Vanliga hyresrätter blev dyra hotellbostäder – nu riskerar värden 15 miljoner i böter

Sigtuna Tanken var nya hyresrätter, men i stället blev det dyra hotellägenheter. Nu har kommunen tröttnat och hotar fastighetsägaren Allfadern Ekilla med miljonvite.
Vanliga bostäder blev hotell.
Foto: Ida Karlsson
Vanliga lägenheter blev hotellägenheter. Nu hotas fastighetsägaren Allfadern Ekilla av miljonvite.

Hem & Hyra har i en tidigare granskning skrivit om de planerade hyresbostäderna på Stockholmsvägen i Märsta. De var en del av kommunens plan på över 600 nya bostäder per år. Men de nya lägenheterna hyrdes i stället ut till Forenom, en stor aktör på uthyrningsmarknaden.

Marknaden för den här typen av lägenhetshotell, där lägenheter via mellanhänder blir till bostäder för turister och bolag, växer i Stockholmsområdet och befinner sig samtidigt i en juridisk gråzon.

Läs ocksåKommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

Men det var inte lägenhetshotell som fastighetsägaren ansökte om att få bygga. Detaljplanen visar att det är bostäder – inte hotell – som ska finnas på adressen.

Insatta i ärendet på kommunen känner sig lurade och uppger att köparen av marken, Allfadern, lovat bygga vanliga hyresbostäder. I stället blev det lägenheter som i vissa fall hyrts ut för över 26 500 kronor i månaden, enligt uppgifter på Forenoms sajt. Det är fyra gånger så mycket som hyran för vanliga hyresrätter i området.

Lägenheter hyrs ut per natt

När kommunen granskar ärendet slår de fast att det handlar om hotell och tillfälliga vistelser och att bygglov inte heller kan beviljas i efterhand för ändrad verksamhet. Kommunen hänvisar också till Forenoms hemsida där lägenheter hyrs ut per natt. Utöver det uppfyller inte byggnaden brandkraven som gäller för hotellverksamhet.

Nu kräver kommunen 15 miljoner kronor av fastighetsägaren Allfadern Ekilla om det här inte rättas till. För att det inte har blivit de hyresrätter som var tänkta från början och för att de byggt något som de inte hade bygglov för.

Vissa av de större lägenheterna på Stockholmsvägen i Märsta har hyrts ut för över 26 500 kronor i månaden.

Erik Junzell, styrelseordförande Allfadern Ekilla, säger att de i kontakten med kommunen varit öppna med att de hyr ut till företag som hyr ut flexibelt boende.

Han skriver i ett svar till kommunen att bolaget varit noga med att uthyrningen ska följa bestämmelser i detaljplanen och menar att hotellägenheterna är boende av varaktig karaktär. Han hänvisar också till att det finns andra lägenhetshotell i området.

Läs ocksåDet skulle bli nya hyresrätter – nu hyrs lägenheterna ut till företag
Vill ändra ”bokningsbekräftelse” till ”hyresavtal”

Både Allfadern Ekilla och Forenom har lämnat in svar till kommunen i olika omgångar. De presenterades när ärendet togs upp för beslut på bygg- och miljönämndens sammanträde i Sigtuna i oktober.

Allfadern Ekilla menar att kommunen borde rikta sina krav mot Forenom i stället och skriver att det är olämpligt att kraven riktas mot dem som fastighetsägare.

Kommunen svarar med att säga att kraven riktats rätt och att Allfadern Ekilla kan säga upp avtalet med Forenom och lägga om verksamheten till permanenta bostäder.

Läs ocksåGjorde hyreshus till hotell i smyg: nu stoppas han av staden
Bostäder blev hotell
Kommunen påpekar att fastighetsägaren Allfadern Ekilla kan säga upp avtalet med Forenom och lägga om verksamheten till permanenta bostäder.

Forenom menar att deras verksamhet inte är i strid med bygglovet eller gällande detaljplan. Men bolaget är villigt att se till att inga uthyrningar är kortare än 4,5 månader, vilket i vissa fall bedöms som varaktigt boende när det handlar om studentbostäder.

Forenom föreslår också att de kan ändra ”bokningsbekräftelse” till ”hyresavtal” och lämna över inköp av toalettpapper, tvål, husgeråd, täcken och kuddar till någon annan aktör.

Men det som Allfadern och Forenom föreslagit anser inte kommunen är tillräckligt för att hotellverksamheten ska upphöra.

Riskerar 15 miljoner i vite

Om inte fastighetsägaren rättar till det hela inom sex månader kommer kommunen ansöka om utdömande av 15 miljoner kronor i vite hos mark- och miljödomstolen. Vitesbeloppet är kopplat till företagets omsättning och ska vara kännbart.

– Vi har gjort den sammantagna bedömningen att det handlar om hotellverksamhet, säger Katarina Haglund, bygglovschef, Sigtuna kommun.

Den här typen av ärenden har dykt upp de senaste åren, menar hon. Fler kommuner brottas med samma sak.

– Antingen säger fastighetsägaren upp kontraktet med Forenom eller så kommer man in med en verksamhetsbeskrivning som är trovärdig om att det är bostäder det handlar om, säger hon.

Allfadern och Forenom menar att förvaltningen gjort en felaktig bedömning men försöker nu rätta till saken.

– Vår bedömning är att det här faller under bostäder men kommunen ser annorlunda på det. Vi får se till att det blir som kommunen vill, säger Erik Junzell.

Fastighetsägaren har begärt en dialog med kommunen.

– Nu gäller det att få rätsida på det här. Vi hoppas få instruktioner från kommunen hur rättelsen ska gå till. Vår hyresgäst har inte så mycket val än att följa myndighetsbeslutet. Forenom är med på att vi ska vidta rättelse, säger Erik Junzell.

– Jag hade hoppats att det här hade varit löst innan sammanträdet i nämnden. Men nu kommer vi i alla fall se till att det här löses så att vi inte riskerar det här vitet.

Kommer ni säga upp avtalet med Forenom?

– Jag ser nog inte att det kommer finnas behov att säga upp Forenom utan snarare att de får anpassa sin verksamhet till kommunens beslut, säger Erik Junzell.

Forenom har nu plockat bort möjligheten att boka boende på Stockholmsvägen i Märsta på sin sajt.

Fakta: Så har det gått för andra lägenhetshotell

Mark- och miljödomstolen i Stockholm beslutade att ett bolag i Upplands Väsby skulle betala över 370 000 kronor i straffavgift till kommunen eftersom en fastighet används till något annat än vad som godkänts av kommunen från början. Byggnaden upplåts till Forenom som hyr ut till företag.

Även stadsbyggnadskontoret i Stockholm har slagit fast att Forenom sysslar med korttidsboende, det vill säga hotell. Ett bolag i Stockholm som hyrt ut till Forenom har hotats med vite, en slags böter.

I ett rättsfall har det som planerats som bostäder använts som bed and breakfast. Där sa domstolen att det krävdes bygglov för ”väsentligen annat ändamål” eftersom de användes till något annat än vad man fått bygglov för.

Än så länge finns det inget avgörande som gäller lägenhetshotell i den högsta juridiska instansen, Mark- och miljööverdomstolen. Ingen kommun har hittills drivit det dit.

Hyresrätter blir hotell
Läs också Spotify i ovanlig hyrestvist: krävs på 242 000 i överhyra av före detta anställd Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.