Annons

Vädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann ner

Luleå Luleåbon försökte vid flera tillfällen få sin hyresvärd att reparera felande el. Till slut började huset brinna. Nu får hyresgästen 125 000 kronor i skadestånd.
Hyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.
Foto: Luleå tingsrätt
Hyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.

Den 1 april 2022 var olyckan ett faktum. Det började brinna i ett lägenhetshus i Luleå och trots räddningstjänstens insatser gick elden inte släcka. Fastigheten totalförstördes.

Enligt räddningstjänstens bedömning orsakades branden av ett elfel. De skriver i brandrapporten att branden förmodligen startade i en elledning eller ett eluttag.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

För en av hyresgästerna i huset kom branden inte som någon överraskning.

Han hade vid flera tillfällen observerat att brister kopplade till elen i fastigheten och uppmärksammat hyresvärden om detta.

Annons

Vid ett tillfälle skickade hyresgästen en video till hyresvärden, där han hade filmat hur lampan på husets utsida blinkade. I anslutning till videon skriver han att ”rätt som det är fattar det eld och det blir inte så kul. Just saying.”

Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"
Ett meddelande om elfel i fastigheten som hyresgästen skickade till hyresvärden.
Ett meddelande om elfel i fastigheten som hyresgästen skickade till hyresvärden.

Men fastighetens elfel åtgärdades aldrig och till sist började det brinna.

Hyresgästen har därför sökt ekonomisk kompensation för alla hans tillhörigheter som förstördes i branden, både saker som fanns i hans lägenhet och i hans förråd. I åtalet yrkade hyresgästen på över 600 000 kronor i skadestånd.

Annons

I en förlikning mellan parterna träffades en överenskommelse om att hyresvärden ska betala 125 000 kronor till hyresgästen.

Läs ocksåFlyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"En tvådelad bild. Den vänstra är en närbild på en golvmopp på ett golv. Den högra är en bild på en liten familj, en kvinna med bakåtstruket hår i blond hästsvans till vänster, en liten pojke cirka ett år i mitten med vit skjorta och svart fluga, och en man till höger med svart hår.

Rent generellt ligger ansvar över brandsäkerheten både hos hyresgästen och fastighetsägaren, men enligt lag har hyresvärden ansvaret över att bostadslägenheter och fastigheter underhålls och är brukbara. Hyresvärden har också ett ansvar att åtgärda och reparera eventuella brister i bostaden eller fastigheten. I stämningsansökan till målet skriver Hyresgästföreningens jurist att hyresvärden ”borde ha anlitat en fackman för att tillse att bristerna med elen åtgärdades skyndsamt”.

Läs också Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.