Vänboendet i Gerlesborg fyller ett år
Elisabeth Berggren fixar lunch i sin lilla köksvrå. Hon flyttade hit för ett år sedan, från en lägenhet på tredje våningen i Haga i Göteborg. Och första sommaren var fantastisk i den nya lägenheten, den varmaste och soligaste sommaren i mannaminne kunde hon tillbringa i sin lägenhet med egen altan. Skillnaden är stor, säger hon.
– Framför allt ljuset. Jag älskar mina 35 kvadrat med loft här. Det är en vacker bostad och jag kan kliva ut på min altan när jag vill, säger hon.
Hem & Hyra har kommit på återbesök ett drygt år efter förra reportaget då det ännu inte var helt inflyttningsklart, men förväntningarna var stora.
Elisabeth Berggren är sekreterare i föreningen som driver vänboendet. Här har man bomöten varannan vecka där man tar beslut om boendet.
– Tolv personer med tretton åsikter, men vi hittar lösningar, säger Paula Oksanen, ordförande. Det är väl som i vilken familj som helst.
På framsidan längan är det gemensamhet som råder. Där den långa trägången ger känslan en brygga vid havet, bara båtarna saknas. Istället ligger varje lägenhets lilla förråd där. På baksidan är det den privata sfären. Här har alla sin egen uteplats som man bestämmer över. Mellan varje uteplats sitter ett armeringsnät som avskiljare, där man kan smycka som man vill, till exempel klängväxter.
– Det är ett integritetsområde här, säger Paula. När man bor så tätt är det viktigt. Boendet bygger på samvaro, men det får inte bli att vi springer hos varandra. Man måste få ha sin egen vrå.
Blev det då som man tänkt sig? Tolv ganska små lägenheter med loft, nu endast kvinnor som hyresgäster och mycket gemenskap.
– Det finns ingen tanke att det bara ska vara kvinnor, men det har blivit så, säger Paula. Vi är fortfarande inne i en process att hitta formen för boendet. Men så kommer det nog alltid att vara, även när det kommer nya hyresgäster framöver.
Fördelarna med att bo så här är att det är billigare än en vanlig hyresrätt. En fast insats och en fast hyra, samt medlemskap i föreningen för Hogslätts vänboende.
Gemenskapen och tryggheten att det alltid finns någon att be om hjälp är det bästa, säger både Elisabeth och Paula.
– När en av våra grannar låg på sjukhus samåkte vi för att hälsa på, säger Paula. Ingen ska behöva känna sig ensam.
Tanken var att starta en gemensam bilpool, men det har inte blivit något av det då underlaget är för litet. Det kommer att krävas fler medlemmar för att det ska fungera. Så kanske, om hela bygden går samman, kan det bli en sådan.
1. Gerlesborg är en ort i Tanums kommun strax väster om
Bovallstrand. Var tidigare ett fiskeläge och handelsplats.
2. Här ligger Gerlesborgsskolan, en konstskola som startades
av Arne Isacsson 1944. Den har en filial i Stockholm.
3. Gerlesborgs gård var förebild i Emelie Flygare-Carléns
roman Ett köpmanshus i skärgården. Spannmålshandeln
upphörde 1951, men mangårdsbyggnaden står ännu kvar.