra andelsägare har nu anlitat en advokat och tagit strid mot bolaget. Andelsägarna hävdar i ett brev till bostadsbolaget att bolaget gjort sig skyldig till avtalsbrott och godtar inte det pris som bolaget vill betala för lägenheterna. Bolaget är beredda att betala cirka 2 miljoner kronor för de 22 lägenheterna, medan andelsägarna kräver cirka 27 miljoner kronor.
Att priset skiljer så mycket åt har sin förklaring.
Botkyrkabyggen erbjuder sig att köpa tillbaka lägenheterna för det pris som hyresgästerna betalat när lägenheterna köptes 2014. Men andelsägarna vill ha samma pris som andelslägenheter har sålts för på öppna marknaden genom åren.
Johan Svahn, advokat på advokatfirman Glimstedt, som företräder andelsägarna förklarar varför han menar att bolaget gjort sig skyldig till avtalsbrott.
– Botkyrkabyggen har konstruerat ett system där de erbjudit hyresgäster att investera i sitt boende. Bolaget har marknadsfört andelslägenheterna med att innehavarna skulle kunna få vara med om en värdeökning i sitt boende. Sedan drar de undan mattan för andelsägarprojektet utan att vilja göra rätt för sig gentemot andelsägarna, säger han.
Han tycker att det går att jämföra med en bostadsrättsombildning.
– Det är som att hyresgäster som varit med om en ombildning efter flera år skulle erbjudas att återlösa sina bostadsrätter till fastighetsägaren för det ursprungliga ombildningspriset och utan hänsyn till marknadsvärdet samtidigt som bostadsrättsföreningen upplöstes. Vilka bostadsrättsinnehavare skulle acceptera det?
Hur har Botkyrkabyggen reagerat på era krav?
– Botkyrkabyggen har bestritt våra krav så nu kommer vi att gå vidare juridiskt, säger Johan Svahn.
Hur då?
– Vi avser att vända oss till allmän domstol och överväger nu formerna för det eftersom det är så många drabbade. Jag är övertygad om att Botkyrkabyggen i slutändan kommer att behöva rätta till den situation de har skapat, säger han.
Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen, har i en tidigare artikel förklarat varför de avvecklade projektet. Men hon säger att bolaget inte vill kommentera ärendet eftersom det är en pågående process.
Hon hänvisar till Henrik Stålhammar, advokat på Advokatfirma Foyen, som är juridiskt ombud åt Botkyrkabyggen.
Han berättar att Botkyrkabyggen bestrider de ekonomiska kraven från andelsägarna.
– Vi anser att kraven är helt grundlösa, säger han.
Hur ser du på att andelsägarna tycker att bolaget gjort sig skyldig till avtalsbrott och hävdar att de har gått miste om en värdeökning när bolaget avslutade projektet?
– Jag kan inte kommentera det, vi inväntar den juridiska processen, säger han.