Annons

Utelampor byts inte – åldringar tvingas använda ficklampor

Nynäshamn I Ösmo måste hyresgäster gå med ficklampa när de ska hem till lägenheten eftersom kommunen inte byter gatlampor. Men efter kritik lovar kommunen att skärpa till sig.

Britt Brynjer och Bertil Norrström som bor vid Mejerivägen i Ösmo har fått nog av att kommunen och bostadsbolaget bråkar om vem som ska sköta om ett område som ligger mellan hyreshusen.

– Varken snösskottning, byte av lampor i gatlamporna eller röjning av sly och buskar sköts på ett bra sätt trots att vi ringt kommunen och bolaget massa gånger. Nu får det vara nog, säger Bertil Norrström.

Läs ocksåBorgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn

När den värsta snön föll så mötte Bertil Norrström en man som skottade och sandade och frågade om han var från kommunen, men mannen svarade att han var hyresgäst.

– Vi betalar hyran till bolaget och ska ju inte behöva sköta snöskottningen också, det måste lösas nu, säger han.

Britt Brynjer säger att många äldre känner sig otrygga när de använder trappan som går från husen med nära 100 lägenheter till centrumet i Ösmo.

Annons
Läs ocksåTord och Yvonne blev sjuka i mögellägenheten – får 42 000 av värden

– Många klagar och tvingas ha ficklampor när de går på kvällarna. Vi har pratat med bostadsbolaget och kommunen men de bara skyller på varandra och säger att det är den andres ansvar, säger hon.

Sven-Åke Almén, områdesansvarig på Nynäshamnsbostäder, säger att Nynäshamns kommun är ansvarig men inte har skött snöskottning, byte av lampor eller har röjt buskar och sly. Nu har bostadsbolaget bestämt att de ska skotta trappan.

– Vi gör det för att vi tänker på våra hyresgäster. Att det inte fungerade tidigare i år beror på att vi har bytt entreprenör, men det ska fungera fortsättningsvis, säger han.

Läs ocksåPensionärer blev sjuka i lägenheten – tvingades bo i husvagn

Han bekräftar att gatulamporna varit sönder hela hösten utan att kommunen bytt dem.

Annons

– Tidigare har vi bytt dem men för en tid sedan tog vi beslut om att vi inte ska göra det längre eftersom det inte är vårat jobb och sedan dess har de varit sönder. De har röjt buskar och sly en gång på fem år och jag har sagt till men det går trögt, säger han.

På Nynäshamns kommun är man väl medveten om problemet. Lena Helin, ansvarig för utebelysning på kommunen har bara jobbat sedan mars och har därför inte koll på hur det fungerat tidigare, men säger att det ska fungera framöver. Kommunen ska se till att lampor byts och röja bort buskar och sly så att tryggheten ökar.

– Om hyresgästerna härdar ut kommer det att bli bättre snart. Men lamporna kommer att ta lite tid att byta eftersom det är kvicksilverlampor i gatlamporna vilket gör att hela armaturerna och inte bara glödlampan måste bytas ut, säger hon.

Läs också Hyresgäst eldade upp grannens barnvagn och kokade "raketbränsle" på spisen Efter lägenhetsbrand - krävs på 230 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.