Annons

Utestängd av värden – insläppt av Kronofogden

Sandviken När Ann-Christin Brunswick skulle flytta hem efter renovering vägrade hyresvärden släppa in Ann-Christin i hennes egen lägenhet. Först sedan hon med Hyresgästföreningens hjälp gått till Kronofogden och begärt särskild handräckning fick hon tillgång till bostaden. Fallet beskrivs som väldigt udda.

Handräckning används av Kronofogdemyndigheten för att hantera olovliga så kallade besittningsrubbningar. När det gäller hyrestvister handlar det oftast om vräkta hyresgäster som vägrar flytta ut. Då händer det att Kronofogden på begäran av värden rycker in och byter ut låset enligt det som då kallas för vanlig handräckning (se faktarutan).

I Ann-Christin Brunswicks fall var det precis tvärtom. Med ett giltigt kontrakt som bevisning för sin besittningsrätt fick hon lov att ta hjälp av Kronofogden för att komma in i sin lägenhet genom särskild handräckning. Arbetarbladet var först att skriva om fallet.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Allt började med att hyresvärden Lexator skulle renovera lägenheterna i det hyreshus i Sandviken där Ann-Christin bott sedan december 2015. Värden ville då upprätta ett nytt hyreskontrakt med betydligt högre grundhyra, nästan 6 000 kronor i stället för de 4 426 kronor som hon betalar enligt det gällande kontraktet. Detta med hänvisning till stora kostnader för stambyte med mera.

”Lägenheten som Brunswick har ett gammalt kontrakt på är i dag inte samma lägenhet efter den totalrenovering som gjorts”, har Lexaktor anfört till Kronofogdemyndigheten.

– Jag valde att inte skriva på det nya kontraktet. Det gamla gällde ju fortfarande, säger Sandvikenkvinnan.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Men när hon efter nästan två år i en evakueringslägenhet skulle flytta tillbaka vägrade värden släppa in henne.

– De var väldigt ihärdiga. Till sist fick vi lov att gå till Kronofogden och begära särskild handräckning. Jag har jobbat hos Hyresgästföreningen i åtta år och aldrig behövt göra det tidigare. Det här fallet är väldigt udda, säger Anna Hallberg, juristen som varit ombud för Ann-Christin Brunswick.

Annons

Enligt lagen får inte förbättrings- och standardhöjande åtgärder som genomförts utan varken godkännande av hyresgästen eller tillstånd från hyresnämnden påverka bruksvärdet och hyran under en femårsperiod. Och i det aktuella fallet fanns det alltså varken godkännande eller tillstånd.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

– Många skriver bort sitt besittningsskydd alldeles för lättvindigt. Och när man väl satt dit sin namnteckning är det för sent att ändra sig, säger Anna Hallberg.

Ann-Christin Brunswick stod på sig och är nu tillbaka i sin trivsamma enrummare med kök och stor balkong i utkanten av Sandvikens centrum. Kronofogden behövde inte gå så långt som till att byta ut låset. När det väl fanns ett beslut om handräckning gav värden upp och lämnade ifrån sig nycklarna.

– Mitt hem är min borg. Den här bostaden betyder jättemycket för mig. Det var rent ut sagt för jävligt att inte bli insläppt i sitt eget hem.

Tvisten med hyresvärden tog så hårt på Ann-Christin att hon, som hon beskriver det, gick in i väggen. Då hade hon först fått ta strid för att få behålla sin ordinarie hyra under tiden som hon bodde i evakueringslägenhet och sedan få värden att ta tillbaka felaktiga inkassokrav på den debiterade överhyran.

– Allt det här tärde på nerverna. Till sist kunde jag inte sova. Jag var helt slutkörd.

Men Ann-Christin är nu i efterhand glad att hon inte lät sig luras och att hon via medlemskapet i Hyresgästföreningen kunde få uppbackning av en professionell jurist. Samtidigt känner hon stark sympati med de grannar som kände sig tvingade att skriva under nytt kontrakt med betydligt högre hyra.

Annons

– Alla är ju rädda om sin bostad. Så när en hyresvärd som uppträder med auktoritet kommer och säger ´skriv under´ så är det lätt att gå i fällan.

– Men besittningsrätten är stark och det gäller att inte skriva på någonting förrän man satt sig in i det ordentligt. Helst ska man ta hjälp av någon som verkligen kan hyresjuridik. Och då är det bra att vara medlem i Hyresgästföreningen.

Lars Persson, företrädare för Lexaktor Fastigheter i Sandviken AB, skriver i ett sms att Lexator är en seriös förvaltare men att det ibland, som i det här fallet, kan ske misstag och att det ibland är mänskliga faktorn som gör att det blir fel.

”Hyresgästen är nu tillbaka i sin ursprungliga lägenhet och vi hoppas att hon trivs i sin nyrenoverade bostad”.

Lars Persson skriver också att Lexator 2017 tog över den aktuella fastigheten som då var i mycket dåligt skick och att man därefter arbetat hårt för att återställa och förbättra standarden.

Fakta: Handräckning

Handräckning är någonting som man kan begära hos Kronofogden om man behöver hjälp med någonting annat är en utebliven betalning.

Det finns två former av handräckning: vanlig och särskild handräckning.

Vanlig handräckning kan exempelvis handla om att någon ska vräkas, lämna tillbaka egendom eller ta bort egendom.

Särskild handräckning kan bli aktuellt om någon utan lov gjort något med en annans egendom eller nyttjanderätt. Exempelvis utestängt en hyresgäst med besittningsrätt från personens lägenhet.

Läs också Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan" Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.