Våldsutsatta håller stånd under jul
Under julledigheten tystnar hjälptelefonerna på landets hjälpjourer påtagligt.
Ändå tyder ingenting på att slagen, förnedringen och oron minskar i landets många tusen våldsdrabbade förhållanden bara för att Kalle Anka visas på tv. Tvärtom väljer många drabbade i stället att härda ut under ledigheten och hålla skenet uppe inför släkt och vänner. Eller för barnens skull.
Det visar en rundringning som Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, har utfört. 11 av 12 tillfrågade jourer märker en tydlig avmattning inför julen, följt av ett betydligt större tryck runt nyårsskiftet.
– Det är som om man vill upprätthålla den fina stämningen. Därför händer det ofta att det rings mer veckan efter nyår när allt är som vanligt igen, säger Teolinda Stark på Kvinnojouren Frideborg.
Samtidigt firar över 200 barn jul och nyår på någon av SKR:s kvinnojourer. För många av dessa blir det första julen i livet utan våld, då åtta av tio våldsutsatta mammor utsätts av partnerns våld redan före barnets födsel.
SKR:s förbundssekreterare Olga Persson önskar att kvinno- och barnfrid blir en större del av samhällets skyddsnät. Ofta är kvinnojourerna den enda hjälp som står till buds för utsatta, i stället för att fungera som länk i en effektiv och dynamisk stödkedja.
I princip samtliga kvinnojourer öppet mer eller mindre som vanligt under jul- och nyårsperioden.
– Kvinnojourerna är inte ett komplement till befintlig verksamhet i kommunerna, snarare gör de hela jobbet själva. Det blir extra tydligt när resten av samhället går på julledighet, säger hon.
Moderna internationella forskningsresultat vittnar om att män tycks vara lika ofta drabbas av våld i relationer som kvinnor. På flera håll i landet finns därför även journummer riktade särskilt till män som är utsatta för relationsvåld.
En färsk undersökning som gjorts vid Sahlgrenska akademien visade att åtta till elva procent av de tillfrågade männen blivit utsatta för våld från en partner det senaste året – snäppet fler än de tillfrågade kvinnorna. Studien påpekar dock att fler män än kvinnor även nyttjar våld för egen del, och att skadorna orsakade av en manlig förövare ofta är allvarligare.
Ett problem med dagens lagstiftning är att kvinnor och män som misshandlats av en make eller sambo riskerar att bli av med hyreskontraktet, om värden säger upp kontraktet på grund av störningar eller förstörelse.
Regeringen har därför lagt fram ett nytt lagförslag som ger hyresgästen stärkt skydd om störningen orsakats av exempelvis misshandel. Den nya lagen väntas gälla från juli 2014.
”Ångestnivån ökar markant inför julen.” Qjouren, Stockholm
”Vi märker av en oro inför julen.”Kvinnojouren Söderslätt
”Ddet brukar bli fler som hör av sig efter helgerna.”Kvinno- och Tjejjouren Huddinge
”Vi brukar ha högtryck halva januari på både telefon och boende.” Kvinnojouren Kalmar
”Färre, men de som hör av sig behöver längre stödsamtal.”Kvinnojouren Borås ”Det det rings mer veckan efter nyår när allt är som vanligt igen.” Kvinnojouren Frideborg, Karlskrona
”Vi tror att de står ut för barnens skull.”Kvinnojouren i Filipstad
”Strax efter helgerna ser vi en ökning.”Kvinnojouren Torsby
”Det brukar komma efter helgerna.”Helsingborgs Kvinnojour
”Väsentligt mindre stödsökande under jullov.”Frida Kvinnojour, Hässleholm
”I det skyddade boendet har vi fler aktiviteter för mammor och barn under julen eftersom det är en svår tid.”Kvinnojouren MOA, Eskilstuna
”Det brukar ringa fler strax efter jul och nyårshelgerna.”Kvinnojouren Måna, Strängnäs
KVINNA:Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50. För dig som drabbats av hot och våld.Syns ej på räkningen.Närmaste jour: http://www.roks.se/har-finns-hjalp/kvinnojourerVarningssignaler: Roks.se/har-finns-hjalp/varningssignalerOm misshandel pågår: Ring polisen på 112.
MAN:Mansjouren i Stockholm: 08-30 30 20Mansjouren i Västerbotten: 090-178050Karlstads mansjour: 054-15 20 85
BARN:Bris hjälptelefon: 11 61 11. Alla barn är anonyma. Syns ej på räkningen.Jourhavande kompis: 020-222 444. För dig som vill ha någon att prataanonymt med.Maskrosbarn: 073 544 40 23. För dig med missbrukande eller psykisktsjuka föräldrar.Anar du missförhållanden: Ring Socialstyrelsen på 075-247 30 00 och koppla till din kommun.