Utkastad hyresgäst åtalas för att ha hyrt ut i andra hand utan tillstånd – tog ut 11 000 i svart hyra
En anställd på MKB såg nätannonsen om lägenhetsuthyrningen när han var inne på Blocket. Tvåan på Mellanheden i Malmö låg ute för 11 000 kronor i månaden. Den som var intresserad kunde hyra den i ett helt år. ”Självklart kommer ni att ha lägenheten för er själva :)”, stod det.
40-åringen, en student, som stod på hyreskontrakt blev senare en av de första i landet som polisanmäldes i enlighet med ny lagstiftning. Hem & Hyra rapporterade tidigt om fallet. Sedan drygt två år tillbaka är det brottslig att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd från fastighetsägaren, om det kombineras med en hyra som är för hög. En så kallad ”oskälig hyra”.
Nu åtalas 40-åringen för brott mot jordabalken. Brottet ska enligt åklagaren ha pågått under sju månaders tid. Enligt uppgifter från fallet ska det ha inneburit en svart vinst för uthyraren på 4 267 kronor per månad. MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, välkomnar åtalet.
– Det är bra att vår utredning har räckt som underlag för åklagaren att väcka åtal. Nu hoppas vi på en fällande dom. Det är viktigt för att visa att den här lagstiftningen fungerar, säger Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB.
Kan ge böter eller fängelse om någon döms
Malmöbon nekar till att ha begått något brott med hjälp av sin hyresrätt. Om han skulle bli dömd i tingsrätten så spänner ett möjligt straff från böter till fängelse.
Oscar Campos är åklagare i målet.
– Det finns lite spelrum för tingsrätten här. Man kan bedöma att det är så ringa så man inte kan bli dömd. Eller så bedöms det inte vara ringa utan ett så kallat normalfall med böter. Eller så tycker man att det finns försvårande omständigheter som gör att det finns anledning att döma till fängelse. Jag menar att alla omkringliggande omständigheter måste få komma fram i huvudförhandlingen. Man kan inte komma dit med en förutbestämd åsikt om vad påföljden blir. Det får bedömas när man väl är där, säger han.
40-åringen bor inte längre kvar utan har redan kastats ut från lägenheten som allt handlar om. Hans fall prövades i hyresnämnden för nästan två år sedan, då som en olovlig andrahandsuthyrning. Under processen menade han att allt var en inneboendelösning, som vare sig är olaglig eller kräver tillstånd från fastighetsägaren. Men det lyssnade inte nämnden på utan beskrev det som pågått som ”en misskötsamhet som är av allvarlig art”.
Enligt beslutet i domstolen tvingades mannen lämna lägenheten och flytta.
Dags för rättegång om fall i Hässelby
Fallet i Malmö och lagstiftningen som det baseras på är högaktuell.
Nu i veckan startar en första rättegången som rör ett liknande fall, och det första åtalet någonsin i landet om svart överhyra i en hyresrätt. Det handlar om en av Stockholmshems hyresrätter i Hässelby som en man under liknande omständigheter ska ha hyrt ut svart och till överhyra. I det fallet ska månadshyran för trerummaren ha höjts från 6 527 kronor till 10 500 i månaden. Solna tingsrätt ska ta ställning till om uthyrningen var kriminell eller inte.
Hösten 2019 skrevs lagstiftningen om. Detta gäller idag:
- Andrahandshyran får inte vara speciellt mycket högre än vad hyresgästen själv betalar. En höjning på max femton procent för möblering är möjlig.
- Andrahandshyresgäster kan begära tillbaka överhyra två åt bakåt i tiden, tidigare var det bara ett år.
- Den som hyr ut svart kan förlora kontraktet direkt, utan varning eller chans att rätta till felet. Det samma gäller om hyran i andra hand är för hög.
- Olovlig uthyrning, i dagligt tal svartuthyrning, i kombination med överhyra är numera ett brott som i värsta fall kan leda till två års fängelsestraff.
- Hyra ut till inneboende: du behöver inget tillstånd från hyresvärden så länge du själv bor kvar och tar in någon att dela bostaden med.
- Hyra ut i andra hand: du behöver få godkänt från husets ägare innan du flyttar och låter någon annan ta över lägenheten tillfälligt. Du måste ha beaktansvärda skäl som till exempel sjukdom, tillfälligt jobb eller studier på annan ort. Om värden inte går med på det kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.
- I båda fallen går det att lägga på tio till femton procent på den förhandlade hyran. Den som betalar mer än så kan vända sig till hyresnämnden och kräva en återbetalning.