Annons

Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Nyheter Du är sen med hyran och innan du vet ordet av kan ett inkassoföretag försöka driva in skulden. Att betala skulden direkt är den snabbaste och enklaste lösningen. Men hur vi tänker kring skulder är inte självklart – inte minst för invandrare från länder med helt andra juridiska system.
Foto: Petra Martinsson/Kronofogden
Davor Vuleta kan konstatera att skulderna hos Kronofogden ökar. Hans studie visar att invandrare är överrepresenterade.

Den som är uppvuxen i Sverige har ofta fått med sig sedan barnsben att man absolut inte vill hamna hos Kronofogden och en betalningsanmärkning är det sista man vill ha. Det skapar stora problem med att få hyra lägenhet, ta lån eller teckna mobilabonnemang.

Denna text finns också på arabiska. 

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Hamnar den obetalda räkningen hos ett inkassoföretag kan det vara början på en jobbig process. Så det gäller att betala den på studs eller om man tycker att kravet är fel ta kontakt med företaget och bestrida.

Andra erfarenheter av att betala skulder

Men det är inte självklart för alla – inte minst för personer som kommer från länder med helt andra juridiska system och kanske har helt andra erfarenheter av att betala tillbaka skulder.

En man i kavaj.
Davor Vuleta, Kronofogden.

Utrikesfödda med skulder är överrepresenterade hos Kronofogden. Det visar en studie vid Lunds universitet av Davor Vuleta som nu arbetar som analytiker och privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Flera orsaker till större skulder

I sin avhandling som publicerades 2022 kunde han se att invandrare är överrepresenterande bland skuldsatta. Det fanns 64 procent fler invandrare bland Kronofogdens kunder än vad deras andel av befolkningen är.

Stol, bord och soffa
Den som får en betalningsanmärkning kan få svårt att hyra lägenhet.

Orsakerna till att utrikesfödda är mer skuldsatta tros vara flera. Det handlar inte bara om brist på pengar.

– I intervjuerna kom det fram en okunskap om det svenska juridiska- och ekonomiska systemet. Det blir en krock, säger Davor Vuleta.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Krock mellan rättskulturer

Studien som också omfattade djupintervjuer synliggjorde även:

Annons

1. En okunskap om hur snabbt en skuld kan hamna hos Kronofogden. Framför allt skulder från myndigheter kan fort hamna här.

2. Hälften av de intervjuade visste inte vad en betalningsanmärkning är. Det vill säga information hos kreditföretag om att man inte har betalat en skuld i tid och som kan leda till svårigheter med att ta lån eller hyra lägenhet. En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år för privatpersoner.

Läs ocksåBetalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronorHyresskuld

3. Det fanns förväntningar om att få flera påminnelser. Påminnelser skickas ofta men enligt lag finns det inga krav på företag eller bostadsbolag att göra det. En skuld kan skickas direkt till Kronofogden.

4. Krock mellan rättskulturer. Flera av intervjupersonerna berättade att de förväntade sig att myndigheter ska kontakta dem. Inte tvärtom att skuldsatta ska höra av sig till myndigheten eller företaget för att försöka lösa problemet.

5. I vissa fall fanns också en rädsla för myndigheter som bottnade i dåliga erfarenheter från hemlandet – vilket kunde resultera i att man inte kontaktar till exempel Skatteverket. Svårigheter med svenska språket kunde också vara ett hinder.

Färre hamnar hos Kronofogden

För att förebygga skulder bland invandrare vill Davor Vuleta se ett större samarbeta med Skatteverket, Försäkringskassan och Trafikförsäkringsföreningen – som många har skulder till. Skulder hos Trafikförsäkringsföreningen får man om man äger ett fordon som inte är försäkrat.

Davor Vuleta förespråkar att myndigheter och föreningar engagerar sig i att ge nyanlända kunskap som hjälper dem att inte hamna hos Kronofogden. Kan man bryta den onda spiralen som skulder ofta innebär kan det minska socialt utanförskap.

Annons

Tufft ekonomisk år

2023 var ett tufft ekonomiskt år för många med hyreshöjningar, höga räntor och generella prisökningar. 2023 ökade också svenskarnas skulder med 50 miljoner kronor om dagen och i procent räknat är det en ökning med 17 procent jämfört med året innan. Det är den största ökningen sedan 1990-talet, enligt Kronofogden. Ökningen finns hos alla åldersgrupper men sticker ut gör 65 plus.

Händer som håller i en mobiltelefon.
Skulder från konsumtionslån ökar, som lån för mobilköp.

Enigt Davor Vuleta ökar skatteskulder mest, vilket troligtvis härrör sig från pandemin när många mindre verksamheter som butiker och restauranger fick uppskov med skatten. Också konsumtionslån ökar, till exempel till mobiltelefonköp.

Inget tyder på att hyresskulder ökat

Det finns inget som tyder på att hyresskulderna ökar. När Hem & Hyra frågade bostadsbolag i södra och östra Sverige såg de heller ingen ökning på antal hyresärenden som drivs till inkasso.

Det ekonomiska läget ser bättre ut framöver. Förmodligen minskar inflationen och räntorna sänks. Davor Vuleta tror ändå inte att skulderna kommer att minska.

– Vi tror att 2024 blir lika tufft om inte värre. Det finns en eftersläpning innan skulderna kommer till oss. Så även om vi ser ljuset i tunneln ute i samhället när det gäller ekonomin – gäller det inte skuldsättningen hos oss.

Läs vidare: Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig

Fakta: Så slipper du en betalningsanmärkning
  • Har du fått ett inkassokrav, betala så fort som möjligt.
  • Om du inte har pengarna kontakta inkassoföretaget om fråga om du kan få anstånd eller en betalningsplan.
  • Anser du att kravet är felaktigt kontakta företaget och bestrid. Skriv brev eller mejla och berätta varför.
  • Har du fått ett delgivningsbrev från Kronofogden skriv under och skicka in kvittot (det betyder inte att du godkänner kravet). Betala inom den tid som anges.
  • Anser du att kravet är felaktigt så protestera – skriv och berätta varför. Om du inte gör det börjar Kronofogden driva in pengarna. Det kan ske på olika sätt, bland annat genom att ta en del av din lön eller sälja egendom, till exempel en bil.

Läs mer här hur du ska agera.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.