Annons

Kravet på husägare i Ställdalen: ”Åtgärda annars stänger vi”

Ljusnarsberg Miljöinspektörerna möttes av en källare så vattenfylld att de inte kunde gå in i vissa rum. Svarar inte ägaren Hilldex på hur de ska fixa problemen i hyreshusen i Ställdalen, kan husen komma att stängas.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyresvärden Hilldex stängde av värmen så att rör frös sönder och det blev vattenläckor.

Hyresvärden Hilldex har fått en åtta punkter lång åtgärdslista för husen i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun. Kraven kommer från samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen. Om felen inte åtgärdas kan husen komma att stängas.

Det var efter att tre hyresgäster framfört klagomål till miljökontoret om bland annat kalla lägenheter och vattenskador, som miljöinspektörerna besökte husen i början av december.

Läs ocksåHyresvärden stängde av värmen och rören sprack

Inspektörerna möttes av rinnande vatten från taken i flera källarrum och vattenfyllda golv. Vattnet kom, enligt uppgift från fastighetsägaren, från ett trasigt element från en lokal ovanför där det tidigare legat en pizzeria.

– Det var så mycket vatten att vi inte kunde gå in i vissa rum i källaren. Det gick upp över skorna, berättar miljöinspektören Karolina Lönn.

När vattenskadan har uppstått råder det delade meningar om, men ett klagomål till miljökontoret kom in i mitten av november från en hyresgäst som uppgav att problemet uppstod i slutet av oktober.

Läs ocksåKommunalråd tar strid mot kylig värd

– Vi försökte få tid till en inspektion tidigare, men det sköts hela tiden upp av hyresvärden och utan hyresvärd kan vi inte gå in i utrymmena. Det är frustrerande när vi får indikationer på att något inte står rätt till, säger hon.

Hilldex företrädare Tino Bessou vill inte svara på vare sig hur länge läckan pågick eller varför den fick pågå så länge.

– ”Länge” är ett relativt ord. Är ett halvår, en månad eller en dag länge? Det är olika för olika personer, säger han.

Läs ocksåDomstol jagar Blötbergets Fastigheter för vite på 50 000

Problemen i husen uppstod efter att Hilldex i ett desperat försök att spara pengar stängde av det centrala värmesystemet i de halvtomma husen i Ställdalen. Det gjordes redan hösten 2018 och sedan dess har hyresgästerna fått värma sina lägenheter med bärbara el-element. Hyresvärden har betalat för elen.

Annons

Men eftersom många lägenheter står tomma och därmed kalla, har rör dessutom frusit sönder och skapat omfattande vattenläckor och vattenskador, något som Hem & Hyra tidigare berättat om.

Dock går det inte att säga något om hur stora problemen i husen egentligen är, eftersom inte ens hyresvärden har tillträde till alla lägenheter.

– Det är mycket anmärkningsvärt att en hyresvärd inte tar ansvar för sitt hus när man låter cirka 20 av 40 lägenheter stå stängda med hänvisning till att de inte fått nycklarna. Det kan finnas lägenheter med skadedjur, mögel eller rör som står och sprutar vatten och förstör hela fastigheten, men att man inte på två år sett till att ta sig in i dem är inte ansvarsfullt, säger hon.

Miljökontoret vill därför Hilldex ser till att ta sig in i alla lägenheter och även upprättar en lista över vilka som verkligen bor i husen, eftersom det är oklart.

Tino Bessou tycker att miljökontoret saknar förståelse för situationen:

– Anledningen till att vi inte kommer in i alla lägenheter är att vi inte fått tillbaka alla nycklar från Migrationsverket. Vi har kontaktat Migrationsverket flera gånger och bett dem komma med nycklar och göra slutbesiktning eftersom så mycket är slitet, men vi får ingen kontakt med dem.

Hilldex har på sig till i dag, måndag, att låta en oberoende sakkunnig genomföra en utredning som visar omfattningen av fuktskadan, riskerna med den och vad som behöver göras. Därefter har han två veckor på sig att presentera en plan på hur problemen ska åtgärdas.

Annons

Någon utredning har inte gjorts enligt Tino Bessou.

– Det är för tidigt eftersom det fortfarande droppar vatten från betongen. Man måste vänta tills det är torrare, säger han.

Hyresvärden har även i andra fall låtit bli att följa myndighetsbeslut. Till exempel i Blötberget i Dalarna.

Vad händer om svaren uteblir?
– Då finns det två vägar att gå. Det ena är föreläggande med vite och det andra är att besluta om förbud att upplåta lägenheterna som bostad vilket betyder att husen stängs. Vilket beslut vi tar får vi se om det skulle bli aktuellt, men vi bedömer att det finns stor risk för människors hälsa, säger Karolina Lönn.

Vad säger du om situationen?
– Jag blir beklämd och illa berörd av att se att det finns som inte sköter sina byggnader och hyresgäster som ingen bryr sig om. Det här har skötts väldigt dåligt, när folk betalar hyra har de rätt att få vad de betalar för och ska inte behöva bo så här.

Hyresvärdens företrädare Tino Bessou säger att han inte är förvånad om nämnden stänger husen för uthyrning, även om han tycker att det är fel.

– Det märks på formuleringarna i deras handlingar att de bestämt sig på förhand. Det spelar ingen roll vad jag säger eller gör. Jag har bott i en diktatur tidigare och trodde aldrig att det skulle fungera så här i Sverige, men Sverige är en smygdiktatur, säger han.

Fakta: Exempel på problem i husen i Ställdalen

• Kyla.
•Trasiga balkonger.
• Smutsiga trapphus.
• Skräp i källarutrymmen.
• Problem med avlopp.
• Ingen centralvärme.
• Vattenskador.

Hyreskaoset på landsorten
Läs också Tjänstemannen om husen i Blötberget: ”En jobbig historia" 80-åriga Vita Pedersen bor hos skandalvärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.