Valår – det här vill (S) i Skövde
1: Vad vill ni göra åt bostadsbristen i Skövde?
Vi anser att det bör byggas bortåt 300 nya bostäder per år. Kommunen ska utöka sina aktiviteter att ta fram byggbara områden och även ta fram planer så det går snabbare att bygga.
2. Hur vill ni att Skövdebostäders vinst ska användas?
Större delen av denna ska återinvesteras i form av underhåll och nya bostäder. Rimlig avkastning ska även ges till ägaren.
3. Ska det finnas en politisk styrning även av de privata hyresvärdarna?
Detta är inte en kommunalpolitisk fråga och jag är säker på att ni även frågat riksdagsgruppen. På kommunal nivå har vi problem med värdar som inte sköter sina fastigheter och samhället borde ha större möjlighet att till exempel tvångsförvalta när inte viten räcker.
4. Vad vill ni göra för bostadsområden med sämre rykte?
Ett rykte stämmer inte alltid med verkligheten. Därför måste man arbeta på flera sätt. Steg ett är att analyser vilka problem som finns. Är det sociala problem med hög arbetslöshet eller är det något annat som ligger till grund för ryktet. Vid arbetslöshet hjälpa till att göra de boende anställningsbara genom utbildning med mera. Tillsammans med AF hjälpa till med projektanställningar och starta eget. Om det är segregationen som är problemet måste man jobba med det, till exempel skapa mötesplatser. Man måste även rätta till de eventuella problem som finns, tänker på underhåll och skötsel av yttre miljö.
Sen är detta med rykte även en marknadsföringsfråga. Invandrartäta områden får tyvärr allt för ofta dåligt rykte även om problemen och polisingripanden där är betydligt lägre än på andra håll. För att ändra på rykte måste man arbeta tillsammans med media.
5. Vad ska ni göra för att förenkla för ungdomar att hitta ett eget billigt boende?
Det går med våra byggregler inte att bygga billiga lägenheter. Även om man sänker standarden kraftigt blir dessa lägenheter endast marginellt billigare. Bygg nya bostäder i attraktiva lägen så de som bor i äldre billigare lägenheter utan hiss flyttar. Då blir de billigare lägenheterna lediga för ungdomar som orkar gå i trappor.
6. Hur vill ni minska bostadssegregationen i Skövde?
Vi arbetar redan med Södra Ryds rykte. Förr placerades alla barn med behov av modersmålsundervisning i Rydsskolan. Nu placeras barnen på en skola nära bostaden och de får all undervisning på denna skola. Det kommunala bostadsbolaget erbjuder alla som söker bostad i Skövde alla lediga lägenheter. Däremot har naturligtvis även personer med utländsk bakgrund rätt att själv välja var de vill bo. Vi hindrar inte dessa att bosätta sig i ett område där de känner sig trygga och har grannar som pratar samma språk. Svaren på frågorna 4 och 5 visar även vad vi gör för att minska segregationen. Vi försöker till exempel undvika segregerade bostäder typ ungdomsbostäder. Däremot har vi studentbostäder men detta tvingades fram genom det bostadsstöd som fanns för några år sedan.
7. Är bostäder en viktig valfråga för ditt parti?
Bostadsfrågan är viktig, dock inte bland de viktigaste i Skövde. I storstäderna och i riksdagsdebatten tror jag bostadsfrågan kommer att få mer utrymme. Nuvarande skatteregler missgynnar hyresrätt och jag förutsätter att detta tas upp i valrörelsen.
8. Vilken bostadspolitisk fråga är viktigast att driva?
På riksdagsnivå anser jag att skattereglerna är viktigast. I Skövde är det behovet att få fram byggbar mark i relativt centrala lägen.