Vad gäller för rökning i hyresrätt? Här är allt du behöver veta – som granne och rökare

Du har rätt att röka – men inte störa
Rökning är såklart i sig inte olagligt, även om det är förbjudet på många platser. Som hyresgäst har du i regel rätt att röka i din bostad. Men rätten är inte obegränsad. Enligt lagen får du inte orsaka ”störningar som skäligen inte behöver tålas”. Det gäller till exempel om röklukt sprider sig till grannars lägenheter och påverkar deras boendemiljö negativt.
Det är alltså inte själva rökningen som är förbjuden – utan konsekvenserna av den, om de blir för stora.
Balkong och gemensamma utrymmen – vad är tillåtet?
På balkongen får du i regel röka, men om röken stör grannar kan det klassas som en otillåten störning.
När det gäller gemensamma utrymmen som trapphus, källare och tvättstugor finns inget generellt rökförbud i lagstiftningen. För några år sedan skärptes tobakslagen och det blev otillåtet att röka på flera allmänna platser. Flerbostadshus, vilket hyreshus är, omfattas dock inte av den lagen. Däremot inför hyresvärdar ofta själva förbud, något som Hem & Hyras granskning visar.
Till exempel förbjuder många fastighetsägare rökning i trapphus, hissar och andra gemensamma utrymmen av hänsyn till brandsäkerhet och inomhusmiljö. Vad som gäller i din fastighet står oftast i trivselreglerna eller hyreskontraktet.
Kan du bli vräkt?
Det ska mycket till för att du ska bli vräkt för att ha rökt, åtminstone som det ser ut just nu. För även om allt fler hyresvärdar inför rökförbud är det väldigt tveksamt hur mycket tyngd ett rökförbud från hyresvärdens sida har, rent juridiskt. I de fall som har prövats har hyresgästens rätt att röka alltid vägt tyngre än hyresvärdens rökförbud.
Varför inför hyresvärdar förbud mot rökning?
Det handlar dels om att attityden gentemot rökning har förändrats. Det blir allt vanligare att grannar stör sig när någon röker, uppger flera hyresvärdar. Förutom att det blir störningsärenden kan det också bli dyrt för hyresvärden att sanera en inrökt lägenhet. I vissa fall får utflyttande hyresgäst, alltså den som rökt, stå för notan men inte alltid. Hyresvärdarna försöker alltså i stor omfattning få bort rökning i eller vid sina fastigheter.
Vad gäller för e-cigaretter och vapes?
E-cigaretter och vapes omfattas av samma lagstiftning som traditionella cigaretter när det gäller vissa offentliga miljöer. Men precis som med tobak gäller inget lagstadgat förbud i privata eller gemensamma bostadsutrymmen, om inte fastighetsägaren beslutat om det i ordningsreglerna.