Annons

Valsätrabesök i ny dokumentär om global bostadskris

Uppsala New York, Seoul, Barcelona och – Uppsala. Fredrik Gertten följer i sin nya film "Push" med FN-rapportören Leilani Farha för undersöka hur den globala finansmarknadens intåg i bostadsbranschen har påverkat de som bor i städerna. På tisdagen visades filmen för första gången i Sverige, på Slottsbiografen.

– Det första vi la märke till var de väldigt begränsade öppettiderna. De har öppet tre timmar i veckan, på tisdagar, säger bostadsforskaren Stig Westerdahl på engelska i filmen, där han står vid Hemblas kontor i Valsätra.

Hemblas majoritetsägare Blackstone är ett amerikanskt riskkapitalbolag, det största i världen inom sitt område. Bolaget återkommer flera gånger i filmen, som ett exempel på investerare som spekulerar i bostäder som om det var vilken vara som helst. I filmen beskrivs det som en gruvdrift, där bolagen gräver ut ett värde ur bostäderna.

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

– Det finns en skillnad mellan bostäder och guld. En bostad är en mänsklig rättighet. Att ha en otyglad kapitalism på ett område som rör mänskliga rättigheter är problematiskt, säger FN-rapportören Leilani Farha i filmen.

Det var Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) som tillsammans med Hyresgästföreningen, Uppsala FN-förening och Centrum för miljö- och utvecklingsstudier (Cemus) hade lyckats få till en förhandsvisning av ”Push”, med besök av regissören på tisdagskvällen. Filmen har svensk biopremiär 6 september.

Utgångspunkten i ”Push” är att finansmarknadens intresse för bostäder har fått priserna att skena och blivit en viktig faktor bakom att människor i många städer världen över tvingas lämna sina hem. Ibland, som i ett område i Seoul, handgripligen: I filmen berättas hur de boende där misshandlades och hotades för att ett bolag ville ha tillgång till marken. Ibland genom att hyrorna höjs så mycket att folk inte har råd att bo kvar.

Annons
Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

I Valsätra renoverar Hembla lägenheterna pö om pö, när de som bott där sedan bolaget köpte husen flyttar ut, och höjer sedan hyran kraftigt innan nästa hyresgäst flyttar in. På så vis tjänar bolaget ekonomiskt på att befolkningen i området byts ut.

– Det är viktigt att komma ihåg att så här har det inte alltid varit i Sverige, att det finns riskkapitalister som ser bostäder som bara pengar, pengar, pengar, sa Irene Molina, professor i kulturgeografi vid IBF, under panelsamtalet efter filmen.

– Man öppnade dörren genom att avreglera bostadsmarknaden. Det är politiska beslut som har öppnat dörren och det är politikerna som måste stänga den, sa hon.

Läs ocksåForskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser"Halvkroppsporträtt på Karin Backvall, forskare, som står intill en bokhylla på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Karin Backvall har forskat om stigmatisering med utgångspunkt i mediebilden av stadsdelen Gottsunda i Uppsala.

Med i panelsamtalet var förutom Fredrik Gertten och Irene Molina även Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och Tim Blackwell, forskare på IBF. Samtalet leddes av Lisa Deurell från föreningen Jagvillhabostad.nu.

Fredrik Gertten berättade under samtalet att han när filmen hade världspremiär i Köpenhamn fick veta att Blackstone just köpt in sig i hyreshus där.

Annons

– Men i området i Köpenhamn bodde det vit medelklass, som har lyckats göra det till en kontroversiell fråga. Det har till och med varit en fråga i valrörelsen. I Sverige har Blackstone bara köpt hus i fattigare områden som Valsätra och Husby, och då blir det inte en politisk fråga. Det ger en ganska sorglig bild av Sverige, tycker jag, sa han.

Att filmteamet hamnade i Uppsala berodde på att Leilani Farha skulle besöka Stockholm och genom forskare i Malmö fick Fredrik Gertten kontakt med Åse Richard på IBF i Uppsala, berättade han för Hem & Hyra.

– Det vi fick höra om Uppsala var samma historia vi hade hört i Toronto och New York. För mig var det intressant att se det mönstret.

Läs också Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.