Annons

Vägrar sänka hyran trots bullrande hiss

Uppsala En uppsalastudent får stöd av kommunen i sin kritik om att hissen i bullrar för mycket. Men hyresvärden vägrar sänka hyran. Nu blir ärendet ett fall för hyresnämnden.

Huset det handlar om ligger centralt och har enbart studenter som hyresgäster. Många besökare kommer och går. Hissen är därför flitigt använd. Enligt den kvinnliga studenten med lägenheten närmast hisschaktet är det på grund av oljudet svårt att koncentrera sig på studierna och svårt att sova på kvällarna.                                                         

Studenten har länge krävt hyresnedsättning. Hon tycker det är orättvist att hon som bor i den värst utsatta lägenheten, närmast hissen, ska behöva betala lika mycket som de övriga i korridoren som inte störs på samma sätt. Studentbostadsstiftelsen som är hyresvärd har svarat att det är en äldre hissmodell som tyvärr låter ganska högt. Att dämpa ljudet är inte möjligt. Däremot har stiftelsen gått med på att stänga av hissen nattetid. Studenten har vänt sig till Uppsala kommuns miljökontor och därifrån fått visst stöd för sin kritik mot det störande oljudet.                                             

Läs ocksåLarmade om att hissen stannat – kan tvingas betala 80 000 kronorKvinna som öppnar hissdörr

Mätningar som miljökontoret gjort visar att ljudnivån när hissen stannar ligger på 51 decibel. Det ska jämföras med Folkhälsomyndighetens riktvärden för god inomhusmiljö som är på högst 45 decibel. Vid ofta återkommande störningar är högsta tillåtna ljud ännu lägre, 35 decibel. Hyresgästen har med bullermätningarna som stöd fortsatt sina försök att få nedsatt hyra, dock utan resultat. Hyresvärden säger nej och hänvisar till att det inte handlar om ett ihållande buller. Dessutom är det tyst på nätterna, vilket är det viktigaste. Därför finns det ingen anledning till hyreskompensation, menar stiftelsen.

Annons

När parterna inte kommer längre på egen hand blir ärendet nu ett fall för hyresnämnden, som kan komma att få ta ställning till den principiellt intressanta frågan om oljud från en flitigt använd hiss ska anses tillräckligt allvarligt, och tillräckligt ihållande, för att det ska räknas som en brist i boendet. Hyresgästen vill ha nedsatt hyra i framtiden och retroaktiv ersättning för den tid som gått sedan hon flyttade in.

Annons

 

Läs också Deras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd Dyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.