Var femte har haft inbrott i förrådet – här är dina rättigheter
Som hyresgäst har du rätt till ett förråd. Det är inskrivet i hyreslagen som ett villkor för att lägsta godtagbara standard i boendet ska uppnås. Exakt hur stort utrymmet ska vara beskrivs inte i detalj, men ett rättesnöre är att varje person i en modern bostad bör ha minst en kvadratmeter till förfogande.
För den absoluta majoriteten av hyresgästerna uppfylls detta krav – och för somliga med råge.
En undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran visar att 93 procent av landets hyresgäster har tillgång till förråd i huset där de bor.
Den vanligaste storleken på detta förvaringsutrymme är en till fyra kvadratmeter – men nästan hälften åtnjuter mer yta än så.
38 procent av hyresgästerna har ett förråd på mellan fem och åtta kvadratmeter, medan cirka 20 procent har dragit vinstlotten till ett utrymme på över åtta kvadrat. Störst tillgång till ett rymligt förråd finns intressant nog hos hushåll bestående av två personer – inte större familjer.
Även om många kanske önskat ett större utrymme är det oftast inte mycket att göra åt saken, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.
I nyare hus är den godtagbara förrådsytan kopplad till hur många personer lägenheten är avsedd för – men så har det inte alltid varit.
– Man får acceptera ganska stora skillnader beroende på när huset är uppfört. Man har så att säga det förråd man har. Det enda som står i hyreslagen är att man ska ha tillgång till förråd.
Var femte har haft inbrott i förrådet
18 procent har dragit en rejäl nitlott och haft inbrott i förrådet vid något tillfälle. Klart vanligast är objudna besökare i flerbostadshus med över tre våningsplan, medan hyresgäster i fristående hus eller radhus klarat sig betydligt lindrigare undan.
Har du haft inbrott ska du först och främst vända dig till ditt försäkringsbolag, berättar Susanna Skogsberg. För bäst chans till ersättning ska förrådet ha varit låst med ett riktigt lås.
– Du ska givetvis även tala om för värden att det varit inbrott, men själva ärendet är mellan dig och försäkringsbolaget.
Men om inbrottet beror på att värden slarvat?
– Då ska man ändå vända sig till försäkringsbolaget. De gör en utredning om huruvida du ska få ersättning eller ej. Därefter kan de avgöra om fastighetsägaren ska bli skadeståndsskyldig.
Vad händer om jag saknar hemförsäkring?
– Då måste fastighetsägaren ha varit oaktsam för att det ska gå att begära ersättning. Det finns inget krav på att man måste ha hemförsäkring som hyresgäst, men det är absolut en stark rekommendation från vår sida.
Den som vill slippa tjuvar bör slå ner bopålarna i en stad med max 80 000 invånare – här är antalet förrådsinbrott hälften så vanliga som i storstaden.
- Ja: 18 procent
- Nej: 82 procent
Källa: Hem & Hyra/Skop
- En till fyra kvadratmeter: 42 procent
- Fem till åtta kvadratmeter: 38 procent
- Större än åtta kvadratmeter: 20 procent
Källa: Skop/Hem & Hyra
- Saknar du tillgång till förråd kan du ansöka om ett upprustningsföreläggande hos hyresnämnden.
- Har du inget förråd kan du kräva att få hyresreduktion.
- I nyare hus ska förrådets storlek anpassas efter hur många som beräknas bo i lägenheten – minst en kvadratmeter per person.
- Du kan inte kräva ett större förråd än sex kvadratmeter oavsett storlek på lägenhet.
- Ligger förrådet separat med egen ingång ingår det inte i boarean.
- Ligger förrådet i lägenheten ingår det tekniskt sett i boarean – men din hyra ska vara justerad nedåt.
- Värden har inte rätt att kräva flytt av förråd utan att förhandla villkorsändring.
- Det finns inga generella regler för hur kallt eller fuktigt ett förråd får vara. Förrådet ska vara ”brukbart”.
- Det är en brottslig handling av värden att tömma förrådet utan ditt medgivande – även om det är olåst.
Källa: Hyresgästföreningen