Annons

Var femte pensionär behöver en bättre anpassad bostad

Nyheter Ungefär 400 000 av dagens äldre lever i en bostad som inte passar dem. Vanligaste orsakerna till att man inte flyttar är att bostaden ligger för nära hjärtat och att flytten blir för dyr.
Foto: Gry Ellebjerg, PRO
Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor på PRO vill se större satsningar på bostadstillägg och anpassning av bostäder. "Många blir isolerade hemma", säger hon.

Lite drygt två miljoner av Sveriges befolkning är 65 år eller äldre, och bara om tio år förväntas skaran 65-plussare ha utökats med ytterligare 309 000 personer. Ändå har pensionärerna svårt att göra sin röst hörd på landets stormiga bostadsmarknad.

En av orsakerna är att nästan alla pensionärer trivs med sitt nuvarande boende – även om det inte passar dem. En färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av HSB Riksförbund visar att endast sex av tio äldre tror att deras nuvarande boende kommer att passa deras behov om fem år. Det vanligaste skälet till att man inte tror att hemmet kommer räcka till är den stigande åldern samt en för stor bostad eller trädgård.

Läs ocksåHär riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögelJörgen Ax har väntat länge, och hittills förgäves, på en lägenhet anpassad efter hans behov.

Redan i dag uppger två av tio svarande att det finns andra boenden som passar dem bättre än den nuvarande bostaden. Att man ändå bor kvar beror i första hand på att man gillar bostaden för mycket och i andra hand på att det skulle kosta för mycket att flytta in i något nytt.

Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor hos PRO, är inte förvånad över de oroande siffrorna. Många äldre – framför allt kvinnor – lever med låga pensioner och stannar kvar i hemmet av kostnadsskäl.

– Dagens bostadssituation har stora inlåsningseffekter. Man har helt enkelt inte råd att flytta och bor därför kvar längre än man behöver.

Annons
Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Att äldre inte får chans till en bostad som passar dem hindrar inte bara flyttkedjor för exempelvis barnfamiljer, som i sin tur behöver mer utrymme. Det riskerar även att göra äldre sjuka i förtid, berättar Susanne Öhrling.

– Vartannat flerbostadshus saknar i dag hiss. Om en bostad inte är tillgänglig finns risken att man blir mer isolerad, vilket påverkar hälsa och välbefinnande negativt. Många äldre kan i dag inte ens komma ut ur sina bostäder på ett enkelt sätt.

Situationen på bostadsmarknaden för äldre är ett bevis på att man behöver utöka pensionerna samt satsa hårdare på bostadsanpassning, resonerar Susanne Öhrling.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

– Dagens bostäder måste bli mer anpassade för äldre. I dag är glappet mellan hemmet och det särskilda boenden alldeles för stort. Tillgängligheten måste bli bättre, så att man kan bo hemma så länge som möjligt.

Annons

Men det räcker inte att öka budgeten för bostadstillägg och bostadsanpassningsbidrag – de äldre behöver också hjälp och vägledning så att de kan ha praktisk nytta av möjligheterna, berättar hon.

– Informationen måste gå ut så att folk faktiskt får reda på vad man kan göra. Det är inte så lätt att sätta sig in i hur allt går till när man blir äldre. Det här är svåra frågor för många.

Fakta: Om undersökningen

Svaren bygger på 1 000 personer från 65 år och uppåt som blivit slumpmässigt utvalda och tillfrågade i en webbpanel utformad av Sifo.

Läs också Efter ett års kamp: Nu får Thure, 96, äntligen bo med sin fru igen Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.