Annons

”Våga tänka tanken att det kan hända” – Jan förlorade allt i branden

Munkedal ”Det är ju bara prylar…” Jan Lindberg har förlorat allt. Förutom sin mobiltelefon, ett par skor, mjukisbyxor, en t-shirt och en jacka. Allt annat brann upp den där natten för några veckor sedan. Men han är ändå tacksam över att det gick så bra. ”Jag har ju kvar det viktigaste – livet.”
Foto: Kajsa Wedberg
Allt är borta. Jan Lindberg är tacksam över att inget finns kvar som visar att det varit ett hem. "Det hade varit svårare om alla som åkte förbi kunde se mina saker ligga där i ruinerna."

Vi träffas i kommunhusets entré i Munkedal i Bohuslän. Jan Lindberg har ju inte längre kvar köksbordet som hans mormor och morfar köpte när de gifte sig 1937, där det annars hade varit naturligt att träffas för att göra en intervju. Livet förändrades totalt för honom den där natten den 10 januari. Han vaknade av ett ljud han inte kände igen.

I fyra år hade han hyrt lägenheten på andra våningen i det gamla huset vid Munkedals södra infart och stortrivdes, både med lägenheten och trädgårdstäppan där ett halvt nersmält växthus står kvar och minner om det som hänt. Huset kan ha varit ett par hundra år. Ett vackert, gult hus med tre hyreslägenheter. Jan förstod att här gällde det att ta sig ut direkt. Det timrade huset blev snabbt helt övertänt, men Jan hade sinnesnärvaro att känna på dörrarna innan han öppnade dem.

Läs ocksåCykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostadEtt cykelbatteri på laddning fattade eld och totalförstörde Monicas lägenhet i en brand.

– Ja, någonstans satt det där i, att man ska känna om dörren är varm innan man öppnar. För att inte förvärra en brand. Och jag förstod genast att brandsläckaren inte skulle vara till någon nytta. Här gällde det att ta sig ut och det snabbt.

Jan Lindberg uppmanar alla att våga tänka tanken att det kan börja brinna. ”Kolla hur du kan ta dig ut. Se till att ha brandsläckare och framför allt brandvarnare i alla rum – seriekopplade”, säger han.

Han slet åt sig lite kläder och turligt nog låg mobiltelefonen nära till hands. För det har han insett att en mobiltelefon med bank-id gör resan tillbaka till ett normalt liv så mycket enklare. Att verkligen kunna identifiera sig i kontakt med försäkringbolag, myndigheter och annat.

– Visst slog mig tanken vad jag skulle rädda innan jag rusade ut. Men jag fattade att här fanns det inte tid till sådant.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.
Sörjer instrumenten

Sedan fick Jan stå ute i kylan och se hur allt blev lågornas rov. Som musiker sörjer han sina instrument. Den första mandolinen han fick som 11-åring, basgitarren han haft under sina 26 år som yrkesmusiker är det i samlingen som svider mest. Men även andra minnessaker som aldrig går att ersätta, som inte har något ekonomiskt värde men som betytt mycket.

– Känslan när man tänker på att man verkligen inte har något är svindlande, säger han. Absolut ingenting. Och nu har jobbet börjat med att försöka komma ihåg allt, för att lämna till försäkringbolaget.

Jan säger att han gör listor på allt han kommer på. Från försäkringsbolaget har han fått tipset att titta på foton, då kan man lättare komma ihåg vad man ägt. Det behöver inte bara vara foton av det som försvunnit utan miljöbilder som påminner om vad som kanske fanns i rummet, i en byrå eller i ett skåp. Bilder väcker minnen som annars kan vara svåra att väcka. Så tipset är att kolla med vänner och bekanta som varit på besök. Kanske har de fotograferat och dokumenterat något som ger ledtrådar till saker som brunnit upp.

Läs ocksåSatte kastrull under diskbänken efter brand – nu vräks mannen

Jan tackar sin lyckliga stjärna att han hade bra försäkringar. Men också att han bara en kort tid innan branden hade genomgått en kris-kurs genom sitt jobb som lärare.

Annons

– Någonstans hade det nog fastnat lite information, för jag agerade tydligen rätt, säger han med ett leende.

Han blir allvarlig och säger att han också insett vikten av att faktiskt prata om sådant här, som kan hända. Att man vågar tänka tanken på att det kan drabba vem som helst, när som helst. Att man ibland kollar och tänker igenom hur det går att ta sig ut om det börjar brinna. Att ha en fungerande brandsläckare, även om det inte hjälpte i det här fallet, och att man tänker igenom hur man kan agera om det värsta sker. Hem & Hyra har tidigare berättat om vikten att ha en utrymningsplan och en samlingsplats om olyckan skulle vara framme, som man har på arbetsplatser.

Jan tar också upp vikten av att man värderar sina saker och kollar sina försäkringar.

– Det är så lätt att tycka att man har en bra hemförsäkring, att man har ju sakerna och de kan inte vara så mycket värda egentligen. Men när man står där utan en enda pryl kvar, då inser man vad allt kostar. Små saker som man verkligen behöver och tillsammans blir det stora pengar.

Kolla försäkringsskyddet

Försäkringsskyddet är något man inte ska spara på, menar Jan. Det kan skilja några hundralappar, som kan tyckas mycket när räkningen ska betalas. Men när olyckan är framme, kan det vara värt det.

Här låg ett gult vackert hus. Räddningstjänsten insåg snabbt att man inte kunde rädda det gamla huset i Munkedal. Nu återstår bara en källare och några förvridna metalldelar. Allt annat är borta. Men hyresgästerna klarade sig från allvarliga skador. Brandorsaken är okänd och kan inte utredas, då allt är nedbränt.

Eftersom det inte var i Jans lägenhet branden startade så dröjde det innan brandvarnarna i hans bostad löste ut. Men han hörde ljudet från lägenheterna under.

– Det visar ju också att det är viktigt att man har brandvarnare i alla rum och de ska vara seriekopplade, säger han allvarligt. Det är en billig livförsäkring.

Han trycker också på att tänka på sig själv, att rädda sig ut så fort man kan. För räddar man inte sitt eget liv, kan man heller inte hjälpa några andra.

Men Jan säger att han är oerhört lycklig över att dottern inte sov hos honom den här natten. Det hade gjort allt så mycket svårare.

Annons

Att bo på en mindre ort kan underlätta om man drabbas och Jan tycker att han fått gott stöd av omgivningen. Och under tiden vi sitter och pratar kommer flera personer fram och frågar hur han har det, beklagar det som hänt och önskar lycka till. Bostadsfrågan har löst sig tillfälligt för honom.

– Jag hoppas och tror att det kommer att lösa sig, för visst saknar jag den egna soffan, säger han.

Köpt en tröstgitarr

Han har varit och köpt sig en tröst-gitarr, som aldrig kan ersätta de instrument som försvann i branden, men ändå kan ge en stunds avkoppling. Nu väljer han att se framåt, att skapa sig en ny vardag, utan alla saker han hade.

– Jag är en prylnörd i absurdum. Så om jag säger att jag ska starta ett nytt liv utan en massa saker, så tror jag inte på det själv. Men jag får börja i liten skala. Köpa lite kastruller och stekpannor och sådant. Det blir aldrig som det jag förlorade, men det kan nog bli bra ändå. Det måste bli bra ändå.

Och så hoppas han hitta en ny bostad att hyra i Munkedal. Det är här han har sin familj och sitt jobb.

– Men jag har tur, för jag slipper stressa fram ett nytt boende.

 

Fakta: Så skyddar du dig mot brand
  • Skaffa brandvarnare – sätt en på varje våningsplan och varje rum där någon sover. Glöm inte bort att då och då kontrollera att brandvarnarna fungerar
  • Skaffa en brandsläckare – den ska vara lättillgänglig. En variant med pulver är bäst och gärna på sex kilo, en sådan fyller ett helt rum och kväver elden.
  • Det bör också finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
  • I övrigt bör allt vara in­di­vid­an­pas­sat:

Har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt.

Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus.

Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.

Källa: Räddningstjänsten Syd

Läs också Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog Man döms – tände eld på hyresvärdens torp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.