De har levt med vägglöss i ett år – agerade levande lockbete
Det var i januari förra året och det hade blivit kallt ute. Några trappor upp låg vinterskor och halsduk. Modder Bahtiti och Mindy Stoltz plockade också med sig några kökssaker från förrådet ner till lägenheten.
Några veckor efteråt började det dyka upp små bett på Modders Bahtitis fötter. Han kommer också ihåg att en kompis på besök, som sovit över, på morgonen undrade över några bett som han hade fått på halsen.
Det var början på en historia vars konsekvenser Modder Bahtiti eller Mindy Stoltz aldrig hade kunnat förställa sig. Runt månadsskiftet februari/mars förstod de att de hade fått in ohyra i lägenheten. De köpte medel i ett försök att få bort det men inom kort kontaktade de hyresvärden Rikshem. Efter ett besök konstaterade en representant från fastighetsägaren att ohyran av vägglöss.
– När vi fick veta, tänkte vi så klart att det var jättejobbigt men vi läste på och kunde konstatera att det skulle ta 2-3 månader. För djävligt men vi sa att det var någonting som vi skulle ta oss igenom, säger Mindy Stoltz.
Men det skulle ta längre tid än så. Modder Bahtiti skulle under tiden det tog för att få bort ohyran förlora jobbet, drabbas av panikångestattacker, bli deprimerad och utblottad.
Saneringen började med att kisel, ett vitt tvättmedelslikt pulver, placerades runt om i lägenheten och framförallt runt sängen. Paret blev tillsagda att gå och lägga sig som vanligt och sova för att lössen skulle söka sig till sängen och på vägen dit kliva i kislet. Pulvret skulle torka ut och döda skadedjuren. De fick höra att de skulle ha tålamod, lössen skulle inte dö på en gång och de skulle inte byta sovplats för då riskerade problemet sprida sig. De lärde sig att vägglöss vet när en människa sover och först då kommer för att äta. Förmodligen känner de av förändringar i kroppstemperatur och i andedräktens koldioxidhalt. Sovande människor är det bästa betet för att locka fram dem ur sina gömställen på natten.
Att somna med den vetskapen var nästan omöjligt för Modder Bahtiti.
– Jag var rädd, jag vaknade av hur jag kände att de lade ägg på min kropp. Det var äckligt och går inte att beskriva.
Mindy Stoltz vaknade mer än en natt av att duschen stod på och hon hörde hur Modder skrubbade sig. Vissa nätter var värre än andra.
– En natt vaknade jag och uppfattade det som att tusentals festade kring oss. Jag fick sådan ångest och panik, säger Modder Bahtiti och Mindy Stoltz fortsätter:
– Jag öppnade ögonen och såg flera stycken på min kropp och att de promenerade upp mot min hals. Vi flippade helt. Rusade upp, tog lakan och allt vi kunde hitta och kilade ner det i golvlisterna för att stoppa dem.
De riktigt unga lössen var små och vita, de halvvuxna genomskinliga med blod som lyste igenom kropparna, och de större var kaxiga och tog sig friheter. De fanns i lister, möbelstommar, sängen, soffan och gardinerna. Vissa gav sig upp på väggar och tak och droppade blod. Saneringen fortsatte med 4-5 veckors mellanrum, men alltid med samma resultat – lössen var kvar.
Efter natten med fullständig panik över festande vägglöss höll sig paret ofta utomhus på kvällarna. Modder Bahtiti ville aldrig gå hem men hade ingen annanstans att ta vägen. En sådan kväll i parken, efter att de återigen hade fått besked att en sanering hade misslyckats, kom Modder Bahtitis första panikångestattack. Hela sommaren blev sedan en lång mental kris med besök på psykiatriska mottagningar.
Vid det laget var sängen utkastad, likaså soffan och en filt på golvet var sovplatsen. Modder Bahtiti hade förstört ryggen av att ligga på det kalla och hårda underlaget. Diagnosen var diskbråck och inflammation i ryggmusklerna.
När vi träffas i slutet av januari 2021 är det några veckor sedan paret har blivit bitna, men faran är inte över. Saneringsfirman har precis gjort ännu en kontroll efter en sanering. Också denna gång hittades löss, men bara någon enstaka och nu är de ”så gott som döda”.
Lägenhetens golvlister ligger blottade, kisel ligger utspritt och enligt rekommendationen har ingen dammsugning eller våttorkning gjorts på snart ett år. Medlet ska ligga kvar för att döda. Det hänger inga tavlor på väggarna och ligger inga mattor på golven.
Möbleringen i 2:an på 43 kvadratmeter är tre köksstolar, ett bord, en enkel soffa, tunna gardiner och en madrass på sovrumsgolvet. Allt annat har successivt kastats, också kläder. Idag har Modder Bahtiti ett par byxor och några tröjor att byta om med. Mest ont gjorde det att kasta vardagsrumssoffan som var ihopsparat innan han flyttade in i lägenheten för några år sedan. I den soffan satt han gärna med vänner eller sina föräldrar, drack te och tittade på tv. Nu har ingen varit på besök på nära ett år och Modder Bahtiti har inte besökt någon heller. Inte bara på grund av corona för ingen vill vara i närheten av någon som kan gömma vägglöss i kläderna.
Förutom särbon Mindy Stoltz känner han sig totalt ensam. I hennes lägenhet har han inte kunnat vara alls då hon har en katt han inte tål. Hon har gått igenom året med honom och tycker det är ganska självklart för de är ett par och vill vara tillsammans. Det Modder Bahtiti drabbats av är inte ovanligt, vägglöss slår ofta hårt både psykiskt och fysiskt, vittnar bland annat Anticimex om som har lång erfarenhet av skadedjursbekämpning.
Under saneringstiden behandlingar och rekommendationerna sett olika ut. Från början var det tvätt av kläder, sängkläder och textiler i 60 grader som gällde. Möblerna kunde vara kvar. Successivt har möbler och textilier kastats.
I 18 veckor var utrotningsstrategin kisel, sen blev det ångning med gift och till slut värmebehandling och lägenheten hettades upp.
– Saneringen började med kisel. Enligt Rikshem var det så deras avtal såg och ville vi ha något annat fick vi bekosta det själva. Men vi hade inga pengar. Kisel hjälpte inte och efter fem månader började vi slåss för en annan sanering. Till slut blev det värmebehandling, säger Mindy Stoltz.
Modder Bahtiti har fått en 15-procentig reduktion på den hyra som ligger på cirka 7 000 kronor men ingen annan ersättning för till exempel kastade möbler eller kiropraktikkostnader som behövdes efter månaderna på golvet. Inte heller har han fått hjälp med ett annat boende under de dygnen som han inte fick vara hemma på grund av saneringsåtgärder. Beskedet från hans försäkringsbolag har varit att inget som har med ohyra ersätts. Hyresvärden valde in i det sista den billigaste behandlingen och höll fast vid den i månader trots att den inte gav resultat.
Det Modder Bahtiti mest saknar är sympati, schyst bemötande och att någon gång få höra av hyresvärden att de är ledsna för vad han får utstå. Tvärtom känner han sig längst ner på deras lista. De har inte ringt tillbaka när han sökt svar på frågor. Han har haft funderingar om vad som händer, om resultat eller vad han kan göra eller inte ska göra som vad han kan sova, vad kan ha för möbler. Han blev förbjuden att ha direktkontakt med saneringsfirman. Paret är övertygade om att vägglössen fanns på vinden och kom in i lägenheten med sakerna som de tog från förrådet. Utomlands har han inte varit på många år.
Rikshem ger Modder skulden
För att få något slags upprättelse har Modder Bahtiti vänt sig till hyresnämnden med en ansökan om åtgärds- och upprustningsföreläggande. Den ligger nu för behandling och i ett yttrande till nämnden ger Rikshem hyresgästen skulden:
”Det är problematiskt för hyresvärden att genomföra en sanering av vägglöss när hyresgästen inte följde de rekommendationerna som framställs av saneringsfirman”. De hänvisar vidare till att Modder Bahtiti ska ha flyttat upp möbler på vinden, vilket riskerar att vägglössen sprids i fastigheten.
Enligt paret är det inte sant för de har gjort allt de blivit tillsagda. Rikshems ord ser de som ytterligare en kränkning och dess enda förklaring till yttrandet är att Rikshem inte vill ta på sig någon skuld.
– Att vi vänder oss till hyresnämnden är ett sätt för oss att få dem att förstå hur vi har haft det. Vi har verkligen blivit behandlade som luft. Vi har väntat så länge på ett uppmuntrade brev men det har aldrig kommit. Nu är livet inte detsamma. Det är viktigt att få sin röst hörd och det är nog många som inte orkar. Det här ska ingen behöva gå igenom.
Mindy Stoltz tar fram ett liggunderlag, den billigaste och enklaste varianten från ett sportvaruhus. I månader ville Modder Bahtati inte sitta eller ligga på något annat. Nu kan han förmå sig att sitta på en av köksstolarna. När vintern åter kom fanns inga pengar till vinterskor, utan han har gått med plastpåsar i tunna skor.
Trots lugnande medicin har han fortfarande svårt när natten närmar sig.
– Jag har fortfarande panik och ångest när jag ska sova, tittar under lakan och runtom. Jag är slutkörd.
Betraktar ärendet som avslutat
Hem & Hyra har begärt att få prata med någon på Rikshem på telefon för att ha möjligheten att ställa följdfrågor men en kommunikationschef har enbart svarat via mejl. Hon skriver att lägenheten har genomgått olika saneringar och att de nu betraktar ärendet som avslutat. Hon skriver vidare: ”Om hyresgästen inte följer det som krävs eller på olika sätt försvårar saneringen så kan det bli en långdragen process. I det här fallet är det just så och vägglössen har återkommit och vi har därför påbörjat en ny sanering”.
Hem&Hyra har frågat på vilket sätt de anser att hyresgästen inte har följt rekommendationerna utan att få ett svar.
Vägglöss orsakar inga materiella skador, men mycket fysiska och psykiska problem för personer som drabbas.
Vägglössen som kan bli mellan 5 och 6 millimeter långa är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. De är blodsugande och dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. Vägglusen kan gå i dvala i månader utan att äta.
I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod på. Den gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.
En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.
Källa: Anticimex