Vanskött men värt att bevara – oro bland hyresgäster när anrikt filmhus ska renoveras
Ett grådisigt decemebrljus faller försiktigt in genom de höga fönstren i Per Ståhlhälls vardagsrum. Det drar från golvet och är lite kyligt i rummet. Per har inte eldat i kakelugnen på ett par dagar utan låtit elelementet stå för uppvärmningen.
Att sitta här är att som att i ett slag förflyttas ett sekel bakåt i tiden till 1901, då huset på Bangatan 10 byggdes. Allt är som det var; stuckaturen i taket. Dubbeldörrarna in till angränsande rum. De tre decimeter höga golvsocklarna. De breda, klarlackade golvbräderna. Och inte minst den skirt utsirade kakelugnen – en av fyra i lägenheten.
Inte konstigt kanske att så många filmteam genom åren valt att spela in här. Gårdsmiljön känns igen från tv-serien Vår tid är nu. Och delar av filmen Callgirl spelades in just här, i Pers vardagsrum. Han har bott i huset sedan 1983, och älskar lägenheten just för dess originalitet.
– Men nu är det väl snart slut med det här, suckar han lite resignerat och tittar ut genom fönstren.
Där skyms utsikten av byggställningar och blått plastnät. Så har det sett ut sedan i mars, alltså nio månader. Det anrika men slitna huset på Bangatan 10 ska nämligen renoveras.
Sydskiffer, ett företag som sysslar med renovering av kulturmärkta byggnader, köpte fastigheten för 24 miljoner kronor i februari 2020. Bland annat har de restaurerat Stigbergshuset, Tyska kyrkan och Oscar Fredriks kyrka i Göteborg. De hade hoppats vara igång med arbetet vid det här laget men en segdragen bygglovsprocess samt överklaganden från en granne har satt käppar i hjulet.
– Vi vill kunna renovera den här klenoden på ett varsamt sätt, säger Patrik Wernersson som är vd på Sydskiffer. Det är en fastighet som saknar motstycke. Samtidigt måste vi väga detta mot möjligheten att få ekonomi i projektet. Det är en balansgång.
Det speciella med Bangatan 10 är att huset även invändigt håller i princip samma standard som när det byggdes. För hyresgästerna innebär det ett boende utan centralvärme, utan dusch, och med ett elsystem som inte är det minsta anpassat för dagens elkonsumtion. Lägenheterna värms upp med kakelugnar och kaminer när det blir kallt, dusch har hyresgästerna fått sätta in själva efter bästa förmåga och fantasi.
Den senaste renoveringen skedde på 1950-talet då utedassen skrotades och lägenheterna fick toaletter insatta.
Låg standard och låga hyror
Men den bibehållna sekelskiftesstandarden innebär också väldigt låga hyror – en fyra på 130 kvadrat har exempelvis en hyra på 3 500 kronor i månaden.
En tidigare ägare underlät under decennier att göra något åt fastighetens skick. Mellan 2014 och 2017 var den tvångsförvaltad efter ett beslut i hyresnämnden. Därefter tog den tidigare ägarens döttrar under några år över ägarskap och förvaltning av huset. Planer fanns på att renovera, men det kom aldrig så långt.
– Vi togs in som konsulter för att titta på hur man kunde renovera, berättar Patrik Wernersson. Då blev vi väldigt förtjusta i huset, det är ju oerhört speciellt, och när det blev till salu slog vi till.
Sydskiffer har gått igenom huset noggrant. Först ska tak och fasad renoveras och marken dräneras. I original hade huset balkonger som sågats ner. Dessa har Sydskiffer tänkt återställa, liksom ett torn i ena hörnet. För att få ekonomi i projektet planeras nya lägenheter på den oinredda råvinden.
Eftersatt underhåll
En antikvarisk konsult har anlitats för att titta på hur man kan gå tillväga för att varsamt renovera lägenheterna. För en rejäl upprustning behövs om huset ska kunna bevaras.
– Samtliga lägenheter kommer att få en dusch, det ser ju lite olika ut nu i alla lägenheter, säger Patrik Wernersson. Det blir nytt kök, nya ytskikt, ny elledning och nytt värmesystem i huset.
– Underhållet är otroligt eftersatt, och det har ju gjort att de som bor i huset haft extremt låga hyror, säger Patrik Wernersson. De ligger nog inte ens på bruksvärdesnivå. Vissa övergripande åtgärder måste vi göra. Jag tror att alla är införstådda med att hyrorna kommer att höjas. Men var den hamnar är något som kommer att förhandlas fram mellan vår representant och Hyresgästföreningen.
Patrik Wernersson är klar över att flera av hyresgästerna på Bangatan 10 bott där i decennier, och att många har ett speciellt förhållande till huset. Samtidigt har han en ekonomi att förhålla sig till.
– Vi köpte ju huset för att vi vill bevara det, säger han. Jag förstår om det finns hyresgäster som vill ha kvar det som det är, men det kan bli svårt för oss att lösa. Vi vill inte se en spretig lösning, utan hitta en lösning som kan fungera i många lägenheter.
Bland hyresgästerna finns en viss oro inför den stundande renoveringen.
Konsensus bland hyresgästerna
– Jag tror kanske att jag kommer att klara hyreschocken men jag är orolig för mina grannar, säger Per Ståhlhäll. Vi har sett beräkningar som skulle innebära en fyrdubbling av hyran.
Att huset är i behov av renovering ställer han upp på. Men enligt honom råder konsensus bland hyresgästerna att man helst vill ha en renovering upp till lägsta godtagbara standard – inte mer.
– Vi förstår att vi har väldigt små möjligheter att stoppa vindslägenheterna, säger han. Men i renoveringsplanerna jag fått från ägarna vill de byta plats på kök och sovrum i min lägenhet – det skulle ju förstöra den totalt. Och visst, jag förstår att de måste sätta in ett badrum men måste det vara helkaklat och med golvvärme?
När Sydskiffer tog över fastigheten våren 2020 kunde de inte föreställa sig att det skulle ta så lång tid att komma igång.
– Vi var lite naiva i vår förhoppning att det skulle gå fortare, säger Patrik Wernersson.
En granne som äger ett intilliggande skjul har överklagat bygglovet. Skjulet, som står tomt, ser inte mycket ut för världen men så länge det står kvar kan Sydskiffer inte komma åt att sätta upp ställning på den sidan huset. Det är särskilt olyckligt eftersom det är just den delen av huset som är i störst behov av renovering. Där är huset nämligen angripet av hussvamp. Från berggrunden under skjulet rinner dessutom vatten rakt ner mot fastigheten, vilket orsakat fukt- och rötskador i källare och affärslokaler.
Patrik Wernersson suckar.
– Vi vill ju gärna komma igång, men känner att vi kanske behöver avvakta den här processen. Det är lite av en akilleshäl i hela projektet.
”Huset riskerar att ramla ihop”
Nu väntar man på slutligt bygglovsbesked. Och hyresgästerna har att ta ställning till en genomgripande renovering.
– Jag tror att alla förstår att det inte kan bli som det har varit, varken vad gäller standard eller ekonomisk situation. Huset måste rustas upp, annars riskerar det att ramla ihop, säger Patrik Wernersson.
Per Ståhlhäll visar runt i sin lägenhet. Den vackra väggpanelen. Vedförrådet i köket. Alla gamla sekelskiftesdetaljer som fönsterhakar, stuckaturer och inbyggda, utsirade skåp. Men också ett golv som sluttar betänkligt, ett kök som saknar riktig spis och en mer än 60 år gammal toalett. En varsam renovering är han helt för. Men helst hade han önskat sig ett mellanting.
– Den tidigare ägaren gjorde absolut ingenting åt huset i decennier. Nu kommer de här nya ägarna och vill gå bärsärkagång inne i lägenheterna. Jag tycker, kan man inte hitta ett mellanläge? Vi har ju något här i Sverige som kallas lagom?
LÄS MER: I Gårda prövar Botrygg att rusta upp liknande hus – men med minimal hyreshöjning
Den speciella miljön har genom åren lockat åtskilliga filmteam till Bangatan. Här är ett axplock:
Vår tid är nu. Succé-serie och familjekrönika som tar avstamp i 1940-talet och följer ett par familjers gemensamma historia.
Upp till kamp. Peter Birros hyllade tv-drama utspelar sig i Göteborg under 60- och 70-talen och skildrar ett gäng ungdomars uppväxt.
Call Girl. Filmen om den så kallade bordellhärvan på 70-talet innehåller mest scener från Stockholm, men även från Bangatan.
Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv. Långfilmen om den excentriske Göteborgskaraktärens uppväxt fick folk att rusa till biograferna i början av 90-talet.
Springfloden. Kriminalserien som är baserad på Rolf och Cilla Börjlinds roman med samma namn är till viss del inspelad på Bangatan 10. I huvudrollerna: Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist