Annons

Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten – nu prövas fallet rättsligt

Ängelholm Harrys hund ylar och skäller när den är lämnad ensam i lägenheten, klagar grannarna. Eftersom det inte har blivit bättre har värden sagt upp hyresgästen. Harry i sin tur menar hunden kanske låter ibland men inte för mycket.
En tvådelarbild med en hund som ylar och en domarklubba.
Foto: Pixabay
Är hunden så störande så att det var rätt att säga upp hyresgästen? Genrebild.

När Hem & Hyra får tag på Harry, vi kallar honom så, har han precis gått hem från jobbet över lunchen för att ge hunden mat och ta en längre promenad som han brukar göra, berättar han på telefon. Han går till arbetet vid åttatiden, är hemma igen mitt på dagen och är åter strax efter halv fem.

–  Jag vet att han har lite separationsångest och kanske händer det ibland att han kan yla kort när jag går hemifrån, säger han.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Klagomål från tre trappuppgångar

Hyresgästen tror dock inte, som han hört att grannarna klagar på, att hunden ylar och skäller hela dagen när han inte är hemma. Harry berättar att innan han öppnar dörren brukar han stå en stund och lyssna in mot lägenheten och han har aldrig hört att hunden låter.

Hyresvärden i Ängelholm säger att de har tagit emot flera klagomål från grannar i tre olika trappuppgångar. Trots en skriftlig varning i våras och en ytterligare varning i januari i år, har situationen inte förbättrats. Som en följd av fortsatta störningar har hyresvärden beslutat att säga upp hyresavtalet.

Eftersom hyresgästen inte accepterar uppsägningen har värden vänt sig till Hyresnämnden i Malmö. Värden vill inte berätta vilken slags bevisning som kommer att lägga fram där eller om grannar ska vittna. Inte heller hur grannarna har påverkats. Men störningarna ska vara så allvarliga att grannar har flyttat.

Annons
Läs ocksåHyresgäst ringde hyresvärden 50 gånger om dagen – vräksDetaljbild, person med grått hår syns bakifrån inzoomat på örat och en hand som håller en mobiltelefon mot örat. En hyresgäst i Hudiksvall har ringt sin hyresvärd så mycket att det blivit ett arbetsmiljöproblem.

– Det finns inga oklarheter kring detta, säger ansvarig förvaltare.

Positiva till hunden som valp

Harry tror inte att det egentliga problemet är att hunden ylar eller skäller – utan att grannarna av någon anledning har vänt sig mot honom. När ha skaffade valp för några år sedan var alla positiva och många ville hälsa på den. Men den nu vuxne brukshunden har blivit biten av andra hundar vilket gjort honom lite osäker. Idag vill Harry inte att hunden hälsar på folk.

Han tror inte att det finns belägg för en uppsägning.

Läs ocksåÅkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvarGambia, Hjulsta, Spånga

– Jag fick först höra att grannar sa att hunden ylade på nätterna. Det kan jag förstå att man inte skulle tycka om, det hade jag själv inte tyckt om, och inte kunnat sova.

Hyresnämnden tar upp ärendet

När han senare kontaktade sin hyresvärd för att höra läget om klagomålen fick han höra att det handlade om dagtid när han var på jobbet.

Annons

Harry säger att det inte är osannolikt att hunden låter ibland med det gör också barn och andra aktiva personer.

Eftersom han inte längre känner sig omtyckt och välkommen i området vill han flytta. Det kan dock ta tid att hitta något annat. Hyresnämnden i Malmö tar upp ärendet i mitten av november.

Fakta: Det här säger lagen om hund i lägenhet
  • Enligt hyreslagen får en hyresgäst inte störa sina grannar. Lite skällande, eller ljud som anses normalt måste grannarna acceptera. Men skäller eller ylar hunden ofta, länge eller sent på kvällen kan det leda till uppsägning
  • Du behöver normalt sett inte värdens tillstånd för att ha en hund.
  • Det förekommer att hyresvärdar skriver in förbud mot hundar eller vissa hundraser i hyresavtalet, men det är osäkert att det skulle hålla i en rättslig prövning.
  • Hundar får i allmänhet vara ute i bostadsområdet.
  • Du har ansvar för skador som hunden orsakar.
  • I bostadsområden gäller oftast kopplingstvång och skyldighet att plocka upp hundbajs.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning Kommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.