Se upp – detta får din hyresvärd inte göra
Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen och stöter ofta på mindre hyresvärdar på mindre orter som inte har riktigt koll.
– Jag har hört många historier hur hyresvärdar går in med huvudnyckeln utan att först ha förvarnat. Ofta rör det sig om de som äger enstaka hus eller parhus. De känner att de ju äger husen och kan göra det.
Han har också varit med om att värden har bommat igen ett helt hus så att en enskild hyresgäst inte har kommit in på grund av en tvist om hyran.
– Det kan vara vilda västern-metoder.
Övertramp är mer ovanligt bland större och etablerade bolag men det händer att värden till exempel klipper sönder förrådslås eller rensar bort cyklar utan att hyresgäster får chansen att rädda dem.
– När det blir fel tror jag framför allt det beror på att varken hyresvärd eller hyresgäst känner till hyreslagstiftningen.
Plötsligt inne i lägenheten
Vad får då en hyresvärd göra eller inte göra? Hem & Hyra reder ut några frågor. Först till Amelia de Guzman Westergaard. Hon hade sagt till värden att det var okej att de gick in i hennes lägenhet för att kolla på en köksfläkt. Men sedan när hon var på jobbet och en vaktmästare plötsligt ringde inifrån hennes lägenhet tyckte hon det var obehagligt. Hon trodde att hon skulle få veta när det var dags.
Får en hyresvärd gå in i din lägenhet med huvudnyckel?
Inte hur som helst. Hyresgästen måste förvarnas en månad i förväg. Undantag är om läget är akut, till exempel en vattenläcka. Enligt lagen behöver inte hyresgästen sen vara hemma vid besöket och värden behöver inte ange datum och tid – men det rekommenderas starkt av Hyresgästföreningen för att inte skapa osämja.
Fotografera i din lägenhet?
Nej, som huvudregel är det inte tillåtet. Skulle värden upptäcka till exempel vanvård eller skador vid ett besök är det okej i syfte att skydda sin egendom.
En person blir vräkt och lämnar kvar saker i lägenheten – får värden kasta sakerna?
Nej, inte direkt. Värden måste spara sakerna i sex månader. Eller i tre månader efter att hyresvärden skriftligt eller muntligt bett personen ta hand om sakerna.
Alla måste få information
Bryta upp källarförråd för att rensa och städa?
Hyresvärden måste först i mycket god tid förvarna och be hyresgästerna att märka upp sina förråd. Vid oklarheter ska saker magasineras. Hyresgästerna måste ha tid och möjlighet att reagera på det värden ska göra – även om man till exempel är bortrest. Värden måste också försäkra sig om att alla får av informationen.
Höja hyrororna utan att ni kommit överens?
Nej, om du bor i ett hus där det finns ett avtal om att Hyresgästföreningen förhandlar kollektivt. Ja, om du bor i ett hus utan ett sådant avtal. Då kan du dock välja att inte betala den nya hyran och förhandla med värden. Kommer man inte överens måste värden ta saken till hyresnämnden.
Sänka temperaturen för att spara pengar – och utan att meddela först?
Ja, men inte så mycket att temperaturen understiger 20 grader – som är de rådande riktlinjerna.
När du flyttar in är det en spricka i fönstret som värden lovar fixa – måste löftet hållas?
Ja, förmodligen och om det påverkar boendet, till exempel om det orsakar drag eller förfular. Men vägrar värden måste hyresgästen själv vända sig till hyresnämnden med ett så kallat åtgärdsföreläggande.
Källa: Hyresgästföreningen, Hyreslagstiftningen
Läs vidare: Värden bröt upp Rogers källarförråd – skulle vårstäda