Annons

Fattiga med kort kötid pekas ut i skandalfusk i bostadskön

Skåne Boplats Syd och åklagaren tror att de fuskade sig till hyreskontrakt. Tre år efter skandalen är bostadsförmedlingens mål tydligt – fuskarna ska ut. Men de inblandade nekar till allt. Polisen har två år på sig att lösa fallet. Allt hänger på en man i Grekland.
Foto: Anders Paulsson

Hermodsdal, östra Malmö. Rader av höghus täckta med beige korrugerad plåt sträcker sig mot himlen. Längst upp på det ­första sitter det kommunala bostadsbolaget MKB:s stora skylt. Intill ligger lägre hus i rött tegel med samma ägare. Träd och grönområden ramar in huskropparna. I bakgrunden hörs ett konstant brus från trafiken på Inre ringvägen som löper bakom en höjd.

Här ska fyra personer ha fått en genväg till attraktiva hyreskontrakt. Sedan snart tre år pågår en polisutredning om fusket i Boplats Syds lägenhetskö. Bilden av ett transparent och rättvist system där alla köade på lika villkor fick sig en rejäl törn när skandalen avslöjandes. Men vad var det egentligen som hände? Och vad har hänt med lägenheterna?

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Hem & Hyra har identifierat de 30 personer som blev kallade till kontraktsskrivning – de misstänks inte för brott men pekas ut som ­fuskare. Vi har kartlagt deras bakgrund, familjeförhållanden, ekonomi och lägenheterna där de bor. Av de 30 skrev 28 personer till slut på hyreskontrakt och kunde flytta in.

Spåren leder från en hackad databas via Malmös utsatta områden till en strand vid Medelhavet. Det är där mannen som anses vara hjärnan bakom köfusket befinner sig i dag. Enligt Boplats Syd och åklagaren var det han, som då arbetade på Boplats Syd, som ändrade i kösystemet och gav personerna en gräddfil till hyreskontrakt. Han avskedades i samband med att det uppdagades och är nu misstänkt för dataintrång. Om ­rubriceringen skulle ­ändras, exempelvis till mutbrott, ­skulle långt fler kunna misstänkas för brott.

Läs ocksåSpringnotebedragare låtsades vara konstpedagog – anklagas för att ha lurat till sig hyreskontrakt

I dag kan vi avslöja fler detaljer om hur manipulationen gick till. Vi har bland annat tagit del av tidigare hemliga utredningar som ett ­säkerhetsbolag sammanställt på uppdrag av Boplats Syd. För att lura kösystemet krävdes det avancerade IT-kunskaper och tillgång till programvarans källkod. Det fanns också en brist i systemet som gjorde allt möjligt, ett okänt säkerhetshål som inte ens leverantören kände till.

Det var i själva verket två metoder som användes. Dels fick gamla nedstängda profiler nya personnummer inskrivna och återaktiverades sedan, dels aktiverades avslutade profiler genom att uteblivna betalningar fördes på i efterhand. I båda fallen gav det falsk kötid. I utredningarna finns dessutom uppgifter om att summor på mellan 15 000 kronor och 45 000 kronor kan ha bytt hand som betalning för den extra kötiden.

Läs ocksåSå använde kvinnan sin brors kötid – tvåbarnsfamiljen vräks efter fusketMKB-flaggor och röd hållare med kölappar.

När vi knackar på i en av lägenheterna på Hermodsdal, där en kvinna i 40-årsåldern fick kontrakt, kan hon inte svenska och hennes man svarar i stället. Familjen säger sig vara ­ovetande om fusket.

– Vi fick ett erbjudande och allt har varit normalt. Har det varit något problem?

Bellevuegården och Törnrosen i Malmö

Varken familjen på Hermodsdal eller de ­övriga som pekas ut i fusket har några höga inkomster. Och lägenheterna är inte några ­flotta våningar på resursstarka adresser. De flesta som vi granskat tillhör grupper som har det tufft på hyresmarknaden och som hade haft svårt att få en lägenhet på normal väg via kön. Drygt hälften saknade möjlighet att samla på sig någon längre kötid eftersom de varit i Sverige kort tid. Det visar uppgifter från Skatteverket och Migrationsverket. Samtidigt finns det en handfull personer som hade haft möjlighet att köa en längre tid och som haft goda inkomster. En person köpte till exempel en bostadsrätt samtidigt. I hans hyrestrea flyttade i stället nära anhöriga in.

LÄS MER: SÅ SÄLJS HYRESKONTRAKT I SKÅNE

Mer än hälften hade ingen lön alls eller ­tjänade så pass lite att de aldrig hade nått upp till värdarnas krav. En möjlig förklaring är att de haft inkomst i form av bidrag, vilket inte är en offentlig uppgift. Men det godtar bara bostadsbolagen Lifra och MKB. Alla utom en, som bor hos Stena, hamnade också hos MKB.

Redan två år innan skandalen på Boplats Syd varnade polisens regionala underrättelsesektion i Stockholm för just det här scenariot. Att det fanns ”insiders” på kommunala bostadsbolag i Sverige som manipulerade kötid, mot betalning, och släppte fram vissa till attraktiva kontrakt. Efter att Hem & Hyra hösten 2017 avslöjade att den utpekade insidern på Boplats Syd hade en kriminell bakgrund beslutade bostadsförmedlingen att begära utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar.

Samtidigt är härvan i Skåne ovanlig. Motsvarande bostadsförmedlingar i Uppsala, Stockholm, Göteborg och Luleå uppger att de aldrig varit med om något liknande. Malmöborna som kallades till kontraktsskrivning är inte heller någon brottsbelastad grupp. Två av de 30 har dömts till böter för mildare brott. En tredje sticker ut, punktmarkerad av polisen, kopplad till den organiserade brottsligheten och med en bakgrund i fängelse.

Annons

Vi skickar brev till samtliga hyresgäster. Vi vill veta hur de ser på sin inblandning i härvan och undrar om de har någon annan förklaring. Men dagarna går och ingen hör av sig. Vi försöker nå dem via telefon.

– Jag är inte intresserad av att prata med er faktiskt. Jag har fått brevet, säger en kvinna som fick en lägenhet på Mellanheden, innan hon snabbt lägger på luren.

– Ingen har kontaktat mig. Jag har inte gjort något fel. Jag fick plats nummer ett, säger en man på en annan adress.

Ytterligare en kvinna avslutar snabbt sam­talet när hon hör att vi är journalister:

– Ring aldrig mer till mig.

Vi beger oss till Malmös stora hyreshus­områden och knackar dörr. Få öppnar. De som gör det säger sig vara helt ovetande om vad som har hänt. I ett fall hör vi lekande barn innanför den stängda dörren. Totalt bor det ett ­fyrtiotal barn i lägenheterna vi granskar. Endast en som vi får kontakt med berättar att han är bekant med mannen som ska ligga bakom ­fusket: ”Hela Malmö känner honom”. Men han säger sig inte veta något om en hackad kö.

Nästan alla ­utpekade fuskare bor kvar i dag. En har flyttat vidare, en har blivit vräkt och en ­tredje är på väg att bli det. De ­flesta av lägen­heterna ­ligger i Malmös utsatta områden med lägre hyror. Det handlar bland annat om Bellevue­gården, ­Rosengård samt Holma och Kroksbäck. Endast fyra ligger i den västra ­delen av staden, på Lorensborg och Mellanheden.

Margaretha Söderström, kommunikationschef på bostadsbolaget MKB som äger majoriteten av lägenheterna.

Hos MKB och Stena har köfusket låg ­prioritet i dag.

– Det är ingen som arbetar aktivt med detta. Om det dyker upp något får vi ta ställning då till hur vi behöver agera. Felet begicks i Boplats Syds system och jag tror att de har haft många diskussioner om hur det ­kunde ­hända, säger ­Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Samma år som köskandalen avslöjades sålde MKB ett stort antal lägen­heter till det ny­bildade bolaget Rosengård fastighets AB. Där känner man till att en handfull fusklägenheter ingick i köpet.

– Blir det skarpt läge får vi se hur vi tar ­ställning till det då. Jag har ingen uppfattning om det i dag, säger bolagets vd Petra Sörling.

Men från Boplats Syds sida har budskapet ett annat och hårdare tonläge: ingenting är glömt.

– Vi bestämde oss för att försöka göra allt vi kan för att lägenheterna ska tas tillbaka till kön. Jag inser att det är svårt. Men vi kommer inte att ge upp. Det sitter i praktiken 28 personer i lägenheter i Malmö som de har fuskat sig till. Men så länge det inte har kommit en dom som pekar ut en skyldig har vi svårt att inleda en process, säger vd:n Krister Hjelm.

För bostadsförmedlingens del handlar det även om pengar. Skandalen har kostat över en halv miljon kronor, för den privata säkerhetsutredningen samt ökade personalkostnader. Men utan en fällande dom kommer inte försäkringsbolaget betala ut ersättning.

Det hann gå mer än ett år innan polisens utredare tog tag i materialet från Boplats Syd och började jobba med utredningen. Att ingen är frihetsberövad i kombination med begränsade resurser gör att fallet inte har varit prioriterat. Åklagaren Lars Morand ser sig i dag förhindrad att berätta vad man har kommit fram till i dag.

– Jag kan inte kommentera för mycket ­detaljer i en pågående utredning. Det blir svårt, säger han.

Annons

Men genom säkerhetsrapporterna runt ­fusket har vi fått insyn i material som ­polisen har tittat på. Det finns flera personliga ­kopplingar mellan den misstänkte och personer som har fått hyreskontrakt felaktigt. ­Loggar från hans arbetsmobil visar på kontakter med minst en till. På den misstänktes skrivbord ­hittades en anteckningsbok med personnummer kopplade till profiler som fått extra ­kötid.

Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Enligt rapporterna finns även vittnesupp­gifter om en okänd person som ska ha varit in­blandad. En ”förmedlare” som sagt sig ha ”goda kontakter” med någon på Boplats Syd och som mot ­betalning kunde ordna en lägenhet. En person ska ha sökt upp en av de kvinnor som fått lägenhet i hennes hem med ett erbjudande: 45 000 ­kronor för att hamna först i bostadskön.

Åklagaren Lars Morand är fåordig men ­anser att det finns ett gott underlag och ser ingen ­anledning till att lägga ner förundersökningen.

Kommer ni att lyckas lösa detta?

– Ja, det tror jag absolut, säger han.

Kreta, Europas sydligaste punkt i Medelhavet. Här finns han som sitter på många av svaren: den misstänkte före detta bostadsförmedlaren. Han jobbar på ett internationellt företag med kontor på ön. Polisen lyckades aldrig för­höra honom innan han lämnade Sverige men vi ­spårade upp honom för två år sedan och har haft kontakt med honom sedan dess.

Kreta

”Hur länge jag ska vara borta och om jag flyttar hem till Sverige igen det kan jag inte riktigt svara på”, skriver han till oss i början av det här året.

I höstas bad svensk polis grekiska myndigheter om hjälp med ett förhör, genom en så kallad europeisk utredningsorder. I början av mars i år hade det ännu inte genomförts. Vad som händer med fallet nu är helt beroende av vad som sker nere i Grekland.

– De har svarat, vi har kontakt med dem och får se när det blir någon verkstad, säger åklagaren Lars Morand.

Den misstänkte berättar att han har nya planer. Han tänker flytta vidare till ett annat land. Han anser sig vara oskyldigt anklagad. Vi frågar flera gånger efter hans version men får aldrig något svar.

”Tråkigt såklart men jag kan bara inte lämna allt och komma hem just nu”, skriver han.

Brottsmisstankarna, som de är rubricerade idag, preskriberas sommaren 2022. Efter det kan ingen åtalas eller dömas. Härvan i bostadskön förblir då olöst och frågetecknen runt vad som egentligen hände med den rättvisa vägen till en bostad i Skåne blir hängande kvar. De utpekade fuskarna kan då sannolikt bo kvar i sina lägenheter så länge som de vill.

Boplats Syds vd Krister Hjelm är frustrerad.

– I mina ögon är det ett så pass allvarligt brott att man borde ha prioriterat det från början. Att man har satt i system att manipulera ett offentligt system som är till för att ingen ska kunna gå före någon annan. Bostäder är något av det viktigaste som finns i människors liv, säger han.

Fakta: Vet du mer?

Tipsa Hem & Hyra – Kontakta reportrarna (använd appen Signal för krypterade meddelande):

Anders.paulsson@hemhyra.se, Tel: 0722 07 98 35

Kristina.wahlgren@hemhyra.se; Tel: 0761 18 27 22

Här finns mer information om hur du kan tipsa oss på Hem & Hyra. Utan tips från dig kan det vara svårt för oss att berätta om missförhållanden och avslöja felaktigheter.

 

Fakta: Vad är Boplats Syd?

Boplats Syd ägs av Malmö stad och förmedlar hyresrätter i tjugo skånska kommuner åt ett trettiotal, både privata och kommunala bolag. Den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett hyreskontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på ålder, inkomst och antal boende. I februari 2020 stod nästan 100 000 personer i kö.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Vi har samlat in och jämfört främst två typer av uppgifter: data kopplat till enskilda personer, som till exempel folkbokföringsdatum, och uppgifter som rör specifika lägenheter, som hyra. Så här vi bedömt möjligheterna för de inblandade att få ett eget hyreskontrakt i Malmö via bostadskön:

Kötid: personer som varit kort tid i Sverige har haft små möjligheter att samla på sig kötid. Vi har i det här fallet bedömt sannolikheten som låg att någon ställt sig i kö medan de fortfarande bott utomlands.

Inkomst: personer som har låg eller ingen redovisad inkomst klarar inte inkomstkraven. Försörjningsstöd eller etableringsersättning kan finnas men godkändes inte av de flesta hyresvärdar. Lifra och MKB tillhörde undantagen. Vi har tagit hänsyn till att vissa personer har haft medsökande som kan ha ökat hushållets totala inkomst.

Skulder: godtas inte av de flesta hyresvärdar. Små summor och färre noteringar godtogs då av Lifra och MKB. Några sådana fall finns inte i vår kartläggning.

Storlek: familjer på 7-8 personer har svårt att hitta lägenhet i rätt storlek i Malmö. För familjer på 9-10 personer är det ännu värre. För större familjer är det omöjligt, sett till Boplats Syds statistik. Några sådana familjer finns inte i kartläggningen.

Vi har sökt samtliga 30 personer via brev, samt telefonsamtal eller hembesök. Alla har inte gått att nå.

Läs också Ljög om jobb – döms till böter för lägenhetsfusk Skapade falsk tid i bostadskön - dömde fuskaren slipper miljonkrav Dom i unikt rättsfall - manipulerade bostadskön över hundra gånger: "Äntligen får vi upprättelse"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.