Annons

Vägrar Pitebos krav på hundralappar mer i hyra

Piteå Pitebos krav på 6,3 procent skulle höja en nuvarande hyra på 6 000 kronor i månaden med nästan 400 kronor. Hyresgästföreningen sätter emot och årets förhandling har nu hänskjutits till Hyresmarknadskommittén i hopp om medling.
Foto: Montage: Pressbilder/Åsa Eriksson
Pitebos vd Maria Sandström kräver att hyrorna justeras enligt deras beräkningar av bruksvärde. Vilket innebär en snitthöjning på över 20 procent för närmare 200 lägenheter. Det är mer än Hyresgästföreningens förhandlare Johanna Malmin kan acceptera.

Pitebos vd Maria Sandström anser att det kommunala bostadsbolaget halkat efter i hyresnivå jämfört med de privata fastighetsägarna på orten.

Inför 2020 års hyresförhandlingar krävde hon därför en höjning med över sex procent. Vilket skulle innebära flera hundralappar mer i månaden för hyresgästerna.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

Eftersom Pitebo och Hyresgästföreningen inte lyckats komma överens har nu förhandlingen lämnats över för medling i Hyresmarknadskommittén, parternas gemensamma tvistelösningsorgan.

Enligt senast publicerade årsredovisning hade Pitebo en vinstmarginal på 17 procent och i förvaltningsberättelsen står det att ”bolaget har haft en god och stabil utveckling flera år i rad och 2018 års resultat före skatt och dispositioner, 26,6 miljoner kronor, är ett av de högsta historiskt”.

Den goda ekonomin är också Hyresgästföreningens förhandlare Johannah Malmins främsta argument för att hålla nere hyreshöjningarna.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

– Pitebo har ställt ett ovanligt högt yrkande fast bolaget är välmående och visar på mycket goda resultat. Ägarnas och bolagets krav på affärsmässighet rimmar dåligt med det allmännyttiga uppdrag som de ska utföra, säger Johannah Malmin, som alltså förhandlar med Pitebo för hyresgästernas räkning.

Annons

Även Leif Morin, ordförande i Hyresgästföreningen Piteå/Älvsbyn, reagerar på Pitebos krav som han beskriver som en ”chockhöjning”.
– Pitebo har starka finanser och att i det läget yrka på en chockhöjning av hyran sticker förstås i ögonen på många hyresgäster. En sådan höjning skulle slå hårt mot vanliga människors plånböcker, menar Leif Morin.

Pitebos krav på en sexprocentig hyreshöjning grundar sig främst på kostnadsökningar, som bara dem motiverar 5,8 procents hyreshöjning, enligt bostadsbolaget.
Sedan tillkommer kostnader för att täcka ”stora behov av investeringar, underhåll och reparationer”.
– Vi måste finna finansiering för investeringar på 1,1 miljarder av våra gamla fastigheter de närmaste nio åren. Det är en ökning med cirka 30 miljoner per år från dagens nivå. Om vi inte kan höja hyrorna kommer vi kanske tvingas riva fastigheter. Så allvarligt är läget, menar Pitebos vd Maria Sandström.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Men man anser också att Pitebos hyror glidit allt längre ifrån de lokala privata fastighetsägarnas hyresnivåer.
– Vi har en ganska stor avvikelse från den hyreslagstiftning som säger att ”lika lägenhet ska ha lika hyra” på en och samma ort oavsett hyresvärd. Och den skillnaden utökas för varje år med de procentuella påslagen vi haft, säger Maria Sandström.

Under de senaste sex åren har Pitebo ändå drivit igenom en högre procentuell hyreshöjning än rikssnittet för allmännyttorna i landet.
Men enligt Maria Sandström har höjningarna bara varit marginellt över snittet och långt ifrån tillräckliga.

– Hyresgästföreningen medger att det finns en skillnad mellan våra hyror och privatägda hyresrätters, men vi har inte kunnat enas om hur stor den skillnaden är, säger hon.

Annons

För att kunna jämföra hyra mot hyra kan man göra en så kallad bruksvärdering, men någon sådan har inte gjorts på orten.

Varför de privata hyrorna skiljer sig från Pitebos förklarar Johannah Malmin med att privata aktörer har renoverat utöver standard och då kunnat pressa upp hyrorna.

– De privata aktörerna har i stor utsträckning satt konceptrenoveringar eller standardhöjande åtgärder i system. Det har skapat hyresglidningar med höjt bruksvärde och höga hyror. Det har inte Pitebo gjort och därav skillnaden.

Hyresmarknadskommittén har nu att återkomma med ett medlingsbud. Om budet förkastas av någon av parterna avgör Hyresmarknadskommittén hyrorna.

Fakta: Om Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta (tidigare SABO), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan Så mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.