Vandrar tillsammans för ökad botrygghet: ”Minskar fördomar mot socialtjänsten”
Mörkret är kompakt när Olle Vister parkerar sin bil på Berghagsvägen i dalsländska Skåpafors. Att vistas utomhus kvällstid är dock inget ovanligt för Olle. Som fältsekreterare vid Bengtsfors kommun är det snarare regel än undantag att hans arbetspass sker ute i det fria. Olle kränger på en gul varselväst med ordet ”Fältare” i reflexskrift på ryggen och inväntar de andra som ska delta i kvällens trygghetsvandring.
– Jag tycker att det här är positivt och bra. Det ger oss på socialtjänsten chans att nå grupper som vi annars har svårt att nå. Jag tror det här med att vi knackar på och presenterar oss kan avdramatisera och göra det lättare att ta en kontakt med oss om det skulle behövas, säger han.
Bakom satsningen står det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus och Individ- och familjeomsorgen, IFO, vid Bengtsfors kommun.
– Vi är främst här för att kika på yttre belysning, gångstråk, trappor och källaringångar. Se var det är för dåligt upplyst och vad vi behöver ta tag i för att se våra hyresgäster ska känna sig trygga, säger Bengtsforshus vd Hans Sprung.
Uppsökande arbete
Carina Holmqvist är chef för IFO i Bengtsfors och Melleruds kommun. Hon ser flera vinster i att socialtjänsten deltar i trygghetsvandringarna.
– Att komma ut så här och knacka dörr passar väl in i vårt uppsökande arbete och bidrar till att minska fördomar kring vad socialtjänsten gör. Vi får chans att berätta vart man kan vända sig om man känner oro för sig själv eller någon annan vuxen i din närhet. Det kan handla om missbruk, beroende eller våld i nära relation. Vi passar även på att informera vart man kan vända sig om man känner oro för att barn eller en familj far illa, säger hon.
Med på vandringen är även Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare, och Diana Rörström, förtroendevald, från Hyresgästföreningen.
– Vi ser det som ett bra tillfälle att möta hyresgästerna. Höra hur de upplever sin bostadssituation, berätta om hyresgästföreningen och förhoppningsvis skapa engagemang, säger Mia Kjellson.
Längst in på Kapellvägen är det Stojan Zlatev, 76, som öppnar när gänget knackar på. Han flyttade hit tillsammans med sin fru för snart två år sedan och upplever området som lugnt och tryggt.
– Vi trivs bra här, med både grannar och lägenhet, säger Stojan och tackar ja till att bli husombud för Hyresgästföreningen.
– Det är viktig att engagera sig och visa att man bryr som om fler än sig själv. Och jag har inget emot att fungera som kontaktperson för föreningen här på vår gata, säger Stojan Zlatev.
En och en halv timme har gått och vandringen börjar närma sig sitt slut. Gänget samlas för att summera och fylla på med medhavda mackor innan hemfärd. På Bengtsforshus lista står bland annat att det ska upp bättre belysning på en förrådsgavel på Berghagsvägen. För Hyresgästföreningen blir det att skriva in såväl nya medlemmar som husombud i systemet.
– Det här var vår femte och sista vandring för i höst. Stort tack för engagemanget och kör nu försiktigt hem, säger Hans Sprung.