Vägrar betala ogiltig höjning – hotas av uppsägning
– Står vi utan lägenhet om en vecka? Man går liksom runt med en klump i magen, säger Peter Kloth.
När han, frun Louise och deras barn skulle flytta tillbaka till området Kyrkebyn utanför Uddevalla efter några år på kusten hade hyran höjts rejält. Det berodde på att den nya lägenheten hade renoverats. Peter och Louise trodde att det var riktigt och skrev på kontraktet.
Men det visade sig att hyreshöjningen inte var förhandlad med Hyresgästföreningen. När Peter kontaktade Hyresgästföreningen svarade de att värden därmed inte har rätt att ta ut någon höjning. Av jurist Lena Walther fick han rådet att bara betala den förhandlade hyran och så gjorde han.
Då gick det fort. Trots att Peter upplyste hyresvärden om hur det låg till kom påminnelser, inkassobrev, en varning om uppsägning och till slut – ett brev där värden meddelade att Peter och Louise är avhysta. Den sista oktober ska de ha flyttat, enligt brevets innehåll.
Peter poängterar att de gärna betalar en hyreshöjning och det har han också meddelat värden.
– Vi vet att de har renoverat och vi är villiga att betala men det ska gå rätt till. Hyran ska förhandlas och vara giltig, säger han.
Jurist Lena Walther har skickat flera brev till hyresvärden där hon förklarat att det inte finns någon saklig grund till uppsägningen.
– Jag har förklarat att Peter betalar den förhandlade hyran och att det inte går att säga upp honom. Jag hoppas att hyresvärden förstår att han inte kan gå vidare med det här till hyresnämnden men man vet ju aldrig, säger hon.
Om Peter Kloth vräks innebär det också att bostadsområdet blir av med sitt husombud. Första gången familjen Kloth bodde i området fanns nämligen ett antal fel och brister. De boende gick då samman för att värden skulle åtgärda bristerna och Peter valdes till representant för de boende.
När de nu flyttade tillbaka trodde de att läget hade förändrats. Men mycket var alltså fortfarande inte åtgärdat: fuktskador, droppande kranar, drag från fönster och dörrar och läckande toaletter.
– När grannarna hörde att vi skulle flytta tillbaka bad de mig att starta föreningen igen, säger Peter.
Återigen valdes han till representant för de boende och är nu husombud i den lokala hyresgästföreningen. Processen med att få bristerna åtgärdade har påbörjats, med hjälp av Hyresgästföreningen (läs mer här). Men nu finns alltså en risk att Peter och hans familj tvingas flytta.
Själv tycker han att uppsägningen är felaktig.
– Jag fattar inte varför hyresvärden går på som ett ånglok trots att vi fått klart för oss att vi gör rätt, säger Peter.
Hem & Hyra har varit i kontakt med fastighetsägaren men han har av privata skäl inte haft möjlighet att kommentera ärendet.