Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent
Glädjen är stor på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile efter att Hyresgästföreningen lyckats sänka hyran rejält.
– Jag talade med en av de boende i telefon och berättade att hans hyra kommer att sänkas med omkring 1 100 kronor vid årsskiftet. Han trodde först inte att det var sant. Men blev jättenöjd, säger Jakob Agirman som är förhandlare på Hyresgästföreningen.
Under året har Hyresgästföreningen sett över hyresnivåerna på trygghetsboendena i Uddevalla kommun. Granskningen visade att hyrorna på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile var för höga.
– Så vi kontaktade boendets hyresvärd, HSB:s stiftelse Jakobsberg, och begärde en förhandling. Resultatet blev att hyrorna skulle sänkas, säger Jakob Agirman.
Men inget av det här hade troligen hänt om det inte varit för Karl Olsson Tiljander, 84-år på trygghetsboendet Ryttaren i Uddevalla. När han inte fick hjälp av Hyresgästföreningen med sin höga hyra tog han tag striden själv. Ryttaren har Uddevalla kommun som hyresvärd. Och när Karl drev frågan vidare till Hyresnämnden vann han över kommunen. Karls hyra sänktes med 755 kronor i månaden.
Nu tog Hyresgästföreningen nya tag och begärde omförhandling av hyrorna för övriga 69 hyresgäster i samma hus. Den förhandlingen resulterade att samtliga hyresgäster på Ryttaren fick sin hyra sänkt med tolv procent.
– Omförhandlingen av hyrorna på Ryttaren gav oss ett bra jämförelseobjekt inom Uddevalla kommun. Genom att hänvisa det till det har vi nu lyckats få ner hyrorna även för hyresgästerna på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile, säger Jakob Agirman.
Ny hyra från årsskiftet
Resultatet av förhandlingen blev att hyrorna på Sofiedal sänks med totalt 531 000 kronor. För de 45 hyresgästerna innebär det en sänkning på mellan 398 och 1 236 kronor per månad. De nya hyrorna gäller från årsskiftet och ligger fast under 2023.
Jakob Agirman säger att svenska förhandlingssystemet bygger på att likvärdiga lägenheter på en ort ska ha ungefär lika hög hyra och att det är Hyresgästföreningens jobb att se till att hyrorna är rimliga, rättvisa och satta efter gällande regler.
– Varje år förhandlar vi hyran för över 3 miljoner hyresgäster. Över tid kan förutsättningarna förändras vilket gör att hyrorna börjar spreta. Därför är det viktigt att göra en översyn för att hyrorna ska upplevas som rättvisa, säger han.