Annons

Vinstkravet för kommunala HFAB höjs

Halmstad HFAB:s avkastningskrav höjs från 4 till 4,5 procent från och med 2021. Höjningen innebär en sänkning av byggtakten menar Socialdemokraterna. Medan Moderaterna anser att effekten blir den motsatta.
Foto: Anna Hultberg
Avkastningskravet för kommunala HFAB höjs till lägst 4,5 procent från och med 2021.

Under tisdagen klubbade kommunfullmäktige igenom ett utökat vinstkrav för det kommunala bostadsbolaget HFAB. Enligt det nya kravet förväntas avkastningen långsiktigt uppnå en genomsnittlig avkastning på lägst 4,5 procent från och med år 2021.

Enligt det gamla ägardirektivet skulle bostadsbolaget under en treårsperiod sträva efter en genomsnittlig avkastning motsvarande lägst fyra procent av bolagets totala tillgångar.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Under debatten i fullmäktige underströk Carl Fredrik Graf (M) att kommunstyrelsens förslag hade diskuterats med HFAB:s ledning. Han menade även att höjningen var en nödvändig åtgärd.

– Skälet till ändringen ligger framförallt i de förändrade avskrivningsregler som finns och som gör att bolaget får ändrade förutsättningar, säger Carl Fredrik Graf.

Annons

Socialdemokraterna, som istället hade föreslagit en sänkning av avkastningskravet till 3,5 procent, menar att en höjning riskerar att få negativa effekter för nybyggnadstakten. Majoriteten av ledamöterna ansåg däremot att kommunstyrelsens föreslagna höjning var den rätta och röstningen slutade med 42 mot 29.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

Tomas Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm, hade önskat att kraven på bolaget sänktes istället för höjdes.

– Helst hade vi så klart sett att det inte blev någon höjning alls. Men en höjning med en halv procent från 2021 kan väl vara accepterat. Hellre en låg höjning av avkastningskravet än en massa extra vinstuttag, säger Tomas Svensson.

Det nya ägardirektivet som klubbades igenom innebär även en ändring när det kommer till hur stor del av hyresmarknaden som HFAB ska äga. Tidigare var gränsen satt till mellan 50 och 65 procent. I det nya direktivet står det istället att bolaget ska vara en ledande aktör på kommunens bostadsmarknad. En ändring som enligt Carl Fredrik Graf kommer att göra att HFAB kan bedriva en mer aktiv bostadspolitik.

Annons
Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

– Vi hade hellre sett en skärpning av nybyggnadskravet. Vi vill att HFAB ska bygga mer och billigt, säger Tomas Svensson.

Ändringarna börjar gälla från och med 1 januari 2018.

Läs också Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.