Utredning om orättvis skatt försenas med tre månader
För drygt ett år sedan beslutade regeringen att en särskild kommitté skulle tillsättas för att utröna om hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med andra boendeformer.
Därtill fick kommittén i uppgift att undersöka om det fanns skäl att inkludera hyresrätter i rotavdraget.
Räkneexempel har nämligen visat att boende i ett flerbostadshus får betala nästan dubbelt så mycket vid större renoveringar än medborgare som kan dra nytta av såväl rotavdrag och skattereduktion.
Arbetet skulle egentligen redovisas i oktober, men redan nu meddelar kommittén att man stött på patrull och behöver ytterligare ett kvartal på sig.
Hyresgästföreningen bedriver just nu två kampanjer som har direkt koppling till utredningen: ”Tack på förhand, Anders Borg”, som syftar till att avskaffa hyrskatten samt ”Bostadslyftet”, som handlar om att sätta bostadsmarknaden på den politiska kartan.
Ingen av kampanjerna kommer dock att påverkas nämnvärt av förseningen, hälsar Hyresgästföreningens PR-samordnare Sofia Stenfeldt.
– Nej, vi ändrar inte vår planering utan fortsätter att satsa hårt för att det här ska bli en valfråga.
När förbundsordförande Barbro Engman fick höra om att utredningen drar ut på tiden hoppades hon först att det berodde på att det tillkommit direktiv som tydligare angav på vilket sätt de skattemässiga orättvisorna kunde utjämnas.
– Men så var det tyvärr inte. Som det ser ut nu är direktiven alldeles för snäva och taffliga för att det ska bli någon politik eller resultat av det hela.
Barbro Engman hoppas och tror att kommittén kommer att lämna en bra och djup analys av bristerna på hyresbostadsmarknaden. Däremot saknar kommittén möjlighet att lägga fram kraftfulla förslag till åtgärder, menar hon.
– För tillfället sitter regeringen fast i ett politiskt kramptillstånd eftersom man inte kan tänka sig att stimulera bostadsmarknaden på samma sätt som andra sektorer. Vi har lämnat hur mycket bra förslag som helst på lösningar. Det är bara att välja och vraka.