Annons

Nu tar hyresvärden itu med ”häxsotet”

Helsingborg Det är värdens ansvar att ta bort ”häxsot”. Det står klart efter en hovrättsdom som kan underlätta för fler att få hjälp med kletiga beläggningar på väggar och tak. Hyresgästerna pustar ut. Hyresvärden lovar åtgärder, men är inte nöjd.
Vad är häxsot
Foto: Petra Martinsson
Hyresgästerna, Hyresgästföreningen och hyresvärden med advokater möttes i Svea hovrätt.

Vad är häxsot? Det blev inte riktigt klarlagt under hovrättsprocessen men vems ansvar det är att ta bort svärtningarna blev tydligt.

Hyresvärden tror överhuvudtaget inte att det är någonting som kan kallas häxsot. Men, nu i februari 2020, säger Michael Zetterman, vd för Kronosund i Laröd AB, att han har anlitat en saneringsfirma som ska komma med en offert och sedan ta itu med svärtningarna.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Det betyder inte att han tycker att domen är rimlig.
– Det här är helt klart sot från förbränning och ingenting vi som hyresvärd har orsakat, säger Michael Zetterman.

Det är samma hållning som han har haft under sammanträden i först hyresnämnden och sedan Svea hovrätt. Det hela började för cirka fyra år sedan. Hyresgästen Sebila Vickelli kontaktade sin hyresvärd för att svarta fläckar på väggar och tak växte sig större i hennes lägenhet i Laröd utanför Helsingborg. Det svarta kom senare att kallas häxsot. Ett fenomen som inte är vedertaget och då fanns det inga riktlinjer om vem som bar ansvaret för det: hyresvärden eller hyresgästen.

I januari förseglade hovrätten till slut processen. Med ett så kallat åtgärdsföreläggande ska värden se till att missfärgningarna försvinner senast 31 juli. Beslutet kan inte överklagas.

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

 

Annons
Marie Hansen och Sebila Vickelli firade efter hovrättens beslut.

– Det var helt sinnessjukt hur det ringde. Tv och tidningar, berättar Sebila Vickelli några dagar efter hovrättens beslut.
Så plockar hon fram champagneglasen. Firar gör hon gärna. ”Glad” och ”lättad” är ord som hon använder för att beskriva känslan av att fyra års kamp med värden om så kallat häxsot är över. Men en sak gnager fortfarande: Vad är häxsot, det svarta kletiga?

Tidningarnas Telegrambyrå, TT, skrev om hovrättens beslut och fallet spreds till Sveriges alla medier. I norr och söder berättades om att det hade kommit ett prejudicerande beslut i Helsingborg om häxsot.
Att Sebila Vickelli och grannens fall skulle få så mycket uppmärksamhet har hon inte kunnat drömma om. I början, och när fallet togs upp i hyresnämnden första gången, var Sebila Vickelli helt ensam. När det togs upp för andra gången var även grannen Marie Hansen med på tåget. När hon flyttade in i grannlägenheten fanns det redan fläckar (vilket nämns i besiktningsprotokollet) och de hade börjat sprida sig. Anledningen till att det blev två hyresnämndsförhandlingar var att det första beslutet var ställt till fel företag.

Läs ocksåOvanlig hyresdom – barnbarn får ta över sin farmors 1700–talslägenhet på Södermalm
Hyresgästföreningens jurist Tobias Gradén intervjuas av SVT:s Winnie Gravlund.

Det var en representant från värden som för första gången i ett mejl nämnde att det förmodligen handlade om häxsot: ”Det stämmer väl överens med det som finns i lägenheten” skrev han. Men det gjordes ingenting för att ta bort det.
– De hävdade under förhandlingarna att det inte finns något som heter häxsot, men det var de som sa det först. Miljöförvaltningen har också använt ordet.
Under förhandlingarna slog värden på stora trumman. Två advokater från Vinge, en av Sveriges största advokatbyråer, hade anlitats.

Det svarta har spridit sig på väggar och tak.

De betonade gång på gång att det inte finns något som heter häxsot utan det svarta i lägenheterna hade orsakats av någon slags förbränning, det vill säga hyresgästerna måste själva ha eldat någonting inomhus. Levande ljus kunde vara en förklaring.
Även om Sebila Vickelli under hela processen har varit övertygad om att besluten ska gå på hennes linje, eftersom hon inte har gjort något fel, blev hon oerhört glad när Hyresgästföreningens jurister tog över som ombud inför hovrättsförhandlingarna.
– Vi hade nog knappt klarat av det själva. Jag tror att värden ville skrämma oss, göra oss rädda och kanske hade han lyckats.

Efter omgångarna i hyresnämnden, överklaganden och två dagars förhandlingar i Svea hovrätt blev det till slut klart att hyresgästerna får rätt på samtliga punkter:

  • De har inte försummat att anmäla bristen till hyresvärden.
  • Det är inte sot från förbränning utan en oljig, sotig beläggning.
  • Hyresgästerna behöver inte bevisa att de inte är vållande.
  • Bevisbördan ligger i stället på hyresvärden, som inte har kunnat visa att hyresgästerna har vanvårdat lägenheterna.
  • Hyresgäster ska kunna leva ett normalt liv och har rätt att tända levande ljus i normal omfattning.
  • Bristerna är så pass allvarliga att de inte är godtagbara för hyresgästerna.

Det Sebila Veckelli och Hyresgästföreningen nu har lyckats fastställa är: Om det finns en skada i en lägenhet, som ingen vet vad den beror på, ska ansvaret läggas på fastighetsägaren. Det är juristen Tobias Gradéns slutsats.

Annons

Rätten har inte tagit ställning till om det de facto är häxsot i de aktuella lägenheterna, i beslutet kallas det ”svärtning”. Så frågan: Vad är häxsot kvarstår. Men fenomenet är nu så väl dokumenterat att det enligt Tobias Gradén inte spelar någon roll.
– Konsekvensen av beslutet är att det framöver blir lättare att driva ärenden som handlar om häxsot. Det finns fler fall, jag har fått samtal om det och har också själv sett det i lägenheter.

Sebila Vickelli skulle dock mycket gärna få veta vad det är.
– Varje morgon när jag öppnar ögonen tittar jag upp i taket, ser det svarta och undrar om det har vuxit. Fortfarande är jag orolig för om det är farligt för hälsan.

”Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Fakta: Vad är häxsot?

Häxsot, hexesot eller ”magic dust” är inget vedertaget begrepp. Olika förklaringar ges. Hyresgästföreningens jurist Tobias Gradén läste vetenskapliga rapporter och artiklar före förhandlingen:
”Jag tror, men måste betona att jag inte vet, att det kan bero på 3–4 saker. Dålig isolering, bristande ventilation, kyla och kanske den viktigaste hypotesen val av målarfärg. Förenklat är teorin att gaser av vissa kemikalier drar åt sig partiklar”.

Hyresgästerna i Helsingborg som själva levt med häxsot i lägenheterna är övertygade om att orsaken i deras fall är fuskbygge och dålig ventilation.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Fönstret rasade in över Björn-Arne – är rasande över värdens agerande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.