Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder”
När höstlöven börjat falla upptäcker grannar i det tegelröda trevåningshuset i Hisings Backa i Göteborg något väldigt obehagligt. Vägglöss kryper i deras sängar och soffor. Krypen är små, men tillräckligt många för att se med blotta ögat.
Anticimex som rycker ut till hyreshuset konstaterar snabbt att ohyran fått fäste i minst två lägenheter.
Någon vecka senare är saneringsfirman tillbaka med lushund. Sökhunden hittar löss i ytterligare fem lägenheter i samma trappuppgång. Bara ett par lägenheter har sluppit undan.
När saneringsteamet går in i en etta som ligger mitt i hyreshuset står det omedelbart klart att man hittat spridningshärden. Den lilla lägenheten på 30 kvadrat är fullständigt invaderad av ohyra. I rapporten får hyresvärden Familjebostäder besked om ”extrema mängder” vägglöss ”överallt”. Härifrån har krypen ostört kunnat sprida sig till resten av huset.
Mannen som bor i lägenheten är i 50-årsåldern. Han är förstås medveten om vägglössen i sitt hem. När skadedjursbilen parkerar utanför huset första gången går han ner och berättar att även han har problem i sin lägenhet. Men trots explosionen av ohyra har han inte larmat hyresvärden.
Vägglöss kryllar under listerna
Utbrottet kräver ovanligt omfattande åtgärder – en storsanering, helt enkelt. Alla mannens möbler från härdlägenheten ställs i värmetält, textilier skickas till fryshus och skadedjurssanerarna slänger alla golvlister och dörrfoder eftersom de kryllar av kryp. Liknande åtgärder genomförs hos alla grannar som drabbats.
Ändå finns det fortfarande löss kvar när Anticimex på nytt söker igenom huset med lushund en månad senare. Hyresvärden tvingas sanera en gång till innan alla lägenheterna är fria från vägglöss strax efter nyår.
Alla drabbade hyresgäster i huset får tydliga order om att de måste säga till om de upptäcker nya kryp. Det är det också några som gör, ett år senare.
Ett andra utbrott av vägglöss
Vintern 2023 anmäler två grannar i huset att de fått vägglöss hemma igen. Ungefär samtidigt hör ett av Göteborgs sjukhus av sig till hyresvärden. Sjukhuset vill varna för att mannen i härdlägenheten, den där ohyran först började sprida sig förra gången, har haft med sig vägglöss ett flertal gånger när han kommit på vårdbesök.
Familjebostäder inspekterar ettan igen. Denna gång rapporterar Anticimex om ”otroliga mängder” vägglöss. Lössen har börjat sprida sig till grannarna igen, men mannen har inte larmat om ohyran den här gången heller.
Det blir en ny storsanering, och hyresvärden har fått nog. Tidigt på våren skickar bolaget en uppsägning till mannen. Allt som allt har lusutbrotten kostat hyresvärden cirka 100 000 kronor, utöver det löpande avtal som bolaget redan har med Anticimex.
Omöjligt att inte upptäcka vägglössen
Mannen vill inte lämna sin lägenhet. Han medger att han har haft ohyra hemma, men håller inte med om att han har varit passiv.
När uppsägningen prövas av hyresnämnden i Göteborg är mannen på plats för att försvara sitt hem. Han säger att även grannhusen har haft problem med vägglöss. Han menar att han inte är ensam ansvarig för att vägglössen har spridit sig i hans egen trappuppgång, utan att även han har fått ohyran från någon annan.
I rättssalen vittnar en specialtekniker från Anticimex som är inriktad på vägglöss. Enligt honom är det omöjligt att mannen inte skulle ha upptäckt vägglössen hemma, eftersom de var så många.
Instruktionerna till alla hyresgäster var tydliga i samband med den första saneringen: Om man upptäcker nya vägglöss ska man omedelbart ringa Anticimex eller hyresvärden, innan lössen hinner föröka sig igen.
Men det gjorde inte mannen i härdlägenheten. I stället drabbades huset och grannarna av ett nytt utbrott, där hans etta återigen var startpunkten.
Vräkt för att inte ha larmat
Hyresnämnden konstaterar att mannen haft ”ohyra i stor mängd” inne hos sig. Lössen har kunnat föröka sig under lång tid, och det står också klart att det är från mannens etta som de spridit sig vidare ut i huset.
Som hyresgäst är man skyldig att larma sin hyresvärd om man upptäcker ohyra hemma. Det har mannen bevisligen inte gjort. Därför ger hyresnämnden Familjebostäder rätt att säga upp hans hyreskontrakt.
Mannen måste därmed lämna sin lägenhet i slutet av oktober.
Så här kan det se ut: ett av de värsta fall Anticimex sett
Hem & Hyra har tidigare berättat om en annan hyresgäst i Göteborg som vräktes efter ett av de värsta angreppen av vägglöss som Anticimex sett. Här kan du läsa mer om det. Du kan också se mer från detta tidigare fall i videoklippet nedan.
LÄS ÄVEN:
Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem
Som hyresgäst är du skyldig att omedelbart anmäla till din hyresvärd om du upptäcker vägglöss i din lägenhet. Om du inte gör det och värden kan visa att det orsakat spridning och försenat saneringen så riskerar du att bli vräkt.
Har du skäl att tro att din granne har ohyra hemma? Prata med din granne och berätta om vilka skyldigheter hen har. Du kan också själv kontakta er hyresvärd och berätta.
Hyresvärden är ansvarig för att sanera lägenheter som drabbas av ohyra.