Annons

Usel värd kan slippa tvångsförvaltning

Örebro De sämst skötta fastigheterna kan slippa tvångsförvaltning. Anledningen är att hyresnämnden inte kan besluta om tvångsförvaltning när kommuner säger nej.

Ljusnarsbergs kommun hänvisar i ett brev till hyresnämnden till att det skulle vara jäv att ta över tvångsförvaltningen av 20 lägenheter som ägs av en liten privat hyresvärd.

– Eftersom vi har en affärsrelation kan man säga att det är fråga om jäv. Han köper vatten, avlopp och renhållning av oss och är ofta sen med betalningen. Att det kan vara fråga om jäv har jag förstått efter att ha talat med en jurist som hjälper till med tvångsförvaltningar i andra kommuner, säger Bo Wallströmer som är ekonomichef och tillförordnad kommunchef i Ljusnarsberg.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Carl-Henrik Lindmark är jurist på Hyresgästföreningen och har svårt att se jävsituationen i det hela, eftersom kommunala bostadsbolag vanligtvis brukar ta över förvaltningen när privata hyresvärdar missköter sig. Han ger exempel på två tvångsförvaltningar i Lindesberg där det kommunala bostadsbolaget Libo tagit över förvaltningen – efter att hyresvärdarna varit sena med räkningarna.

Hos hyresnämnden i Linköping har hyresrådet Christer Grönevall aldrig tidigare hört talas om att någon hänvisat till jäv.

– Det är unikt. Men jag vill helst inte uttala mig i detta ärende. Det är ett höggradigt infekterat ärende, säger han först men säger sedan att det är kommunerna som har det bostadssociala ansvaret. Men säger de nej, kan nämnden inget göra.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

Det är andra gången på mindre än ett år som Hyresgästföreningen i Örebro ansöker om tvångsförvaltning av den aktuelle hyresvärden.

Anledningen är bland annat att hyresgästerna allt som oftast står utan värme eller varmvatten.

Även om antalet tvångsförvaltningar ökar, är det inte helt enkelt att få igenom dem.

Läs ocksåUppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligtEn tvådelarbild med en hund som ylar och en domarklubba.

Förra gången Hyresgästföreningen ansökte om tvångsförvaltning av hyresvärden i Ljusnarsberg, fick de dra tillbaka sin ansökan. Inte för att föreningen ångrat sig beträffande hyresvärdens förmåga att sköta lägenheterna – utan för att ingen ville ställa upp som förvaltare.

Annons

Finns risken att de riktigt dåliga hyresvärdarna kommer undan tvångsförvaltning när ingen vill ta över?

– Du sa det själv. Lagen är dessvärre sådan att vi måste avslå tvångsförvaltning om ingen förvaltare finns – hur goda skäl det än finns för tvångsförvaltning. För vi har inte tvångsmedlen att tvinga en kommun att ta över förvaltningen. Då får hyresgästerna i stället säga upp sig och flytta och så får kommunen ta sitt bostadssociala ansvar på det sättet i stället, säger Christer Grönevall.

Även om du inte vill uttala dig om att kommunen hänvisar till jäv – tar ni någon hänsyn till av vilken anledning kommuner säger nej?

– Nej, de kan ange vilket skäl som helst. Vi har inte rätt att ifrågasätta om vi tycker att det är ett konstigt skäl. Har vi fått ett nej kan vi inte utdöma ansvar. Nu ligger bollen hos Hyresgästföreningen att hitta en annan förvaltare. Annars finns inget annat än att Hyresgästföreningen återigen drar tillbaka sin ansökan eller att nämnden avslår den.

Hem & Hyra har flera gånger tidigare skrivit om hyresvärden. För två år sedan utsågs han till en av Sveriges värsta värdar. Och bland annat har kommunalrådet i Ljusnarsberg, Eva-Leena Johansson (S), sagt till Hem & Hyra att hon tycker det är människoovärdigt att bo som hyresgästerna hos den aktuelle fastighetsägaren. Det står hon fortfarande fast vid:

– Jag tycker inte att det låter som ett värdigt boende. Vatten och värme fungerar inte och det är grundläggande behov – sånt som bara ska fungera.

Nu har ni sagt nej till att ta över förvaltningen. Hur ser ni på det bostadssociala ansvaret som ligger på kommunerna?

– Det ansvaret tycker jag att vi tar utan att ta över fastighetsägarens dåligt skötta lägenheter. Vi erbjuder lägenheter genom vårt kommunala bostadsbolag. Och vi bedömer att fastigheterna kräver så mycket åtgärder att vi inte kan ta ansvaret att ta över förvaltningen. Vi tror helt enkelt inte att vi kommer få tillbaka de pengar som vi lägger in. Och eftersom vi har ett eget fastighetsbolag, tycker vi att det är viktigare att vi lägger pengarna där.

Annons

Varför skriver ni i motiveringen att det är en fråga om jäv som får er att säga nej?

– Inom politiken har vi pratat om att det skulle vara för kostsamt för kommunen att ta ansvar för en tvångsförvaltning och det är huvudskälet för oss att säga nej till förvaltning.

Att en hyresvärd inte sköter sin betalning brukar i sig kunna vara skäl till att ansöka om tvångsförvaltning. Du ser inte en risk i att de hyresvärdar som är värst kan fortsätta eftersom ingen vill ta över förvaltningen?

– Jo, så kan det vara. Men det bästa vore om det inte bodde några hyresgäster hos de här hyresvärdarna så att de inte kunde fortsätta. Vi har ju flera oseriösa hyresvärdar i kommunen och vi vill ju inte ha dem. Det skapar problem för oss.

Bo Wallströmer backar till slut i att anledningen till att de inte vill ta över förvaltningen av de dåligt skötta lägenheterna skulle vara jäv:

– Huvudanledningen är ekonomin. Självklart handlar det i första hand om kostnaderna. Jag kan undra om det verkligen är kommunerna som ska ta ansvar för detta. Det finns ju på flera avfolkningsorter i landet: hyresvärdar som inte kan få ekonomi i sina fastigheter. Ska vi då vara de som tar hand om dem? Jag kan tycka att staten borde ta ett större ansvar. Visste vi att vi fick täckning för våra kostnader – vore det inget problem att ta över. Men nu är vi inte intresserade. På grund av ekonomi och risken för jäv, säger han.

I ett liknande fall i Degerfors kommun, ville inte det kommunala bostadsbolaget Degerforsbyggen inte ta över förvaltningen när skandalvärden Swenor gick i konkurs och blev satt under tvångsförvaltning. Hyresgästföreningen frågade då HSB Kristinehamn som tog över förvaltningen.

Läs också Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.