Annons

Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner

Uppsala Flagnande färg på fönstren och vildvuxna rabatter. För förbipasserande har det sett ut som att Uppsalahem lämnat två kvarter i Eriksberg och Svartbäcken åt sitt öde. Nu tvingas det kommunala bolaget rusta husen för miljonbelopp.
Carolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.
Foto: Petra Marandi Roos
Ställningsmontörerna Carolina Munkfors, Max Pettersson och Jocke Honkamäki reser byggnadsställningar runt ett hus på Marmorvägen i Eriksberg inför fönsterrenoveringen. Kommunens plan- och byggnadsnämnd har krävt att Uppsalahem gör något åt fönstren. På många ställen har färgen flagnat så att träet skadas av väder och vind.

Maskrosorna stormtrivs i rabatten på Marmorvägen i Eriksberg. Intill är fasaden på trevåningshuset gråflammig av smuts. Den vita färgen på fönsterkarmarna har flagnat så mycket att murket trä tittar fram.

– Det ser ju fruktansvärt ut, helt ruttet. Ändå höjer de hyrorna med fem procent, säger Peyman Nickbon, som bor i området och kommer gående på trottoaren.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– Jag har funderat på att flytta härifrån på grund av hur skitigt och gammalt det ser ut, säger han.

Närbild på en del av ett fönster där den vita färgen på karmarna flagnar. Uppsalahem har fått krav på sig från plan- och byggnadsnämnden att fixa fönstren.
Färgen flagnar kraftigt på flera av fönstren i området på Marmorvägen.

Samtidigt är något på gång i andra änden av gatan. Ställningsmontörerna Carolina Munkfors, Jocke Honkamäki och Max Pettersson hjälps åt att sätta ihop en byggnadsställning runt fasaden på Marmorvägen 6. Här ska en fönsterrenovering snart dra i gång.

Kommunen krävde åtgärder

Men det satt långt inne. 5 juni förra året fick Uppsalahem ett åtgärdsföreläggande från kommunens plan- och byggnadsnämnd om att renovera fönstren och några garageportar. Samtidigt fick bolaget ett åtgärdsföreläggande om att göra underhåll på fönstren i kvarteret Idun i Svartbäcken.

”Vi gör bedömningen att de skador som vi noterat är så pass omfattande att de behöver åtgärdas. Eftersom det saknas färg kan fukt lättare tränga in i träet och därmed påverka byggnadernas tekniska egenskaper avseende bärförmåga, stadga och beständighet. Vi gör också bedömningen att det eftersatta underhållet utgör en olägenhet för omgivningen eftersom byggnadernas fortsatta förfall innebär en negativ påverkan på områdets karaktär”, skrev plan- och byggnadsnämnden i sitt beslut.

Ändå valde Uppsalahem att överklaga åtgärdsföreläggandena. Varför det?

– För att det var svårt att hinna med. Framför allt där i Eriksberg är det väldigt många fönster och då tar det tid att lösa det. Man måste göra en snabb projektering, handla upp och sen få det genomfört, säger Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Oviss framtid för båda områdena

Bolaget avvaktade under många år besked från kommunen om vad de får göra med områdena.

– Jag är inte speciellt stolt att fönstren hamnade i det skicket de hamnade i, för så borde det inte ha varit. Tyvärr väntade vi för länge med att åtgärda fönstren för att få klarhet i vad den kommande detaljplanen skulle säga. Det är tråkigt att det skulle till ett föreläggande för att vi skulle komma loss, men nu fixar vi till det, säger Benny Enholm.

Annons
Gångväg intill ett hus i Kvarteret Idun i Svartbäcken. Fönstren har renoverats efter att Uppsalahem fick krav från kommunen på att göra det men mycket annat är i behov av renovering.
I Kvarteret Idun har Uppsalahem renoverat fönstren, efter att de fick krav på sig från kommunen. ”Jag tycker att området i Svartbäcken är en riktig pärla, där efter Fyrisån. Trädgården är underbart trevlig och gullig. Standarden är låg, den är från femtiotalet. Och skicket – det finns att göra där. Det vet ju vi. Vi vill renovera. Vi vill utveckla den delen av staden”, säger Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem.

Färgen flagnade redan för fem år sen

Problemen har alltså pågått under många år. När Hem & Hyra träffade hyresgäster i kvarteret Idun i Svartbäcken för fem år sen beskrev de hur de hade hamnat i ”limbo”. Redan 2010 började Uppsalahem ge nya hyresgäster där korttidskontrakt. När Hem & Hyra intervjuade Uppsalahems dåvarande vd Stefan Sandberg sommaren 2019 sa han att det fortfarande var en öppen fråga om husen skulle rivas eller renoveras.

Samtidigt lossnade färgen från fönstren och husen var i stort behov av en stamrenovering. Buskarna bredde ut sig över gångvägarna och ogräset frodades. Stefan Sandberg sa att hyresgästerna borde vända sig till sitt distriktskontor och ta upp det och att han själv också skulle göra det. ”Det är inte meningen att hyresgäster ska känna sig bortglömda”, sa han då, i juni 2019.

En privatperson anmälde Uppsalahem

Trots det flagnade färgen på fönsterkarmarna fortfarande sommaren 2021, då en Uppsalabo anmälde förfallet i kvarteret Idun och på Marmorvägen till kommunen. I augusti 2022 uppmanade plan- och byggnadsnämnden Uppsalahem att bemöta hans anmälan. Men först i juni förra året inspekterade kommunens tillsynshandläggare kvarteret Idun och husen på Marmorvägen. Kommunen skrev sen förelägganden om att Uppsalahem måste åtgärda fönsterpartierna.

Varför tog det så lång tid mellan anmälan och föreläggande?
– Jag kan hålla med om att det tagit lite lång tid. Vi prioriterar alltid ärenden där det är fara för liv och hälsa. Under den här perioden rasade taket på en sporthall i Kiruna in. Vi gjorde bland annat ett stort arbete med att identifiera alla byggnader i Uppsala kommun med liknande takkonstruktion och se till att de åtgärdades, säger Bosse Åhman, tillsynshandläggare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Uppsalahem fick avslag på sina överklaganden och tidsfristen för åtgärdsföreläggandet för kvarteret Idun löpte därmed ut i februari i år. Uppsalahem är klara med renoveringen av de omkring 400 fönster- och balkongpartierna i kvarteret.

Tvådelad bild. Till vänster ett foto på ett burspråk med flagnad vit färg. Till höger samma burspråk som är nymålat. Uppsalahem fick krav från kommunens plan- och byggnadsnämnd att de måste renovera fönstren.
Före och efter. Fotot till vänster är taget i kvarteret Idun i Svartbäcken sommaren 2019. Fotot till höger är från maj i år, efter att Uppsalahem renoverade fönsterramarna.

På Marmorvägen har bostadsbolaget drygt en månad kvar på sig att fixa över 900 fönster. Den deadlinen kommer Uppsalahem inte att klara, enligt Benny Enholm. Bolaget räknar med att vara färdiga först 2025. Benny Enholm tror ändå att de kommer att slippa ett vite från kommunen eftersom de har dragit igång arbetet.

”Man fryser så att man får ont i fingrarna”

Peyman Nickbon på Marmorvägen säger att det finns fler problem med husen. Varmvattnet försvinner tillfälligt då och då. Och det är kallt och dragigt inomhus.

– Det är positivt på sommaren, men på vintern får man ha tjockjacka på sig. Man fryser så att man får ont i fingrarna fast man är inomhus, säger han.

Peyman har skaffat två egna element och säger att han vet flera grannar som också har gjort det.

Annons

Enligt Benny Enholm kommer fönsterrenoveringen åtminstone minska problemen med drag.

– Ur ett hållbarhetsperspektiv försöker vi rädda det som räddas kan. Det innebär att om vi kan renovera fönster gör vi det. Är de bortom all räddning måste vi ju byta, men de signaler jag har fått är att de går att renovera. Är virket dåligt byter man ut det. Man ser över tätningslister. Man ser till att det blir en bra funktion på det, säger han.

I samband med fönsterrenoveringen kommer Uppsalahem också att tvätta fasaden på de aktuella husen på Marmorvägen.

En fasad på Marmorvägen med ljus puts. som är smutsig. I förgrunden maskrosor och annat ogräs, längt ifrån kameran tallar. Uppsalahem har fått krav på sig att renovera fönster på Marmorvägen.
Uppsalahem kommer att tvätta fasaderna i samband med att de renoverar fönstren på Marmorvägen i Eriksberg.

Är det schysst mot nuvarande hyresgäster att de betalar hyra och har fått bo så länge i hus som förfaller?
– De trivs ju och allting fungerar. Men jag håller med om att husen sett tråkiga ut och fönstren har ju sett för taskiga ut. Nu åtgärdar vi det och vi ska såklart se över även resterande delar. Förmodligen är det ett antal år kvar före stamrenovering och då behöver vi ta tag i det nu. Men husen både i Svartbäcken och vid Marmorvägen behöver stamrenoveras. Det är dags, säger Benny Enholm.

Uppsalahem utesluter inte rivning

Framtiden för de båda bostadsområdena är ännu oklar.

– Jag önskar att vi skulle kunna gå ut med bättre information till de boende, men vi har liksom ingenting att gå ut med när vi inte vet hur lång tid planarbetet tar. Så man hamnar i kläm. Framför allt i Svartbäcken har vi funderat på om vi ska behålla husen eller inte. Vi har inga planer på att riva allt, men vi utesluter inte att någonting kan komma att rivas. Men det finns inga beslut kring det, utan vi får vänta och se vad detaljplanen säger och agera därefter. Fram till dess ska boendet funka och husen ska vara hela och fina.

Kan det bli aktuellt att riva hus på Marmorvägen?
– Jag skulle nog säga att det är rätt osannolikt att det ska komma några sådana beslut. Det mycket luft och fluff mellan husen, så det finns möjligheter till förtätningar och det är det mest intressanta. Att riva är inte det som står först i kön i dessa hållbarhetstider. I första hand vill vi ta hand om det vi har och komplettera, säger Benny Enholm.

Fakta: Uppsalahem tvingas renovera över tusen fönster

I kvarteret Idun vid Svartbäcksgatan i Svartbäcken åtgärdades 400 fönster- och balkongpartier.
Kostnad: Drygt 2,5 miljoner kronor.

I kvarteret Kalkstenen på Marmorvägen i Eriksberg behöver drygt 900 fönsterpartier åtgärdas. Dessutom ska fasaderna tvättas. Enligt åtgärdsföreläggandet ska arbetet vara klart i slutet av juni i år, men Uppsalahem beräknar att de kommer att vara klara först under 2025.
Kostnad: Drygt 12 miljoner kronor.

Källa: Benny Enholm, Uppsalahem

Läs också Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren” Pappan hamnade i fängelse – hyresvärden ville vräka barnfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.