Annons

Utsatt för psykisk tortyr av maken – blir av med extra bostad: ”Väldigt underligt”

Nyheter Kvinnan hade en fristad för sig själv och barnen, för att slippa mannens terror. Men nu blir hon av med sin lägenhet.
Kvinnan blir av med sin komplementsbostad. Fel, anser Camilla Andersson, ordförande för Roks.
Foto: Getty Images/Roks
Kvinnan blir av med sin komplementsbostad. Fel, anser Camilla Andersson, ordförande för Roks.

Det gifta paret bor i veckorna i en förort norr om Stockholm, där deras två barn går i skolan. Men kvinnan berättar om en tuff situation för både sig själv och barnen. I Hyresnämnden beskriver hon hur hennes make utsätter henne för psykisk tortyr.

Att det förekommer psykisk press och svårigheter i relationen med maken får även stöd av en skriftlig utredning.

Läkarintyg: Hon behöver bostaden

På fredagen efter skolan tar kvinnan sina barn till en annan förort där hon hyr en lägenhet. Även på skolloven bor barnen och deras mamma i lägenheten. I ett läkarintyg står det om kvinnans och barnens ”behov av lägenheten för en trygg boendesituation”.

Kvinnan anser att lägenheten ger henne och barnen andrum och att den är ett nödvändigt komplement till boendet med pappan.

När hyresvärden har sagt upp kvinnans kontrakt har hon därför protesterat. Hyresvärden har påstått att kvinnan saknar behov av lägenheten som bostad eftersom hon har sitt permanenta boende med maken.

Hyresnämnden godtog kvinnans skäl och lät henne ha kvar sin komplementbostad. Men efter en överklagan från hyresvärden har nu Hovrätten ändrat domen och skriver så här: ”Hovrätten ifrågasätter inte att xxx livssituation är svår och godtar att hon har ett starkt behov av ett eget boende. Enligt hovrättens bedömning är situationen ändå inte sådan att det finns förutsättningar från att frångå huvudregeln att det är permanentboendet som omfattas av besittningsskyddet.”

Tvingad bo heltid med mannen

Nu tvingas alltså kvinnan och barnen lämna lägenheten och bo på heltid med mannen. Camilla Andersson är ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer. Hon anser att beslutet är fel.

– Det är ett ytterligare steg i att kränka möjligheten att göra sig fri från våldet. Hon borde fritt kunna välja hur hon bryter upp. Och då blir det väldigt underligt att en annan instans går in och säger att hon inte får ha dubbla bostäder.

På vilket sätt kan det vara bra med en extra bostad för en kvinna i den här situationen?

– Det är ett sätt att få distans. Det är så man kan få den energi och kraft man behöver. Men framför allt brukar vi säga att det tar kanske fem, sex gånger – om inte fler – att verkligen kunna lämna en relation. En extra bostad kan vara ett steg för henne att bygga upp sig själv, för att sedan kunna lämna den här mannen.

Camilla Andersson förklarar att ett liv med psykisk tortyr kan bli som en egen bubbla, där den utsattas situation efter ett tag känns normal.

– Då blir det ännu viktigare att komma ut till andra som kan säga att det inte är normalt. Det psykiska våldet är oftast absolut svårast att bryta upp ifrån och svårast för samhället att se. Blåmärken kan du se, eller en bruten arm. Det kan du även laga, men sviter från det psykiska våldet tar betydligt längre tid att reparera.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.