Annons

Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren

Jämtland Kvinnan kryssade i rutan för ensamstående i ansökan om bostadsbidrag. Fyra dagar senare gifte hon sig, men hävdade att hennes äkta hälft bodde 20 mil bort. Drygt 28 000 kronor betalades ut innan lögnen uppdagades. Flera vittnesmål stärkte bevisningen – men åklagaren visade sig även få oväntad hjälp från ovan.
Foto: Montage

Den 34-åriga kvinnan, boende i Jämtland, ansökte om bostadsbidrag den 3 oktober 2017.

I ansökan till Försäkringskassan kryssade hon i att hon varken var gift eller sambo och skrev under ”på heder och samvete”.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Kvinnan beviljades bidrag. 4 200 kronor i månaden. Under förutsättning att hon informerade Försäkringskassan om bostadssituationen skulle förändras, till exempel om hon inte längre var ensamstående.

Fyra dagar senare, den 7 oktober, gifte sig kvinnan. Utan att föra informationen vidare.

Gifta särbos

Men redan den 16 oktober fick Försäkringskassan kännedom om äktenskapet och stoppade utbetalningen av bostadsbidraget. Ett hushåll med två vuxna anses tillsammans kunna klara den gemensamma boendekostnaden. Därmed var inte kvinnan längre berättigad till det ekonomiska stödet.

Kvinnan hävdade då att hon trots att hon gift sig inte bodde ihop med sin äkta hälft. För att styrka detta lämnade hon in ett hyreskontrakt som slutits mellan hennes man och en hyresvärd gällande ett hus på annan ort, 20 mil bort.

Den 27 oktober beviljades kvinnan fortsatt bidrag enligt det första beslutet.

Bidragspengarna rullade in på kvinnans konto varje månad fram till juni 2018. Sju utbetalningar på totalt 28 200 kronor.

Annons
Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.

När Försäkringskassan åter igen ifrågasatte kvinnans levnadsförhållanden fann de grunder för en stämning om bidragsbrott. Vid en fällande dom kan bidragsbrott straffas med böter upp till sex månaders fängelse. Anses brottet grovt kan straffet bli upp till två år.

Kvinnan förnekade brott.

Visste inte var mannen höll hus

Åklagaren la fram bevis efter bevis. Kvinnan hade en förklaring till allt.

Hon hävdade att hennes man bara besökte henne, och sov över ibland, ett par tre gånger i veckan. Resten av tiden bodde han i huset han hyrde.

Men mannen visade sig ha slutat betala hyran för sitt boende i samband med giftemålet.

Den uppgiften kände inte kvinnan till. Hon sa att hon under de sju månader som hon erhållit bidraget trott att mannen bott i huset. Uppsägningen fick hon reda på i efterhand, och var han bodde efter uppsägningen hade hon ingen aning om.

Läs ocksåHyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"Mankan Thorneus i mörka kläder lyfter en resväska inne på å Refugee Support Uppsalas humanitära hjälpcenter på Norrtäljegatan. Flyktingar från Ukraina har haft svårt att klara chockhöjda hyror och retroaktiv hyra.

I domen kommenterar tingsrätten hennes förklaring på detta: ”Att xx skulle sluta betala sin hyra, flytta – utan att berätta för sin hustru vart – och samtidigt frekvent besöka henne ter sig enligt tingsrättens mening osannolikt.”

Kvinnans hyresvärd vittnade i rätten. Han berättade att mannen ringde honom ibland om något skulle fixas i lägenheten. Värden fick aldrig uppfattningen att mannen företrädde kvinnan på något sätt utan snarare att han själv var boende i lägenheten. Värden sa också att han brukade åka till fastigheten ungefär en gång i veckan och att han varje gång sett mannen där. Han hörde dem ofta från lägenheten och han fick även sms från andra grannar som klagade på oljud från parets bostad. Mannen hyrde även en parkeringsplats utanför lägenheten sedan våren 2018.

Annons

Inför rätten förklarade kvinnan att orsaken till att hennes man ringde hyresvärden för hennes räkning var att hon själv tycker det är svårt att tala i telefon.

Årstiden – en besvärande omständighet

Även mannens hyresvärd vittnade till kvinnans nackdel. Vad han sa visade sig vara svårt att förklara bort.

Han bekräftade att mannen plötsligt slutat betala hyran i slutet av 2017 och att han därför sagt upp honom. Och eftersom ingen hyresgäst längre bodde i huset fann värden det onödigt att skotta. Snön låg alltså djup och orörd från december 2017 till april 2018. Det syntes inte ett spår av att någon människa varit i närheten av huset under den tiden, menade hyresvärden.

Tingsrätten, och sedan även hovrätten, dömde kvinnan för uppsåtligt bidragsbrott vid sju tillfällen, eftersom hon undanhållit information som var väsentlig för Försäkringskassans bedömning av behovet av bostadsbidrag.

Straffvärdet för brottet bedömdes vara en månads fängelse. Men domstolen tog hänsyn till att kvinnan var ostraffad sedan tidigare och inte antogs begå nya brott. Påföljden bestämdes därför till villkorlig dom, utan böter.

Försäkringskassans krav på återbetalning är en process utöver brottmålet.

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.