Annons

Vallonbygden vill bygga parhus vid Lugnet

Finspång Vallonbygden vill bygga åtta lägenheter vid Lugnet. Men det är oklart om bolaget har råd.

​För några år sedan sålde Finspångs kommun ett markområde vid Skutbosjön, intill Lugnet, till småhusföretaget Willa Nordic. Företaget skulle i sin tur sälja och bebygga de tolv tomterna till blivande villaägare, som fick välja mellan två olika husmodeller.

Men efterfrågan uteblev. I dag, tre år efter att området exploaterades, har bara två villor byggts. Dessa kan få hyreshus som grannar, för kommunägda bostadsbolaget Vallonbygden har inlett förhandlingar med Willa Nordic om att få köpa en del av marken för att bygga åtta hyreslägenheter i parhus. Mycket talar för att tomtpriset blir högre än om bolaget köpt marken direkt av kommunen. Willa Nordic annonserade ut tomterna, obebyggda, för drygt 500 000 kronor medan kommunen brukar sälja villatomter betydligt billigare. Men läget gör att Vallonbygden ändå tycker att området är intressant.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

– Läget är ypperligt, säger bolagets vd Björn Andersson.

Vallonbygden har de senaste åren byggt sammanlagt 23 nya lägenheter i två etapper på Östra Hårstorp. De lägenheterna blev uthyrda innan de ens var klara och en del av dem som hade anmält intresse blev utan lägenhet. Björn Andersson är övertygad om att intresset skulle vara minst lika stort för lägenheter vid Lugnet.

– Efterfrågan är ingenting som oroar oss, så länge vi kan sätta hyror som är gångbara i Finspång, säger Björn Andersson.

Annons
Läs ocksåLigan som fixar rent i förråden

Det är just det som är problemet. Enligt den nya lagen om allmännyttiga bostadsföretag ska bolag som Vallonbygden drivas enligt affärsmässiga principer och får bara göra satsningar som kan förväntas bli lönsamma. Lönsamheten får i och för sig vara på lång sikt. Men Vallonbygden räknar med att det skulle ta många år innan lägenheterna vid Lugnet blir lönsamma, eftersom man inte anser sig kunna ta ut de hyror som krävs.

Björn Andersson  är kritisk mot dagens regler som innebär att den som bygger en villa kan göra avdrag för sina räntekostnader, vilket inte ett företag som hyr ut lägenheter kan.

– Det är möjligt att vi bygger ändå, även om vi inte kan ta ut hyror som täcker kostnaderna i början.

Läs ocksåVallonbygden i hyrestoppen

Det skulle innebära att bolagets övriga hyresgäster tvingas vara med och subventionera ett nybygge, via hyran.

– Vi vill helst inte att det ska vara så, men som lagstiftningen ser ut är det enda sättet. Och vi behöver verkligen bygga nytt, säger Björn Andersson.

Annons

Antalet outhyrda lägenheter har minskat kraftigt det senaste året, särskilt i Finspångs tätort.

– Vi undersöker fortfarande hur projektet skulle kunna finansieras. Något beslut har inte tagits än, betonar Björn Andersson.

Därför kan han inte svara på när ett eventuellt bygge kan komma i gång.

Läs också En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.