Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna – de flesta mot sin vilja
Vartannat år genomför Hyresgästföreningen en enkätundersökning bland 20-27-åringar om deras boendesituation. I år har närmare 5 000 personer deltagit och av dem svarar 26 procent att de bor kvar hemma hos sina föräldrar.
De allra flesta av dem, 77 procent, gör det mot sin vilja, enligt undersökningen. Det motsvarar 192 000 unga vuxna som är ofrivilligt hemmaboende.
– För många innebär det att livet ställs på vänt. Man kan inte bli vuxen, man kommer inte vidare som man skulle vilja, på grund av att bostadsmarknaden är trasig, säger Ola Palmgren.
Flyttar hemifrån allt senare
Eftersom undersökningen har gjorts ända sedan 1997 går det att följa den långsiktiga utvecklingen. Andelen hemmaboende har under denna period ökat från 15 till 26 procent. Samtidigt har andelen unga vuxna med eget boende minskat från 75 till 65 procent.
Värst är det i Stockholmsområdet, där var tredje 20-27-åring bor kvar hos sina föräldrar. I Göteborg gör var fjärde det och i Malmö/Lund ungefär var sjätte ung vuxen, enligt enkäten. Då har andelen hemmaboende i Malmö/Lund minskat två mätningar i rad.
– Vi kan konstatera att det har byggts mycket lägenheter där och det har byggts mycket med investeringsstöd Det har gett många små lägenheter med mer överkomliga hyror, som unga har kunnat efterfråga. Men det har ändå blivit dyrt. De har samma snitthyra som i Stockholm, säger utredaren Julia Synnelius, som har skrivit rapporten.
Ett annat trendbrott tycks ha skett i Stockholm. I alla tidigare mätningar har ensamstående kvinnor flyttat hemifrån i större utsträckning än ensamstående män. Nu gäller det inte längre i huvudstadsområdet.
– Bland ensamstående i Stockholm är det fler kvinnor än män som bor kvar hemma. På en riktigt svår bostadsmarknad har de svårare att hävda sig än männen, säger Julia Synnelius.
Unga vuxna får ekonomisk hjälp
De ekonomiskt kärva tiderna är också tydliga. Undersökningen visar på kraftigt ökade boendekostnader sedan 2021 och över hälften uppger att de har behövt ta hjälp av vänner eller familj för att få ekonomin att gå ihop det senaste året. För tio år sedan var det bara 20 procent som fick hjälp av föräldrar till uppehälle eller boende.
– En annan konsekvens är att alldeles för många blir diskriminerade, trakasserade och utnyttjade på bostadsmarknaden. Sex procent av alla mellan 20 och 27 år har upplevt det, det är nästan 60 000 personer, säger Ola Palmgren.
Han lyfter fram tre krav för att förbättra läget för unga vuxna: Att bostadsförmedlingarna i större utsträckning ska förmedla lägenheter efter behov och inte bara efter kötid, att bostadsbidraget måste stärkas och att staten går in och stöttar bostadsbyggande.
– Ett särskilt investeringsstöd kan vara bra nu, när byggandet kraschar men på sikt behöver vi förmånliga bygglov som lånar ut till bra villkor till de som vill bygga, till lägre kostnader.