Var fjärde lägenhet tom i Gullspång – kan tvingas riva lägenheter

Gullspång Gullspångsbostäder kämpar med ekonomiska utmaningar till följd av ett stort antal outhyrda lägenheter. Efter att ha fått två miljoner kronor i ekonomiskt tillskott i slutet av 2024, kan nu ytterligare en miljon komma från kommunen. Bolaget överväger olika lösningar – från rivning till försäljning – samtidigt som de hoppas att framtida industrisatsningar kan lösa problemen.
Gullspångsbostäders vd Magnus Persson.
Foto: Gullspångsbostäder / Minna Ulin
Gullspångsbostäder lånar sju miljoner för att renovera 27 eftersatta lägenheter. "Industrietableringarna i området kräver bostäder", säger vd:n Magnus Persson.

I slutet av 2024 fick Gullspångsbostäder två miljoner kronor i tillskott för att klara av ekonomin. Nu väntar ytterligare en miljon i tillskott, om kommunen klubbar igenom förslaget på torsdag.

En stor orsak till det tuffa ekonomiska läget är bostadsbolagets många outhyrda lägenheter. Efter flyktingsituationen 2015 till 2019 har många av de migranter som kom till Gullspång valt att flytta till större närliggande städer, menar bolagets vd, Magnus Persson.

Läs ocksåIndustriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo"Gullspångsbostäders vd Magnus Persson.

– Vi ser att många av nysvenskarna som kom under den perioden börjat etablera sig i samhället på andra orter. Ofta följer föräldrarna med sina barn som flyttar för studier, men det handlar också ofta om arbetstillfällen på större orter, säger han.

Under 2022 kom nya flyktingar, denna gången från Ukraina, vilket gjorde att lägenheter hyrdes ut återigen.

– Vi hade ett tjugotal lägenheter från första omgången som vi inte vågade släppa till hyresgäster då underhållsskulden var för stor, de behövde helt enkelt renoveras. När sen kommunen tog över i takt med att migrationsverket avvecklade sin verksamhet på orten så hade de tolv kontrakt, nu är det bara två av dessa kvar, säger Magnus Persson.

Läs också11 000 bostäder har fått investeringsstöd

Kan behöva riva

Nu står Gullspångsbostäder inför den tuffa utmaningen att utflyttningen är större än inflyttningen. I dagsläget finns knappast någon bostadskö att prata om. Totalt rör det sig om ett 40-tal som står i hyreskön, och av dessa bedöms runt 10 procent vara genuint intresserade av hyreslägenheter menar bolagets vd, Magnus Persson.

Nu sker täta samtal med ägaren, det vill säga kommunen, kring hur framtiden ska mötas. Så sent som i augusti kunde vi berätta om hur Gullspångsbostäder lånade sju miljoner kronor för att renovera gamla lägenheter.

– Vi kan inte ha så många lägenheter som står tomma över tid, det fungerar inte. Vi får överväga vad vi ska göra åt det och vi stänger inga dörrar. Till exempel så vet vi att flera stora industrisatsningar är på gång i området, men har vi råd att vänta? Innan semestern 2024 var såg allt klart ut, vi hade fått ekonomiskt utrymme för att renovera lägenheter som vi skulle kunna hyra ut som byggbostäder, men efter sommaren 2024 sköts industriprojekten upp och nu har vi pausat all renovering, säger Magnus Persson.

Läs ocksåAnställd köpte smink, smycken och kläder för pengar till skyddade boendenEtt kollage som visar en siluett av en kvinna, en byggnad med texten Helsingborgs tingsrätt och flera skönhetsprodukter av märket Rituals på ett badrumsgolv.

Exakt hur de tomma lägenheterna ska hanteras är fortfarande oklart, men att det ska bli tomma huskroppar som står och förfaller i Gullspång är han inte speciellt sugen på.

– Det är flera små kommuner som är i samma situation. Vi kan kallställa huskroppar och vänta på nationella medel som gör att vi har råd att riva. Vi kan försöka sälja för att få loss kapital, eller så kan vi se om det på något vis går att vänta till industriprojekten drar igång och vi kan hyra ut lägenheterna som byggbostäder, hela situationen har satt oss i en svår sits, säger Magnus Persson.

Läs också Köket brann ner - hyresgäst skyller på katten Polisen Camilla om thaisalongerna: "En del sexköpare är helt likgiltiga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.