Annons

Våg av åldringsbrott försvårar medlemsvärvning

Malmö Polisen varnar för kriminella som riktar in sig på hundraåringar. Hyresgästföreningens värvare märker av rädslan och har tillfälligt slutat knacka dörr i Malmö.

Sedan jul har flera grupper av bedragare härjat i Skåne. Det handlar både om personer som via telefon försöker komma över bankinloggningsuppgifter och andra som söker upp äldre i deras hem, lurar in sig och stjäl pengar eller värdesaker. I flera fall har bedragarna utgett sig för att vara poliser, hantverkare eller mäklare. I två fall har brottsoffer misshandlats allvarligt.

– De har speciellt inriktat sig på personer över 95 år, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen i Malmö.

Läs ocksåMannen blev vräkt – hotade förfölja hyresråd ”in i döden”

Polisen har gått ut med varningar som bland annat har satts upp i trapphus i Malmö. Rekommendation till boende: ha alltid ytterdörren låst och att förvara inte stora summor kontanter hemma. Samt: var försiktig med okända och begär alltid legitimation; “Släpp inte in personer du inte är helt säker på vem det är”.

Brottsvågen har planat ut något sedan årsskiftet och flera misstänkta har gripits. Hyresgästföreningens medlemsrekryterare arbetar med dörrknackning som metod och detta har blivit svårare som en konsekvens av brotten. Men enligt Nils Norling på polisen finns inga kända fall då kriminella har utgett sig för att komma från just Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSönerna slogs med kniv – mamman mister lägenhetenGenrebild våld kniv knivslagsmål knivskärning.

Johan Perup, chef för Hyresgästföreningens medlemsrekrytering i Skåne, kallar situationen senaste tiden för ”extrem”. Han berättar att personalen som jobbar ute i bostadsområdena märker av rädsla och osäkerhet. Det har blivit svårt att ta sig in i hus och kommer man väl in är det inte säkert att någon öppnar lägenhetsdörren.

Annons

– Det är en allmän rädsla för folk man inte känner. Folk är rädda för att bli utsatta för våld eller att bli lurade, säger han.

Johan Perup

– Det har blivit svårare att komma in i fastigheter. Vi har taggar till MKB, det är ett förtroende som vi har fått. Men där vi inte har det fungerar det inte. För några veckor sedan tog vi beslut om att flytta de flesta av våra värvare utanför Malmö. Till Ystad, Trelleborg, Skurup och Svedala.

Hur ska man veta att det är Hyresgästföreningen som kommer?

– Vår personal har profilkläder, jackor eller skjortor med loggor på. Därtill har allihopa väl synlig SIS-legitimation. Allt arbete sker via handdator. De har telefonnummer och om någon har en fråga kan de ringa mig.

Ewa-Gun Westford, talesperson för polisen i region syd, beskriver den här brottstypen som ett nationellt problem. Hon berättar att till och med polisen i vissa fall har svårt att få kontakt med boende och bli insläppta, efter brottsvågen.

Annons
Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

– Det får vi ta, konstaterar hon kort.

Hon har en rekommendation till organisationer eller företag som arbetar uppsökande med exempelvis dörrknackning ute i bostadsområden.

– Dels så ska man ha badge, jacka och tydlig legitimation. De som knackar på ska ha ett telefonnummer till en huvudväxel till organisationen man kommer ifrån dit folk kan ringa och kontrollera att det stämmer. Att ringa ett mobilnummer fungerar inte alls. Detta måste vara vattentätt, säger hon.

Fakta: Fler medlemmar innan 2027

Hyresgästföreningen har satt upp som mål att 51 procent av hyresgästerna, 800 000 personer, i Sverige ska vara medlemmar innan 2027 och att 22 000 personer ska vara förtroendevalda. Värvarnas arbete med dörrknackning är en viktig del för att nå dit.

Värvning via dörrknackning är Hyresgästföreningens mest effektiva metod. Men siffrorna nationellt har gått ner över tid. 2011 kom 81 procent av alla nya medlemmar in på det här sättet. 2019 var motsvarande siffra 67 procent.

Läs också Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.