Annons

Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter

Helsingborg När hyresgästen tvingades ut från lägenheten bosatte han sig i trapphuset och stannade där en månad, tills han slutligen blev bortkörd av polisen. Nu har han dömts för olaga intrång. ”Det är väldigt ovanligt”, säger säkerhetsansvarig på bostadsbolaget.
En svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.
Foto: Gry Ellebjerg
Ovanligt fall. Den hemlöse mannen döms för två fall av olaga intrång, efter att ha sovit i allmänna utrymmen i hyreshuset. Trapphuset på bilden har ingen koppling till artikeln.

40 dagsböter på sammanlagt 2 000 kronor. Det ska den hemlöse mannen betala, efter en dom i Helsingborgs tingsrätt.

Det hela började i ett av Helsingborgshems hyreshus i början av året. Mannen bodde som inneboende hos en annan person, och hade alltså inget eget kontrakt med det kommunala bostadsbolaget. När den person som han hyrde av sedan flyttade ut, ville han själv inte göra samma sak, berättar Bo Sonesson som är säkerhetschef på Helsingborgshem.

Läs ocksåDärför ratas succémetoden mot hemlöshet: ”Tror att man väljer missbruk”"Det finns många moraliska aspekter runt att personer med missbruk och psykisk ohälsa ska få tillgång till bostadsmarknaden när den är så svår", säger Cecilia Bergstedt på Göteborgs Stadsmission.

– Han vägrade att lämna så han avhystes med hjälp av Kronofogden, säger Bo Sonesson.

Sov i sovsäck i trappan

Men mannen skulle komma att stanna kvar i fastigheten i en månad till. Han förvarade sina tillhörigheter i olika trapphus under dagen, och på kvällarna kom han dit för att sova i sin sovsäck.

Enligt säkerhetschefen förekommer det då och då att hemlösa tar skydd för natten i olika utrymmen, och att detta i regel upptäcks ganska snabbt. Men just den här situationen var ovanlig, eftersom mannen trots flera tillsägelser kom tillbaka.

Annons
Läs ocksåBostad först – succén som kom av sig

– Normalt sett räcker det att prata med individerna så inser de att de inte kan bo där och lämnar men i detta fallet hade han en annan inställning, säger Bo Sonesson.

Blev avvisad av väktare

Det var först efter att polisen kallats till hyreshuset två marskvällar i rad som mannen gav upp. Då hade han vid flera tillfällen tidigare blivit avvisad av de väktare som Helsingborgshem anlitar, och bostadsbolaget hade också kontaktat socialförvaltningen.

I polisförhör erkänner den hemlöse mannen det som han nu har dömts för, som är två fall av olaga intrång. Men han menar också att han inte hade någon annanstans att sova och var rädd att frysa ihjäl. Men tingsrätten tar ingen hänsyn till det resonemanget och menar att det inte handlat om en akut nödsituation. Därför döms han till att betala dagsböter.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Ovanligt fall

Enligt Bo Sonesson är detta första gången som Helsingborgshem valt att polisanmäla en person som inte har rätt att vistas på bostadsbolagets område.

Annons

– Det är väldigt ovanligt men vi såg ingen annan lösning, säger han.

Hem & Hyra har utan resultat sökt mannen, som inte har återkommit.

Fakta: Olaga intrång kan ge fängelse
  • Olaga intrång är ett brott enligt Brottsbalken, och den som döms för att ha begått detta brott kan få böter eller fängelse i högst ett år. Är det ett grovt brott kan det ge maximalt fyra års fängelse.
  • Brottet kan innebära att en person som inte har rätt att vara på en plats tränger sig in och stannar kvar där. Men det kan också innebära att en person som från början haft rätt att vistas på platsen vägrar att lämna när hen blir tillsagd att göra det.

Källa: lagen.nu

Fakta: Inneboende – tänk på det här
  • Du som har en inneboende är ansvarig för att hyran betalas in.
  • Du behöver inte tala om för värden att du har en inneboende, men däremot om du hyr ut i andra hand.
  • Du måste bo kvar själv. Annars är det en olovlig andrahandsuthyrning och du kan bli av med ditt kontrakt.
  • Hyran ska vara skälig. Man brukar räkna med att den inneboende betalar samma andel av hyran som den andel av lägenheten som hen har tillgång till.
Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.