Annons

Utredning klar: Skenavtal när värsta värden sålde till sonen

Ljusnarsberg Det var ett skenavtal när hyresvärden Tino Bessou sålde skidanläggningen Gillersklack till sonen Jonathan Bessou. Det har Kronofogden slagit fast i en utredning.
Foto: Montage: Conny Pettersson
Kronofogden har ogiltigförklarat Tino Bessous försäljning av Gillersklack till sonen Jonathan. Beslutet går dock att överklaga till tingsrätten.

Tino Bessou äger Hilldex och Blötbergets Fastigheter, de två bolag som av Hem & Hyra utsetts till Sveriges värsta hyresvärd. Bolagen har länge haft stora skulder och i juni mätte Kronofogden ut en av Blötbergets Fastigheters tillgångar: en del av skidanläggningen Gillersklack i Ljusnarsbergs kommun.

Tanken var att sälja fastigheten på exekutiv auktion i oktober, men så blev aldrig fallet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Tino Bessou och sonen Jonathan hävdade nämligen att hela anläggningen bytt ägare redan den 18 mars. Då hade ett köpebrev upprättats där Jonathan Bessous bolag Kichisaga Sverige köpte Gillersklack av Blötbergets Fastigheter.

Köpet registrerades officiellt den 8 juli men först i slutet av augusti fick Kronofogden vetskap om ägarbytet.

Annons

Men myndigheten misstänkte att köpet bara var ett sätt att komma undan utmätningen. Kronofogden beslutade därför att ta reda på om det rörde sig om en seriös eller fejkad affär.

Läs ocksåVärden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

– Nu utreder vi om det är ett skenavtal eller om det så att säga är ett riktigt avtal, berättade kronoinspektör Linda Fält för Hem & Hyra i augusti.

Nu är utredningen klar och Kronofogden slår fast att det verkligen handlar om ett skenavtal. Att det upprättats ett köpebrev spelar ingen roll.

”Kronofogden bedömer att egendomen alltjämt ska anses tillhöra gäldenärsbolaget (Blötbergets Fastigheter, reds anm)”, skriver Linda Fält i ett kortfattat mejl till Hem & Hyra.

Annons
Läs ocksåKämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Hon tillägger att fastigheten ska säljas ”tidigast våren 2022” och att beslutet kan överklagas till Örebro tingsrätt. I övrigt vill hon och myndigheten inte lämna några kommentarer.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Tino och Jonathan Bessou.

Läs också Tunga böcker från golv till tak – då hotas hyresgästen av vräkning Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot" Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.