Utredare: Över 21 000 bostäder kan byggas på statlig mark
Ett förslag för att avhjälpa bostadsbristen är att bygga bostäder på statlig mark. Nu har en utredning kommit fram till att minst 21 000 sådana bostäder borde vara möjliga. Några kan vara färdiga för inflytt redan om två år.
– Vad som byggs är en fråga för kommuner och byggherrar, vi ska visa på vad det finns för möjligheter, att här finns mark. Vad som byggs beror på efterfrågan, säger Elisabeth Nilsson, som hållit i utredningen.
Det var i januari i år som regeringen tillsatte en offentlig utredning där Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland, blev den förhandlingsperson som skulle se till att det börjar byggas lägenheter på statlig mark.
I utredningen är det fastigheter tillhörande fyra myndigheter och fyra statligt ägda företag som ingått, bland annat Trafikverket och Sveriges lantbruksuniversitet. Totalt 65 fastigheter har identifierats som möjliga för omvandling, enligt det delbetänkande som nu presenterats.
Dessa skulle säljas till de berörda kommunerna som sedan bygger bostäder på marken. När kommunerna själva uppskattat potentialen landar siffran för antalet bostäder på mellan 27 000 och 35 000. Men utredningen har alltså varit något mer återhållsam, och istället kommit fram till siffran 21 000.
Trots att några bostäder påstås kunna bli klara redan 2019 finns det andra exempel på lägenheter som inte är klara förrän tidigast 2040/2050, menar utredningen.
“Av de cirka 21 000 bostäderna kan cirka 14 500 färdigställas inom 10 år, och cirka 6 500 om 10 år eller mer framåt i tiden”, står det i utredningen.
– Det beror bland annat på att det finns vissa områden med så kallad OXA, alltså oexploderad ammunition, där det krävs sanering. Sedan finns det vissa områden där det inte på en gång finns en efterfrågan, men som kommer att fyllas upp över tid, säger Elisabeth Nilsson.
Nästa steg är nu förhandlingar mellan berörda kommuner och myndigheter. Där kommer Elisabeth Nilsson i vissa fall fungera som en stödperson.
– I många fall har dialogen redan kommit igång mellan statliga myndigheter, bolag och kommuner, sedan kommer vi att medverka i ett antal fall.
I utredning finns följande kommuner uppräknade för möjliga projekt.
Bodens kommun
Borås kommun
Botkyrka kommun
Falkenbergs kommun
Gävle kommun
Göteborgs stad
Helsingborgs stad
Härjedalens kommun
Järfälla kommun
Kiruna kommun
Kristianstads kommun
Kungälvs kommun
Landskrona stad
Linköpings kommun
Lomma kommun
Luleå kommun
Lunds kommun
Malmö stad
Motala kommun
Norrköpings kommun
Nykvarns kommun
Nässjö kommun
Sigtuna kommun
Sjöbo kommun
Skövde kommun
Södertälje kommun
Trosa kommun
Uppsala kommun
Vaxholms stad
Örebro kommun
Östersunds kommun