Vägrade flytta till Hagfors – bor på Ålandsbåten
Björn Mattssons bostadsproblem är en historia som sträcker sig fem år tillbaka i tiden. Han hamnade i en nedåtgående livsspiral som drevs på av uppbrott i förhållanden, sjukdom, egna misstag i hanteringen av arbetsförmedling och försäkringskassa och till slut arbetslöshet. Därefter följde en lång tid med tillfälliga boenden. Bland annat i ett källarförråd i en söderförort där han tillbringade fem månader.
Men det var först i september förra året som boendesituationen blev så allvarlig att han tvingades söka hjälp. Stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta hänvisade honom då till ett rum på hotelljouren i Kungens Kurva där han också bodde fram till för några veckor sedan. Men under ett möte med två socialtjänstemän fick han veta att han varit för inaktiv i sitt bostadsökande och därmed inte berättigad till mer hjälp. Trots att Björn sökt mängder av lägenheter.
I stället presenterar förvaltningen sin egen lösning för Björn – en etta i Hagfors, Värmland. Ett, som det står i utredningen, ”tryggt och säkert” boende. Men Björn tvekar, han har aldrig varit i Hagfors och om han ska flytta dit vill han i så fall veta mer. Är han garanterad att Hagfors kommer bistå honom med hjälp för hyreskostnaden? Och vem är hyresvärden? Den informationen får han först senare och det visar sig vara företaget Kungsbrolyckan som ägs av den ökände fastighetsägaren Jörgen Broo vars aktuella fastighet Geijersholm 1:123 i Hagfors redan hyrs av migrationsverket. Men migrationsverket har sagt upp avtalet eftersom bostäderna är fulla av kackerlackor, mögel och råttor vilket uppmärksammats flera gånger i media. Migrationsverket klassade till slut lägenheterna som obeboeliga och flyttade ut samtliga asylsökande i november förra året.
– Fastigheten var i så dåligt skick. En av de värsta på vår lista. Vi betalar det sista nu i maj, säger Susanna Wahrolin, enhetschef på Migrationsverket region mitt.
Björn Mattsson tar nu själv kontakt med Hagfors kommun för att försäkra sig om att han verkligen är välkommen dit. Det är han inte helt säkert.
Med den informationen tvekar Björn Mattsson. Och när han därför inte vill skriva på kontraktet utan garantier uppfattas det som ett nej av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Och därmed ställs Björn Mattsson på gatan med omedelbar verkan. Eller snarare, på Ålandsbåten. Under lågsäsong kostar resan bara 100 kronor per tur inklusive frukost. Det är den överlägset billigaste lösningen för Björn som nu kryssar Slussen-Mariehamn om och om igen tills pengarna tar slut.
Björn Mattsson är mån om att se fräsch ut. Men inuti mår han inte bra. Han älskar visserligen att dansa men inte under de här förutsättningarna. Och inte varje dag. Han är sliten i själen av oro, har ett nyopererat diskbråck och väntar på ytterligare undersökningar på Södersjukhuset inom kort. Och, kanske värst, ovissheten.
– Jag vet ju inte vad som händer. Det börjar kosta på det här, säger han i väntan på den sjunde Ålandsturen i rad.
Björn har många frågor kring Spånga-Tenstas hantering av honom. En av de mest uppenbara är: kan de verkligen tvinga någon att flytta till Hagfors?
Det råder det delade meningar om i Stockholm stad. Spånga-Tensta ser inget problem med det. Skärholmens stadsdelsförvaltning är ett exempel som tänker annorlunda och säger att de inte skickar ut hjälpsökande till andra småorter i landet. Men vad som är ytterligare anmärkningsvärt i det här ärendet är att fastigheten i Hagfors faktiskt inte är beboelig. Saneringen av ohyra pågår till dags dato och migrationsverket betalar fortfarande för fastigheten. Trots det kallar förvaltningen bostaden för ”Trygg och säker”. Att det skulle bo någon där i dag är alltså varken lämpligt eller tillåtet av flera skäl. Men det gör det. När Hem & Hyra söker på fastighetsbeteckningen visar det sig att ett gift par i 40-årsåldern folkbokfört sig i en lägenhet och en äldre man i en annan.
Sigrid Eriksson, granne i området, bekräftar att det redan flyttat in familjer i de övergivna lägenheterna. Det tycker hon är konstigt.
– Vi har undrat om det verkligen är rengjort, det har ju varit så mycket löss och kackerlackor där. En familj har ju barn också, säger hon.
När Hem & Hyra vidarebefordrar de uppgifterna till Susanna Wahrolin, enhetschef på migrationsverket region mitt, blir hon både förvånad och upprörd. I de husen ska ingen bo, i alla fall inte innan juni. Tills dess betalar migrationsverket hyran. Och med den informationen skickar Susanna Wahrolin ut två handläggare för att kontrollera uppgifterna.
De visar sig stämma. Handläggarna konstaterar att det finns hyresgäster i åtminstone två av lägenheterna. Men på vilka villkor de hyr gick inte att klargöra under fredagen. Susanna Wahrolin tar kontakt med Jörgen Broo som visar sig vara utomlands. Utredningen fortsätter och nu med verkets jurister.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning kräver alltså att hemlöse Björn Mattsson ska flytta till ett boende 33 mil bort till en etta i en utdömd fastighet. Som inte får hyras ut över huvud taget eftersom någon annan redan hyr den. Hem & Hyra ställde ett antal frågor till enhetschefen i Spånga-Tensta, Liz Margulies, och biträdande enhetschef Nejad Khadiri.
Liz Margulies nekar till att de har någon uppgörelse med Jörgen Broo om fastigheten Geijersholm. Trots att det hyreskontrakt som Björn Mattsson uppmanades skriva under talar för annat. Där anges inflyttningsdatum (21/3), lägenhetsbeteckning (Geijersholm 1B 1102 1 rok 68391 Hagfors) med underskrift av fastighetsägaren Jörgen Broo. Liz Margulies väljer att inte svara på några frågor i övrigt om lägenheten i Hagfors. Ej heller om erbjudandet gått ut till fler hemlösa i Stockholm. I ett telefonsamtal Björn Mattsson spelat in med handläggare Vian Zanganeh får han också veta att Jörgen Broo är seriös och kontrollerad.
Hem & Hyra har försökt nå Jörgen Broo utan resultat.
Under tiden detta pågår, och alltjämt, är Björn Mattsson fortfarande bostadslös. Han övervägde i fredags att ta båten till Finland för kostnadens skull men höll inte perfekt koll på turerna.
Det blev en tripp till Åland på fredagen den 13:e. På lördagen blev det Härbärge på Skanstulls Hostel. Därefter hoppas han på nödboende enligt Stockholm stads tak-över-huvudet-garanti.